Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Παιδί: Φύσημα στην καρδιά, είναι επικίνδυνο;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μια από τις συνηθέστερες καρδιακές παθήσεις είναι το λεγόμενο φύσημα. Αν και καρδιακό πρόβλημα, δεν είναι πάντοτε επικίνδυνο, όμως χρειάζεται μεγάλη προσοχή και παρακολούθηση από μικρή ηλικία ώστε να γνωρίζουμε ακριβώς πού οφείλεται και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.

Τι είναι το φύσημα;

Το καρδιακό φύσημα είναι ένας επιπλέον ήχος που κάνει το αίμα που ρέει μέσα από την καρδιά. Ο γιατρός σας χρησιμοποιώντας το στηθοσκόπιο μπορεί να ακούσει ένα επιπλέον θόρυβο μαζί με τον χτύπο της καρδιάς σας. Η είδηση ότι εσείς ή το παιδί σας έχετε ένα καρδιακό φύσημα μπορεί να σας τρομάξει, όμως, τα φυσήματα είναι πολύ συχνά -ειδικά στα παιδιά- και συνήθως αβλαβή. Αυτά τα φυσήματα ονομάζονται και "αθώα" και συνήθως εξαφανίζονται καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν.

Τα αθώα φυσήματα είναι πάρα πολύ συχνά και στους ενήλικες. Εμφανίζονται όταν το αίμα σας ρέει με μεγαλύτερη ένταση και ταχύτητα από ό,τι συνήθως-κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για παράδειγμα ή κατά τη διάρκεια μιας προσωρινής ασθένειας, όπως ο πυρετός. Συνήθως εξαφανίζονται από μόνα τους και τα συναντάμε σε ενήλικες άνω των 50 ετών. Μερικές φορές, όμως, ένα καρδιακό φύσημα μπορεί να είναι σημάδι ενός σοβαρού καρδιακού προβλήματος. Τότε μιλάμε για μη φυσιολογικό καρδιακό φύσημα.

Πού οφείλεται η εμφάνιση του μη φυσιολογικού φυσήματος;

Τα μη φυσιολογικά φυσήματα είναι ένδειξη καρδιακού προβλήματος. Στα παιδιά, τα μη φυσιολογικά καρδιακά φυσήματα συνήθως προκαλούνται από εκ γενετής προβλήματα, όπως μια καρδιακή βαλβίδα που δεν λειτουργεί κατάλληλα ή μια τρύπα στον τοίχωμα ανάμεσα σε δύο κοιλότητες της καρδιάς. Στους ενήλικες, τα μη φυσιολογικά φυσήματα προκαλούνται από κατεστραμμένες βαλβίδες καρδιάς. Οι καρδιακές βαλβίδες λειτουργούν σαν μονόδρομες πύλες, βοηθώντας τη ροή του αίματος προς μία κατεύθυνση μεταξύ των θαλάμων της καρδιάς, καθώς επίσης και μέσα ή έξω από την αυτή.

Όταν μία ασθένεια ή μια μόλυνση βλάπτει μια καρδιακή βαλβίδα, μπορεί να προκληθούν ουλές και να επηρεαστει το πόσο καλά λειτουργεί. Η βαλβίδα μπορεί να μην είναι σε θέση να κλείσει σωστά και έτσι το αίμα μπορεί να διαρρεύσει. Επιπλέον, η βαλβίδα μπορεί να γίνει πάρα πολύ στενή ή σκληρή και να μην αφήνει αρκετό αίμα να μπει μέσα. Όταν μια κατεστραμμένη βαλβίδα δεν μπορεί να κλείσει σωστά, μιλάμε για το πρόβλημα της παλινδρόμησης, ενώ όταν η βαλβίδα δεν αφήνει να περάσει αρκετό, το μιλάμε για στένωση. Οι καρδιακές βαλβίδες μπορεί να καταστραφούν από καρδιακή νόσο ή από λοιμώξεις, όπως ο ρευματικός πυρετός ή η ενδοκαρδίτιδα. Η φυσιολογική φθορά που έρχεται με τη γήρανση μπορεί επίσης να προκαλέσει κάποια ζημιά.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο γιατρός ακούει κάθε τμήμα του καρδιακού παλμού, συμπεριλαμβανομένων τυχόν επιπλέον ήχων, ή φυσημάτων. Σε αυτή τη φάση ο γιατρός είναι σε θέση να πει αν είναι αθώο το φύσημα από το πόσο δυνατός είναι ο θόρυβος, από ποιο μέρος της καρδιάς προέρχεται και από το τι είδους ήχος είναι. Ο γιατρό σας θα εξετάσει επίσης τυχόν σημάδια καρδιακών προβλημάτων- όπως για παράδειγμα, η δύσπνοια, η ζαλάδα, ο γρήγορος ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός και η συσσώρευση υγρού στα πόδια ή τους πνεύμονες. Αν ο γιατρός σας πιστεύει ότι έχετε φύσημα, θα σας παραπέμψει σε έναν καρδιολόγο για περισσότερες εξετάσεις όπως: το υπερηχοκαρδιογράφημα, το ηλεκτροκαρδιογράφημα, η ακτινογραφία θώρακα και ο καρδιακός καθετηριασμός.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Εάν έχετε ένα αθώο φύσημα, δεν χρειάζεται θεραπεία γιατί η καρδιά σας είναι φυσιολογική. Εάν έχετε, όμως, ένα μη φυσιολογικό φύσημα, η θεραπεία εξαρτάται από το πρόβλημα της καρδιάς που προκαλεί το φύσημα και μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα ή ακόμη και χειρουργική επέμβαση. Εάν πάλι έχετε ένα μη φυσιολογικό φύσημα χωρίς άλλα συμπτώματα, ο γιατρός σας μπορεί να παρακολουθεί μόνο την κατάστασή σας με ένα υπερηχοκαρδιογράφημα.

Μπορούμε να αποτρέψουμε την εμφάνιση φυσήματος;

Τα περισσότερα φυσήματα είναι φυσιολογικά και δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε για να τα αποτρέψετε. Απλώς συμβαίνουν. Από την άλλη πλευρά, τα περισσότερα μη φυσιολογικά φυσήματα δεν μπορούν να προληφθούν. Συχνά προκαλούνται από λοιμώξεις ή λόγω κληρονομικότητας. Αυτό που μπορείτε, πάντως, να κάνετε είναι να προσέχετε την υγεία της καρδιάς σας σε κάθε περίπτωση, ακολουθώντας σωστή διατροφή και άσκηση, ελέγχοντας την αρτηριακή σας πίεση και κόβοντας το κάπνισμα.



Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.