Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015

6 πράγματα που «σκοτώνουν» το σπέρμα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι άνδρες ανησυχούν τόσο πολύ για την ποσότητα του σπέρματος που παράγουν που μερικές φορές ξεχνάνε πόσο σημαντική είναι και η ποιότητα του σπέρματος τους για την γονιμότητά τους.

Δυστυχώς, περίπου το 15% των ζευγαριών δεν είναι σε θέση να συλλάβουν ένα παιδί μετά από ένα έτος ή και περισσότερο ελεύθερου σεξ. Η ανδρική στειρότητα μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής, της κινητικότητας (την ικανότητα να κινούνται τα σπερματοζωάρια αυθόρμητα και ενεργά) και της απόφραξης του σπέρματος. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα είναι γνωστό ότι βλάπτουν την ποιότητα και ποσότητα του σπέρματος, δυστυχώς όμως δεν είναι μόνο αυτά. Εδώ είναι έξι πράγματα που καταστρέφουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

Το μπέικον
Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ υποστηρίζει ότι το επεξεργασμένο κρέας, όπως τα λουκάνικα και το μπέικον, μειώνουν σημαντικά την ποιότητα του σπέρματος. Σύμφωνα μάλιστα με τους επιστήμονες, οι άντρες που καταναλώνουν έστω και μισή μερίδα επεξεργασμένου κρέατος καθημερινά, έχουν «φυσιολογική» δομή στο σπέρμα τους σε ποσοστό 5,5%, συγκριτικά με το 7,2% εκείνων που τρώνε λιγότερο. Στη θέση του προτείνουν το ψάρι, που απ’ ό,τι φαίνεται είναι το μυστικό για καλύτερο σπέρμα.

Σάουνα
Οι άντρες που συνηθίζουν να χαλαρώνουν σε ένα δωμάτιο σάουνας, ίσως θα έπρεπε να το ξανασκεφτούν καθώς με αυτόν τον τρόπο μπορεί να καταστρέφουν το σπέρμα τους, προειδοποιούν Ιταλοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υγιείς άντρες που χρησιμοποιούν συχνά τη σάουνα παρουσιάσουν χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων, ενώ η ζημιά που προκαλείται διαρκεί τουλάχιστον 6 μήνες.

Στη μελέτη συμμετείχαν 30ρηδες Φινλανδοί, η ποσότητα των σπερματοζωαρίων των οποίων είχε μετρηθεί ως φυσιολογική. Όλοι τους έκαναν 15 λεπτά σάουνα δύο φορές την εβδομάδα επί τρεις μήνες, ενώ μετά από κάθε φορά εξεταζόταν η ποσότητα του σπέρματός τους.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η ποσότητα του σπέρματός τους ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο στο τέλος της μελέτης, ενώ οι αριθμοί των σπερματοζωαρίων τους επέστρεψαν στα φυσιολογικά επίπεδα έξι μήνες μετά.

Στρες
Το άγχος και το στρες είναι από τις κύριες αιτίες πολλών προβλημάτων υγείας. Φαίνεται όμως ότι δεν επηρεάζουν μόνο τη συναισθηματική υγεία, αλλά οδηγούν επίσης σε προβλήματα υπογονιμότητας στους άνδρες.

Ο φορητός υπολογιστής
Πολλοί άνθρωποι έχουν τη συνήθεια να δουλεύουν τον φορητό υπολογιστή στα πόδια τους. Ειδικά όμως οι άνδρες που θέλουν να τεκνοποιήσουν, πρέπει να την αποβάλουν. Δεν προκαλούν μόνο ζημιά στο δέρμα του μηρού, αλλά με αυτή τους τη ενέργεια προκαλούν ζημιά και στο σπέρμα τους.

Με βάση μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Fertility and Sterility, η αύξηση της θερμότητας στη γύρω περιοχή ενδεχομένως να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος.

Μόνο μέσα σε 10-15 λεπτά μετά τη χρήση του φορητού υπολογιστή, η θερμοκρασία στους όρχεις υπερβαίνει το φυσιολογικό όριο! Καλό είναι να τοποθετείτε το laptop σε ένα γραφείο ή έστω πάνω σε κάποιο μαξιλαράκι.

Η έκθεση σε φυτοφάρμακα
Μελέτη που έγινε από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ σε 338 δείγματα σπέρματος από 155 άνδρες ηλικίας 18 έως 55 ετών, έδειξε ότι η ποιότητα του σπέρματος είναι άμεσα συνδεδεμένη και την ποιότητα της τροφής.

Όπως αποκάλυψε η μελέτη, η περιεκτικότητα σε φυτοφάρμακα σε φρούτα και λαχανικά που καταναλώνει ένας άνδρας έχει άμεση επίπτωση στην ποσότητα και την ποιότητα του σπέρματος του, γεγονός που σημαίνει ότι έχει μειωμένη ικανότητα αναπαραγωγής.

Η μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες που έτρωγαν μιάμιση μερίδα φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα, οι οποίες περιείχαν υψηλές συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων, είχαν κατά μέσο όρο 49% λιγότερα σπερματοζωάρια ανά εκσπερμάτιση και 32% λιγότερα φυσιολογικά σπερματοζωάρια, σε σχέση με όσους κατανάλωναν φρούτα και λαχανικά που δεν είχαν μεγάλη συγκέντρωση φυτοφαρμάκων ή μικρότερες μερίδες ημερησίως.

Επιπροσθέτως όσοι κατανάλωναν φρούτα και λαχανικά με λιγότερη περιεκτικότητα σε φυτοφάρμακα, είχαν αυξημένα κατά 37% τα φυσιολογικά σπερματοζωάριά τους!

Ωστόσο, να σημειώσουμε ότι αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αφορά την έκθεση στα φυτοφάρμακα μέσω της διατροφής και το πώς αυτή επηρεάζει τη διαδικασία σπερματογένεσης στους άνδρες, και χρήζει σύμφωνα με τους ειδικούς περεταίρω έρευνας.

Η κάνναβη
Οι άνδρες που κάνουν χρήση μαριχουάνας, αλλά θέλουν να γίνουν μπαμπάδες, θα πρέπει να αλλάξουν συνήθειες, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς η χρήση της κάνναβης μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στη γονιμότητά τους.

Όπως υποστηρίζει η μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει μέχρι στιγμής, γύρω από τις επιπτώσεις του τρόπου ζωής στην ποιότητα του σπέρματος, η ναρκωτική αυτή ουσία διπλασιάζει τις πιθανότητες ένας άντρας κάτω των 30 ετών να παράγει μη φυσιολογικά σπερματοζωάρια.

Η ομάδα ερευνητών από τα πανεπιστήμια του Σέφιλντ και του Μάντσεστερ, επισημαίνει ακόμη ότι η χρήση κάνναβης ήταν η μόνη συνήθεια που είχε αρνητική επίδραση στην παραγωγή σπέρματος, σε αντίθεση με όσα πίστευαν μέχρι τώρα οι ειδικοί, ότι δηλαδή η γονιμότητα επηρεάζεται από την παχυσαρκία, το αλκοόλ, το κάπνισμα και τα στενά εσώρουχα.


Πηγή: http://www.baby.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.