Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Σύγχρονη και επαναστατική θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας με βλαστοκύτταρα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη θεραπεία.
Η χρήση των βλαστοκυττάρων μπορεί να προσφέρει μια μη επεμβατική αυτόλογη θεραπεία σε ένα μεγάλο αριθμό ορθοπεδικών παθήσεων που μέχρι τώρα αντιμετωπιζόταν χειρουργικά.

Τι είναι τα βλαστοκύτταρα και πώς μπορούν να φανούν χρήσιμα στην περίπτωση της οστεοαρθρίτιδας;

Τα βλαστοκύτταρα είναι το πρώτο στάδιο όλων των κυττάρων τα οποία στη συνέχεια αναπτύσσονται σε συγκεκριμένα κύτταρα αναλόγως σε ποιο όργανο αυτά βρίσκονται. Στην περίπτωση της εκφυλιστικής ή τραυματικής βλάβης του χόνδρου (οστεοαρθρίτιδα), τα βλαστοκύτταρα μετατρέπονται σε χονδροκύτταρα.

Οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι η χρήση βλαστοκυττάρων μπορεί να βοηθήσει μετά από μερική μηνισκεκτομή για ανάπλαση του μηνίσκου με αύξηση της μάζας αυτού κατά 30% μετά από 12 μήνες.

Περιπτώσεις που μπορούν να εφαρμοστούν:

- Εκφυλιστική ή τραυματική βλάβη του χόνδρου (οστεοαρθρίτιδα).
- Αθλητικές κακώσεις (συνδεσμικές βλάβες).
- Μερική ρήξη χιαστού.
- Ρήξη μηνίσκου.
- Μερική ρήξη συνδέσμων - τενόντων.
- Άσηπτη νέκρωση (Οστεονέκρωση).
- Ψευδάρθρωση κατάγματος.
- Πλημμελής πώρωση κατάγματος.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη θεραπεία: προετοιμασία, διαδικασία και αποτελέσματα

Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται εδώ και μερικά χρόνια στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Αυτό όμως που είναι σχετικά νέο είναι ότι πλέον δεν είναι αναγκαία η χειρουργική ή αρθροσκοπική λήψη του δείγματος για καλλιέργεια και ούτε η χειρουργική μεταμόσχευση των βλαστοκυττάρων. Η διαδικασία έχει απλοποιηθεί, είναι ανώδυνη και αναίμακτη και γίνεται από εξειδικευμένο ορθοπαιδικό.

Πριν από τη λήψη του δείγματος είναι αναγκαίος ο έλεγχος της άρθρωσης με μαγνητική τομογραφία για προσδιορισμό του μεγέθους και του σημείου της βλάβης.

Ο ασθενής προσέρχεται στο ιατρείο μας όπου γίνεται μια απλή παρακέντηση της εν λόγω άρθρωσης για να αφαιρεθεί μια μικρή ποσότητα αρθρικού υγρού. Το υγρό αυτό τοποθετείται σε ειδικό φιαλίδιο και μεταφέρεται σε εξειδικευμένο εργαστήριο όπου τελείται ο έλεγχος και η καλλιέργεια των βλαστοκυττάρων σε αποστειρωμένες συνθήκες.

Η επεξεργασία του δείγματος χρειάζεται περίπου 4-5 εβδομάδες για να ολοκληρωθεί, οπότε έχουμε μια παραγωγή περίπου 20.000.000 βλαστοκυττάρων.Τα βλαστοκύτταρα αυτά είναι βιολογικό προϊόν και είναι ενεργοποιημένα και προγραμματισμένα να μετατραπούν σε χονδροκύτταρα όταν μεταμοσχευθούν στην περιοχή της βλάβης.

Η μεταμόσχευση γίνεται στο ιατρείο μας με μια απλή ενδοαρθρική έγχυση υπό συνθήκες αποστείρωσης. Η ακριβής τοποθέτηση των βλαστοκυττάρων στο σημείο της βλάβης γίνεται υπό καθοδήγηση υπερήχου.

Όταν πλέον τα βλαστοκύτταρα τοποθετηθούν στη βλάβη, αυτά έχουν τριπλή δράση:

- Πρώτον, επιβραδύνουν την εκφύλιση του χόνδρου περιορίζοντας τη βλάβη.

- Δεύτερον, εκκρίνουν αυξητικούς παράγοντες οι οποίοι έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και, κατ’ επέκταση, μειώνουν τον πόνο και αυξάνουν την κινητικότητα της άρθρωσης.

- Τρίτον, και πιο σημαντικό, είναι η ανάπλαση του χόνδρου με αποτέλεσμα τη θεραπεία της βλάβης και την αποφυγή ενός χειρουργείου.

Αποτελέσματα: Μείωση του πόνου και γρήγορη βελτίωση

Τα αποτελέσματα αυτής της μεθόδου είναι πολύ υψηλά με ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών να ανταποκρίνονται στη θεραπεία και να αποφεύγουν κάποιο χειρουργείο. Συγκεκριμένα, το 70% των ασθενών βλέπουν σημαντική μείωση του πόνου στις πρώτες δύο εβδομάδες, ποσοστό το οποίο φτάνει στο 80% στους 12 μήνες.

Στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών παρουσιάζεται βελτίωση της κινητικότητας της άρθρωσης σε σύντομο χρονικό διάστημα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.