Έφτασαν τα 717 τα θύματα της τραγωδίας - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες.
Συνολικά 717 άνθρωποι, διαφόρων εθνικοτήτων, έχουν χάσει τη ζωή τους από το ποδοπάτημα κατά το ετήσιο προσκύνημα του χατζ στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό που ανακοίνωσε η υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας.
Ανέφερε επίσης ότι 805 άνθρωποι τραυματίστηκαν από το ποδοπάτημα που προκλήθηκε από τον μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στη Μίνα έξω από την ιερή για τους Μουσουλμάνους πόλη Μέκκα όπου περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν στο χατζ.
-----------------
Η καταγραφή ξεκινάει από το 1990.
Το ποδοπάτημα του πλήθους στη Μίνα, κοντά στη Μέκκα, κατά το οποίο τουλάχιστον 453 άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους είναι η δεύτερη τραγωδία του πλήττει το φετινό ιερό προσκύνημα, μετά την πτώση του γερανού στις 11 Σεπτεμβρίου στο Μεγάλο Τζαμί της ιερής πόλης που σκότωσε 109 ανθρώπους.
Είναι η πρώτη τραγωδία που οφείλεται στην κίνηση του πλήθους κατά τη διάρκεια του χατζ από το 2006.
Στις 12 Ιανουαρίου 2006 364 προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους στο ποδοπάτημα του πλήθους κατά τη διάρκεια του λιθοβολισμού των στηλών του σατανά στη Μίνα.
Την 1η Φεβρουαρίου 2004 251 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ποδοπάτημα στη Μίνα, την πρώτη ημέρα του λιθοβολισμού των στηλών.
Στις 9 Απριλίου 1998 περισσότεροι από 118 προσκυνητές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του λιθοβολισμού.
Στις 15 Απριλίου 1997 κατά την πυρκαγιά που προκλήθηκε από καμινέτο σε καταυλισμό προσκυνητών στην κοιλάδα της Μίνα έχασαν τη ζωή τους 343 άνθρωποι.
Στις 24 Μαΐου 1994 270 προσκυνητές σκοτώθηκαν σε ποδοπάτημα λόγω της πολυκοσμίας κατά την τελετή του λιθοβολισμού.
Στις 2 Ιουλίου 1990, γιγάντιο ποδοπάτημα στο τούνελ της Μίνα εξαιτίας βλάβης στο σύστημα εξαερισμού προκάλεσε τον θάνατο από ασφυξία 1.426 προσκυνητών.
-----------------
Σε έλλειψη πειθαρχίας αποδίδουν την τραγωδία στη Μέκκα
«Οι πιστοί δεν ακολούθησαν τις οδηγίες», υποστηρίζει ο υπουργός Υγείας της Σ. Αραβίας.
Στην έλλειψη πειθαρχίας των προσκυνητών απέδωσε ο υπουργός Υγείας της Σαουδικής Αραβίας, το σημερινό ποδοπάτημα που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 700 άνθρωποι στη Μίνα, κοντά στη Μέκκα. Όπως ανέφερε, οι προσκυνητές έχουν την τάση να παραβλέπουν τις οδηγίες των υπευθύνων του χατζ.
«Αν οι πιστοί είχαν ακολουθήσει τις οδηγίες, θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει ένα τέτοιο δυστύχημα», δήλωσε ο Χάλεντ αλ-Φάλιχ στη δημόσια τηλεόραση Ελ-Εκμπαρίγια, αφού επισκέφθηκε το σημείο της τραγωδίας, που είναι η χειρότερη κατά τη διάρκεια του ετήσιου μουσουλμανικού προσκυνήματος (χατζ) εδώ και 25 χρόνια.
«Πολλοί προσκυνητές αρχίζουν να κινούνται χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τα ωράρια» που έχουν ορίσει οι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των τελετουργιών, επισήμανε.
«Αυτός είναι ο κύριος λόγος για ένα τέτοιο δυστύχημα», δήλωσε ο σαουδάραβας αξιωματούχος, ανακοινώνοντας την κινητοποίηση των υπηρεσιών του για τη διάσωση και τη νοσηλεία των τραυματιών.
Ο υπουργός υποσχέθηκε τη διενέργεια «ταχύτατης και διαφανούς» έρευνας.
Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η σαουδαραβική υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας, 717 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 805 τραυματίστηκαν κατά το ποδοπάτημα που προκλήθηκε όταν ένα ανθρώπινο κύμα που έφευγε από μία από τις στήλες συγκρούστηκε με ένα άλλο που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση κοντά στο σημείο του συμβολικού λιθοβολισμού του Σατανά.
Το Ιράν, που έχασε 43 πολίτες του κατά το ποδοπάτημα, επέρριψε την ευθύνη για την τραγωδία σε σφάλματα στην εφαρμογή μέτρων ασφαλείας.
«Για λόγους που αγνοούμε» ένας δρόμος ήταν κλειστός στην περιοχή όπου οι πιστοί επιδίδονταν στον συμβολικό λιθοβολισμό του Σατανά, δήλωσε ο επικεφαλής του ιρανικού οργανισμού του χατζ.
«Αυτό προκάλεσε αυτό το τραγικό συμβάν», πρόσθεσε ο Σαΐντ Οχάντι στην ιρανική τηλεόραση.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.