Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Αμφίπολη: Ποιος είναι θαμμένος στο ταφικό μνημείο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.



Πού στρέφεται το ενδιαφέρον στην Αμφίπολη

Την ώρα που ολοκληρώνονται οι ανασκαφικές εργασίες.

Η ανασκαφή στους θαλάμους της Αμφίπολης τελειώνει. Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα αρχίσει να ξετυλίγεται η επόμενη φάση της αρχαιολογικής έρευνας.

Μάλιστα την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Πολιτισμού θα ανακοινώσει τα πανεπιστήμια με τα οποία θα συνεργαστεί προκειμένου να διερευνηθεί ο λόφος Καστά, όπου επικεντρώνεται πλέον το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας. Ενδεικτικό των προσδοκιών που υπάρχουν στις τάξεις των αρχαιολόγων, είναι το γεγονός ότι όπως τονίζουν πολλοί, μέχρι τώρα έχουν γίνει εργασίες σε έκταση 24 μ. όταν ο μαρμάρινος περίβολος του κυκλικού τύμβου έχει περίμετρο 497 μέτρων.

Αυτές τις μέρες στο εξωτερικό μέρος του ταφικού μνημείου πραγματοποιούνται εργασίες απορροής των υδάτων, ενώ στο εσωτερικό του εξειδικευμένο προσωπικό τοποθετεί τα μηχανήματα που πρόσφερε η Εγνατία Οδός Α.Ε. για τη στατική συμπεριφορά του χώρου.

Η κ. Περιστέρη εξήγησε χθες, Τρίτη, ότι η ανασκαφή εκτελείται με τον καλύτερο επιστημονικό τρόπο, ότι εργάζονται με βάση τα ανασκαφικά στρώματα, απ' όπου αφαιρείται με προσοχή το αμμώδες χώμα, ότι χρησιμοποιείται ταινία για την αφαίρεσή του, και ότι στο τέλος αυτό κοσκινίζεται. «Οπου κρίνεται απαραίτητο, ανάλογα με την υφή του χώματος, χρησιμοποιείται φτυάρι ή σέσουλα για την αφαίρεσή του». Αναγκάζεται να παραθέσει περιττές λεπτομέρειες της ανασκαφικής εργασίας, ενώ για εκείνους που σχολίασαν το βίντεο και το εργαλείο (σκαρπέλο) που χρησιμοποίησε η συντηρήτρια, διευκρινίζει πως «δεν καθαρίζεται το ψηφιδωτό δάπεδο αλλά αφαιρούνται, προσεκτικά, πέτρες και μάζα σιδήρου» που ήταν κολλημένα στην επιφάνεια».

-----------------

«Ανακρίβειες και ψεύδη από την Περιστέρη για την Αμφίπολη»

Νακάσης: Η ανακοίνωση εκθέτει το υπουργείο Πολιτισμού.

Στις βολές της διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, Κατερίνας Περιστέρη, απάντησε σήμερα ο επίτιμος διευθυντής αναστήλωσης αρχαίων μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού και πρόεδρος του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών ICOMOS, Αθανάσιος Νακάσης.

Η κ. Περιστέρη, με επιστολή της, απάντησε χθες με δεικτικό τρόπο στις απόψεις που ακούστηκαν και γράφτηκαν τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την πορεία του ανασκαφικού έργου, στον τύμβο Καστά της Αμφιπόλης. Σημειώνεται πως προ ημερών, ο κ. Νακάσης είχε αναφέρει σε δηλώσεις του πως η Αμφίπολη είναι ένα κακό ανασκαφικό παράδειγμα.

«Πιστεύω ότι η κ. Περιστέρι αναφέρεται σε εμένα. Αναφέρεται σε θέματα που έχω θίξει. Η ανακοίνωση εκθέτει το υπουργείο Πολιτισμού. Αναφέρει ανακρίβειες και ψεύδη. Σχολιάζοντας το ψηφιδωτό είναι φανερό ότι δεν γίνεται αυτό που λέει. Δεν έχουν βρέξει για να καθαρίσουν το δάπεδο. Είμαι αρχιτέκτονας. Δουλεύω 40 χρόνια στις ανασκαφές. Διδάσκω το μάθημα για τις ανασκαφές επί 20 χρόνια. Την εκθέτει το βίντεο. Δεν αφαιρούνται έτσι τα χώματα. Βρέχονται πρώτα. Οι ανασκαφές είναι εκκλησία. Δεν τραγουδάμε», δήλωσε την Τετάρτη στον Σκάι ο κ. Νακάσης.

Όπως σημείωσε, η «κ. Περιστέρη είναι υποχρεωμένη να πηγαίνει στο γραφείο της. Ποιοι αρχαιολόγοι μένουν στο χώρο δε μας έχει πει. Δεν έχω πάει στο μνημείο. Θα πήγαινα όμως».

Πρόσθεσε ότι τα λάθη έχουν κοστίσει στο μνημείο. «Πρέπει να αφήσουμε τα χώματα να ξεραθούν για να προσαρμοστούν τα ευρήματα. Για επικοινωνιακούς λόγους δεν έγιναν αυτά. Για να βγάλουν φωτογραφίες», επισήμανε, ενώ τόνισε ότι έπρεπε να καλέσουν στην Αμφίπολη τον Νίκο Θέμελη που είναι κορυφαίος ανασκαφέας. «Σκάβουμε με νυστέρια, όχι με φτυάρια», παρατήρησε.

Από την πλευρά της η κ. Περιστέρη ανέφερε χθες ότι «η έμπειρη συντηρήτρια χρησιμοποιεί "σκαρπέλο", δεν καθαρίζεται το ψηφιδωτό δάπεδο αλλά αφαιρούνται, προσεκτικά, πέτρες και μάζα σιδήρου, τα οποία ήταν κολλημένα στην επιφάνεια, ώστε στη συνέχεια να καθαριστεί το δάπεδο».


-----------------

Ντόροθι Κινγκ για Αμφίπολη: Τάφος αφιερωμένος τη λατρεία του Μ. Αλεξάνδρου
Εντυπωσιακός, μοναδικός και μεγαλειώδης είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς, της Αμερικανίδας αρχαιολόγου, Ντόροθι Κινγκ, μιλώντας στην ΝΕΡΙΤ, για τον τάφο της Αμφίπολης. Μάλιστα όπως υποστήριξε πρόκειται για ταφικό μνημείο αφιερωμένο στη λατρεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου ως Θεού.

Παράλληλα τόνισε ότι σε περίπτωση που δεν είναι ο Μέγας Αλέξανδρος ο «ένοικος» του τάφου, τότε θα προτιμούσε να είναι θαμμένη η Ευριδίκη ή η Ολυμπιάδα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θεωρεί «απίθανο» να έχει ταφεί στην Αμφίπολη η Ολυμπιάδα.

Δείτε το βίντεο της ΝΕΡΙΤ





-----------------

"Θα στοιχημάτιζα ότι ο ένοικος του τάφου της Αμφίπολης είναι η Ολυμπιάδα" 


“Εάν έπρεπε να στοιχηματίσω, θα μάντευα ότι ο ένοικος του τάφου της Αμφίπολης είναι η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδα, καθώς υπάρχουν αρκετές ενδείξεις στην κατεύθυνση αυτή”. Τη δήλωση αυτή έκανε ο αρχαιολόγος Τέρενς Κλαρκ, επιμελητής Δυτικών Πολιτισμών στο καναδικό Μουσείο Ιστορίας της Οτάβας.

Στο περιθώριο της σημερινής εκδήλωσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, για την παρουσίαση της περιοδείας στη Βόρειο Αμερική της έκθεσης “The Greeks: Agamemnon to Alexander the Great”, ο κ.Κλαρκ τόνισε ότι από την ανασκαφή στον μεγαλοπρεπή τύμβο Καστά αναδύονται εξαιρετικά γλυπτά και συγκινητικά ευρήματα.

“Αυτό καθεαυτό το μνημείο είναι πολύ σημαντικό, ασχέτως με ποιο κομμάτι της ιστορίας θα συνδεθεί τελικά”, είπε, εκτιμώντας ότι από το μέγεθος του ταφικού μνημείου προκύπτει ότι ο ένοικός του πρέπει να είναι κάποια εξαιρετικά σημαντική προσωπικότητα και φαίνεται λογικό να είναι η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.