Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Βολές ΟΗΕ εναντίον Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεταναστευτικό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζεΐντ Ράαντ αλ Χουσέιν, επέκρινε σήμερα τις «κυνικές» μεταναστευτικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατηγορώντας τις Βρυξέλλες ότι μετατρέπουν τη Μεσόγειο σε «ένα τεράστιο νεκροταφείο».

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού, Ελχάτζ Ας Σι, επίσης έκανε έκκληση να «τερματιστεί η αδιαφορία που μετατρέπει τη Μεσόγειο σε ένα τεράστιο νεκροταφείο».

Ο Σενεγαλέζος αξιωματούχος θα μεταβεί αύριο, Τρίτη, στην Κατάνια της Σικελίας, όπου έχουν μεταφερθεί οι επιζώντες του ναυαγίου που σημειώθηκε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης.

Ο απολογισμός του ναυαγίου αυτού είναι μέχρι στιγμής 24 νεκροί και 28 επιζώντες. Όμως οι επιζώντες κάνουν λόγο για περίπου 700 επιβαίνοντες στο πλοίο που ναυάγησε.

«Η Ευρώπη γυρνά την πλάτη σε μερικούς από τους πιο ευάλωτους μετανάστες στον κόσμο και κινδυνεύει να μετατρέψει τη Μεσόγειο σε ένα τεράστιο νεκροταφείο», αναφέρει ο Ζεΐντ σε ανακοίνωσή του.

Οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να παραδεχτούν ότι οι μετανάστες έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν προστασία, εκτίμησε.

Κάλεσε επίσης τις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ να υιοθετήσουν μια «πιο θαρραλέα και λιγότερο κυνική προσέγγιση», ενώ τις κατηγόρησε ότι υποκύπτουν στα λαϊκιστικά, ξενοφοβικά κινήματα.

Ο Ζεΐντ επέκρινε επίσης την έλλειψη νόμιμων οδών για τη διέλευση των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο.

«Έχω σοκαριστεί, αλλά δεν έχω εκπλαγεί από την τραγωδία», σημείωσε ο ίδιος.

«Οι νεκροί αυτοί και οι εκατοντάδες άλλοι που προηγήθηκαν τους προηγούμενους μήνες ήταν κάτι που μπορούσε να προβλεφθεί», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση αυτή είναι «αποτέλεσμα της αποτυχίας της διακυβέρνησης και της μεγάλης έλλειψης συμπόνιας».

Επίσης ο Ζεΐντ ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να ξεκινήσει ανεξάρτητη έρευνα για τα ναυάγια στη Μεσόγειο, την οποία επεσήμανε ότι θα υποστηρίξει.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ εκτίμησε παράλληλα ότι η ευρωπαϊκή επιχείρηση Triton δεν είναι κατάλληλη για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, διότι «έχει περισσότερο στόχο να ελέγξει τα θαλάσσια σύνορα παρά να σώσει ζωές».

Στο μεταξύ, μετά τα «φρικτά» ναυάγια πλοιαρίων που μετέφεραν μετανάστες στη Μεσόγειο ανθρωπιστικές οργανώσεις από τη Γαλλία καλούν την Ευρώπη να ξεκινήσει επιχειρήσεις διάσωσης «μεγάλου εύρους» και να αναθεωρήσει τις πολιτικές παροχής ασύλου.

«Η τραγωδία που μόλις εκτυλίχθηκε στη Μεσόγειο είναι η υπέρτατη τραγωδία», καταγγέλλουν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF).

«Πρέπει επειγόντως οι χώρες μέλη να ξεκινήσουν μια πραγματική επιχείρηση διάσωσης με στόχο τους μετανάστες που διασχίζουν τη Μεσόγειο με πλοιάρια», εκτίμησε ο Ολιβιέ Κλοσάρ, πρόεδρος του Migreurop, ενός ευρωπαϊκού και αφρικανικού δικτύου παρατήρησης των συνόρων.

Σύμφωνα με τον Κλοσάρ το δίλημμα είναι ηθικό: «Η ΕΕ έχει την υποχρέωση να θέσει σε εφαρμογή την επιχείρηση αυτή, αν δεν θέλει να θεωρηθεί συνυπεύθυνη για τις τραγωδίες αυτές».

Ο Ζαν-Φρανσουά Ντιμπόστ, υπεύθυνος για τους εκτοπισμένους της Διεθνούς Αμνηστίας Γαλλίας, σχολίασε ότι το πρόβλημα δεν θα λυθεί δημιουργώντας «προχωρημένα γραφεία στην άλλη πλευρά της Μεσογείου όπου οι μετανάστες θα μπορούν να καταθέτουν το αίτημα τους για την παροχή ασύλου».

«Πολύ λίγες χώρες εγγυώνται επαρκώς τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και όλο το βάρος θα έπεφτε σε μερικά κράτη, όπως η Τουρκία και ο Λίβανος, που ήδη δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την εισροή μεταναστών», εκτίμησε ο ίδιος.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.