Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Τα σημεία-κλειδιά μιας σωστής δίαιτας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μικρά αλλά σημαντικά βήματα για να χάσετε βάρος.
Δίαιτα χωρίς γλουτένη. Δίαιτα με βάση την ομάδα την ομάδα αίματος. Τροφικές δυσανεξίες και δίαιτα. Εκατοντάδες πολύπλοκες ορολογίες και τεχνικές, υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους. Η αλήθεια όμως είναι ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψετε την πυρίτιδα για να χάσετε βάρος. Αλλά να κάνετε μικρά αλλά σημαντικά βήματα όπως αυτά που σας παραθέτουμε παρακάτω :

Προγραμματίστε σωστά την ημέρα σας

Είναι απαραίτητη η κατανάλωση μικρών ενδιάμεσων σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας και μεταξύ των κυρίως γευμάτων, υπό μορφή φρούτων, χυμών, γαλακτοκομικών, σάντουιτς, κουλούρι Θεσσαλονίκης κ.α.. Με άλλα λόγια απαιτούνται μικρά και συχνά γεύματα στο σπίτι, στη δουλειά, στο σχολείο, ώστε να ο οργανισμός να βρίσκεται σε μια ισορροπία και να μη διαμορφώνονται συνθήκες πείνας, οι οποίες θα εκφραστούν με ανεξέλεγκτο τρόπο στο κυρίως γεύμα, π.χ. κατά την επιστροφή από τη δουλειά μετά από μία δύσκολη ημέρα.

Ποτέ μην φεύγετε από το σπίτι χωρίς πρωινό

Το πρωινό αποτελεί ίσως το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και αναπόσπαστο κομμάτι ενός σωστού και ισορροπημένου διαιτολογίου, καθώς παρέχει στον οργανισμό την απαιτούμενη ενέργεια και τα βασικά θρεπτικά συστατικά. Αποτελεί την πρώτη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, μετά την πολύωρη «νηστεία» που συνεπάγεται ο ύπνος. Θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον μία μερίδα γαλακτοκομικών αλλά και υδατάνθρακες, υπό μορφή δημητριακών, ψωμιού, φρούτων και φρέσκων φρουτοχυμών. Ένα πλούσιο πρωινό βοηθάει την καλύτερη δυνατή λειτουργία του οργανισμού σωματική και πνευματική, δίνοντας τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καθημερινών δραστηριοτήτων. Η έλλειψη του δημιουργεί σοβαρές προϋποθέσεις για τη δημιουργία πείνας και στέρησης κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυξάνοντας την πιθανότητα για «βουλιμικά» τσιμπολογήματα.

Έχετε το κατάλληλο κυρίως γεύμα

Το κυρίως γεύμα δεν θα πρέπει να πηγαίνει πολύ αργά μέσα στην ημέρα . Πρέπει να συνοδεύεται με λαχανικά εποχής και να περιέχει ποικιλία θρεπτικών συστατικών, πρωτεΐνες (πχ. ψάρι, κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό), υδατάνθρακες (πχ. ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, λαδερά), λίπος (κυρίως ελαιόλαδο). Γενικότερα, αυξήστε τα όσπρια και τα λαδερά, το ψάρι και τα πουλερικά και μειώστε το κόκκινο κρέας

Προσοχή στο βραδινό

Μια ελαφριά σαλάτα με τόνο ή κοτόπουλο ή ψάρι ψητό, ένα τοστ με 1 ποτήρι γάλα, 1 φρουτοσαλάτα με ένα γιαούρτι και μέλι ή ½ ποσότητα από το μεσημεριανό φαγητό, αποτελούν ενδεικτικές επιλογές για ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα.

Μην γίνεστε αντικοινωνική

Πριν από μία βραδινή έξοδο για φαγητό το μεσημεριανό γεύμα να είναι ελαφρύ (π.χ. σαλάτα χωριάτικη ή με τόνο και 1 – φέτα ψωμί), ενώ λίγο πριν την έξοδο συνίσταται να τρώτε ένα μικρό γεύμα (τύπου γιαούρτι, φρούτο). Κατά την έξοδο ξεκινάτε το γεύμα πάντα με 1 σαλάτα και για κυρίως παραγγέλνετε 1 μερίδα ψητό κρέας (κοτόπουλο, μπιφτέκια, μπριζόλα, ψαρονέφρι, καλαμάκια…)με τη γαρνιτούρα του, αλλά αποφεύγετε τα τηγανητά και προτιμάτε ψητά ή βραστά λαχανικά, ρύζι κ.α.. Επιλέξτε ένα «ελαφρύ» επιδόρπιο (φρουτοσαλάτες, παγωτό)

Εκτονώστε την αρνητική ενέργεια

Έχετε μια φορά την εβδομάδα το αγαπημένο σας γλυκό ή φάτε μια φορά την εβδομάδα εκτός σπιτιού ή παραγγείλετε στο σπίτι. Κατά αυτόν τον τρόπο θα εκτονωθεί λίγο η τάση για κατανάλωση «απαγορευμένων» φαγητών και θα επανέλθετε με καλύτερη διάθεση στη δίαιτά σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.