Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Ένα μήνυμα κατά του ρατσισμού από τον θίασο «Ανάσα»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Θεατρικό παιχνίδι για τα παιδιά των προσφύγων στον Ελαιώνα, αλλά και για μαθητές σχολείων στην Ελλάδα.

Η Ειρήνη δεν είναι παρά ένα μικρό κορίτσι που αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι της. Στην αρχή βιώνει την ανασφάλεια και την απόρριψη ως πρόσφυγας μέχρι να βρει προστασία, αγάπη και ζεστασιά. Η ιστορία αυτή, καθημερινότητα για χιλιάδες παιδιά προσφύγων που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους σε αναζήτηση ενός καλύτερου αύριο, αλλά και θέμα εκπαιδευτικού προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αποτελεί την πρώτη ύλη για μια σειρά εργαστηρίων που θα παρουσιάσει σε μαθητές σχολείων το πολιτιστικό κέντρο «Ανάσα».

Πρόκειται για εργαστήρια μουσικής, αφήγησης, θεάτρου, χορού και εικαστικών με θέμα τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, τα οποία θα πλαισιώσουν το εκπαιδευτικό υλικό της Ύπατης Αρμοστείας και τα οποία θα παρουσιάσει ο θίασος της «Ανάσα» σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της Αττικής, των νησιών που δέχονται τις μεγάλες προσφυγικές ροές (Χίος, Λέσβος, Κως, Σάμος, Ρόδος) και του Έβρου.

«Τα εργαστήρια βασίζονται στην τεχνική του "Θεάτρου των καταπιεσμένων". Πρόκειται για θέατρο συμμετοχικό, όπου τα παιδιά εμπλέκονται βιωματικά στις έννοιες του πρόσφυγα και του μετανάστη. Στόχος μας είναι να τα ευαισθητοποιήσουμε για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μιχάλης Αφολάνιο από το πολιτιστικό κέντρο «Ανάσα».

Το έργο, που θα αρχίσει τον Νοέμβριο και θα διαρκέσει μέχρι τον Φεβρουάριο 2016, φέρει τον τίτλο «Πολυπολιτισμικός θίασος Ανάσα: Ένα καραβάνι χωρίς σύνορα» και χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του προγράμματος «Είμαστε όλοι πολίτες», που αποτελεί μέρος του συνολικού χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου για την Ελλάδα.

Προπομπός του έργου θα είναι μια δράση για τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών, που θα γίνει αύριο στο ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα. Η ομάδα θεάτρου του πολιτιστικού κέντρου «Ανάσα» θα παρουσιάσει στα παιδιά που διαμένουν εκεί ένα θεατρικό παιχνίδι εμπλουτισμένο με παντομίμα και μουσικά παιχνίδια. Επίσης, τα μέλη της ομάδας θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους ενηλίκους που φιλοξενούνται στον Ελαιώνα και να καταγράψουν τις εμπειρίες τους. Η συλλογή των εμπειριών θα χρησιμοποιηθεί για τον εμπλουτισμό των εργαστηρίων που θα γίνουν στα σχολεία. Όπως εξηγεί ο κ. Αφολάνιο, θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις σε κέντρα υποδοχής, φιλοξενίας και κράτησης μεταναστών. «Θέλουμε τα κέντρα αυτά να έχουν ένα χαρακτήρα ανοιχτό και να μπορούν ομάδες πολιτισμού να δώσουν κάτι θετικό στους ανθρώπους, λίγες στιγμές ψυχαγωγίας», συμπληρώνει.

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης

Είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο ανοιχτό κέντρο του Ελαιώνα θα συγκεντρώσουν οι «Atenistas» το ερχόμενο Σάββατο, από τις 11 π.μ. ως τις 3 μ.μ., στην πλατεία Κοραή (επί της Σταδίου).

Συγκεκριμένα συγκεντρώνονται συσκευασμένα τρόφιμα άμεσης κατανάλωσης (ατομικά νερά, χυμοί, ατομικές συσκευασίες μπισκότων/κρουασάν/φρυγανιών, ατομικές μαρμελάδες/βούτυρα, ζάχαρη, κονσέρβες), είδη προσωπικής υγιεινής (οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, σερβιέτες, χαρτί υγείας, ξυραφάκια), λευκά είδη (σεντόνια, πετσέτες, μαξιλάρια, υπνόσακοι), παιδικά είδη (πάνες, καροτσάκια, μάρσιποι, μπιμπερό, χαρτί, μαρκαδόροι, ξυλομπογιές) και είδη οικιακού καθαρισμού (απορρυπαντικά ρούχων σε σκόνη, λάτεξ γάντια μιας χρήσης, βετέξ, σφουγγαρίστρες, κουβάδες, σκούπες, φαράσια, σακούλες απορριμμάτων, πλαστικά ποτήρια, βραστήρες). Τέλος, από είδη ρουχισμού χρειάζονται λόγω των καιρικών συνθηκών μόνο αδιάβροχα, υπνόσακοι και γαλότσες.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.