Τρίτη, 21 Απριλίου 2015

Βρέθηκε κάνθαρος του 6ου αιώνα π.Χ. στη Λέσβο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πρόκειται για το τρίτο αρχαιολογικό εύρημα των εκδηλώσεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων του νησιού.

Ένα πήλινο τεφρόχρωμο αγγείο που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι για να πίνουν, γνωστό ως κάνθαρος, από τον 6ο π.Χ. είναι το εύρημα του μήνα. Το αγγείο είχε βρεθεί στη διάρκεια των ανασκαφών που πραγματοποίησε η αρχαιολόγος Winifred Lamb στην αρχαία Άντισσα της δυτικής Λέσβου στη διετία 1932 - 1933.

Βρέθηκε κάνθαρος του 6ου αιώνα π.Χ. στη Λέσβο

Πρόκειται για το τρίτο αρχαιολογικό εύρημα της σειράς εκδηλώσεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, στο πλαίσιο της δράσης «Το Αρχαιολογικό Εύρημα του Μήνα», οι οποίες εγκαινιάστηκαν στις 31 του Ιανουαρίου υπό τη γενική ενότητα για το τρέχον έτος «Θρησκείες και Ιερά στη Λέσβο, από το χθες στο σήμερα».

Το πρώτο εύρημα που παρουσιάστηκε ήταν το πήλινο ειδώλιο της θεάς Κυβέλης από το αρχαϊκό ιερό της Κυβέλης στην πόλη της Μυτιλήνης, ενώ το δεύτερο ήταν ένας μνημειακός ταφικός κρατήρας από το αιολικό Ιερό της Κλοπεδής στην κεντρική Λέσβο του 8ου π.Χ. αιώνα.

Το εύρημα θα παρουσιαστεί την Κυριακή 26 Απριλίου στις 8 το βράδυ στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης στα πλαίσια εκδηλώσεων, με τίτλο «Ευρήματα και αφιερώματα από το ιερό της αρχαίας Άντισσας.».

Το έκθεμα του μήνα για τον Απρίλιο θα συνοδεύεται από ψηφιακή προβολή που θα γίνει σε τρεις ψηφιακές τηλεοράσεις στην είσοδο και στο χώρο έκθεσης του ευρήματος, στο ισόγειο του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης, καθώς και στο χώρο του κυλικείου.

Στο Αμφιθέατρο του Μουσείου, σε ειδική προβολή που έχει οργανωθεί θα παρουσιαστεί στους επισκέπτες το εποπτικό υλικό που έχει ετοιμασθεί για το αρχαιολογικό εύρημα του μήνα. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί εν συντομία με ψηφιακή προβολή το ιστορικό και αρχαιολογικό πλαίσιο του εν λόγω ευρήματος, καθώς και η ιστορία της αρχαιολογικής έρευνας που πραγματοποίησε η αρχαιολόγος Winifred Lamb στην αρχαία Αντισσα πριν 80 χρόνια.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.