Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Το πρώτο Πανελλαδικό Συνέδριο Μυθικιστών είναι γεγονός

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η προβληματική γύρω από την ιστορικότητα του Ιησού και άλλα θέματα αναμένεται να συζητηθούν.

Ένα από τα θεμελιώδη στοιχεία των κυρίαρχων θρησκειών είναι η πίστη στους προφήτες τους, οι οποίοι αντιμετωπίζονται ως ιστορικά πρόσωπα που γεννήθηκαν σε συγκεκριμένη εποχή και τόπο και πραγματοποίησαν απτά θαύματα. Άλλοι μαρτύρησαν, ενώ άλλοι διήγαγαν έναν ασκητικό βίο και εν συνεχεία αναστήθηκαν, έτσι όπως αναφέρεται στα Ιερά Βιβλία. Υπάρχουν όμως εξωβιβλικές αποδείξεις για όλα τα προηγούμενα; Πρόκειται για αληθινές ιστορίες ή για μύθους; Υπήρξε στην πραγματικότητα ο Ιησούς, ο Μωάμεθ και άλλες θεότητες, έζησαν με τον τρόπο που περιγράφεται ή τεκμαίρεται η ιστορική τους υπόσταση;

Αυτό ακριβώς το ερώτημα εξετάζει ο Μυθικισμός, εκ του ευρύτατα διαδεδομένου στο εξωτερικό, «Mythicism», ένα ρεύμα ιδεών που πρεσβεύει ότι πολλοί θεοί της αρχαιότητας, ανάμεσά τους και ο Ιησούς, δεν υπήρξαν πραγματικά πρόσωπα, αλλά μυθολογικοί χαρακτήρες που παρουσίαζαν μεταξύ τους κοινά αρχετυπικά στοιχεία.

Μερικά από αυτά είναι και τα ερωτήματα τα οποία θα αποτελέσουν τα θέματα προς συζήτηση του πρώτου Πανελλήνιου Μυθικιστικού Συνεδρίου που θα διοργανωθεί το 2016 στην Ελλάδα, με τις αιτήσεις συμμετοχής να έχουν ήδη ξεκινήσει.

Όπως ανακοινώνεται στο επίσημο site το 1ο Πανελλαδικό Μυθικιστικό Συνέδριο θα είναι ανοικτό σε επίπεδο εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στον καθένα, και η 30η Σεπτέμβρη του 2015 ορίζεται ως τελική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων για τη συμμετοχή στη διοργάνωση.

Τα θέματα των εργασιών πρέπει να σχετίζονται άμεσα με το ερευνητικό πεδίο του Μυθικισμού, όπως αυτό ορίζεται στη διεθνή βιβλιογραφία. Ως ενδεικτικά παραδείγματα αναφέρεται η προβληματική γύρω από την ιστορικότητα του Ιησού και τις ποικίλες εκφάνσεις της στην ιστορία, στην εθνολογία, και στις τέχνες, τις κοινές εκδηλώσεις των αρχετύπων μεταξύ της πρωταγωνιστικής φιγούρας του χριστιανισμού και άλλων προχριστιανικών θεοτήτων και ιστορικών προσώπων, την ιστορία των ιδεών αυτών σε Ελλάδα και εξωτερικό, τη σημασία της ανάπτυξης κοινών μύθων και συμβόλων στη διαμόρφωση του ανθρώπινου πολιτισμού, καθώς επίσης και εκφράσεις του Μυθικισμού σε μία σειρά από άλλα ζητήματα που αφορούν Βιβλικά πρόσωπα, τη σχέση αγίων και αρχαίων ηρώων/θεοτήτων, ιερά κειμήλια κ.α.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.