Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Τεχνική του ΑΠΘ ανιχνεύει φυσαλίδες στον ανθρώπινο οργανισμό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μία καινοτόμα τεχνική έγκαιρης διάγνωσης καταδυτικού ατυχήματος, μέσω της τεχνικής φασματοσκοπίας ηλεκτρικής εμπέδησης για την ανίχνευση των φυσαλίδων στον ανθρώπινο οργανισμό, ως σύμπτωμα της νόσου αποσυμπίεσης, ανέπτυξε η Ομάδα Πολυφασικής Δυναμικής (Multiphase Dynamics Group) του ΑΠΘ.

Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει η επέκταση της εφαρμογής της στη διάγνωση καρδιαγγειακών νοσημάτων,όπως η αθηροσκλήρυνση και η θρομβοφιλία.

Η τεχνική αποτελεί μοναδική επιλογή για ανθρώπους που εργάζονται σε περιβάλλον αυξημένης ατμοσφαιρικής πίεσης (καταδύτες, εργάτες του μετρό, αστροναύτες, εργάτες σε ορυχεία κ.ά.) και διατρέχουν κίνδυνο αποσυμπίεσης λόγω ατυχήματος (διαρροή αέρα) ή κακής λειτουργίας των συμπιεστών.

Η τεχνική βασίζεται στην αποστολή πολύ χαμηλής έντασης ηλεκτρικών σημάτων μεταβλητής συχνότητας στο ανθρώπινο σώμα και στην καταγραφή της ηλεκτρικής απόκρισης των ιστών και του αίματος.

Τα σήματα εμφανίζουν χαρακτηριστικές διακυμάνσεις όταν υπάρχουν φυσαλίδες στο σώμα. Η τεχνική εκμεταλλεύεται καινοτόμες υπερ-ευαίσθητες μεθόδους λήψης/καταγραφής σημάτων και κατορθώνει να ανιχνεύσει την παρουσία ακόμα και λίγων φυσαλίδων στο σώμα.

Επιπλέον, εφαρμόζοντας πρωτοποριακές τεχνικές ψηφιακής επεξεργασίας σήματος η τεχνική παρέχει πληροφορίες σχετικά με το πλήθος και το μέγεθος των φυσαλίδων, καθιστώντας δυνατή την έγκαιρη διάγνωση της εμφάνισης της νόσου αποσυμπίεσης.

Η τεχνική είναι ιδανική για συνεχή φορητή χρήση σε ανθρώπους αφού μπορεί να λειτουργεί με μπαταρία, έχει μικρό όγκο και βάρος και επιδέχεται τηλεμετρία, δηλαδή ασύρματη μετάδοση των σημάτων σε κάποιο Ιατρικό Κέντρο παρακολούθησης.

Ευρωπαϊκή πατέντα

Η ερευνητική προσπάθεια χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος με 4 ερευνητικά προγράμματα και ολοκληρώνεται το Δεκέμβριο του 2014.

Πρόσφατα, η ερευνητική ομάδα του αν. καθηγητή Θεόδωρου Καραπάντσιου, με τη συνδρομή του ΑΠΘ, κατέθεσε αίτηση για την απόκτηση ευρωπαϊκής πατέντας αναφορικά με την καινοτόμα τεχνική. Επικεφαλής της Ομάδας Πολυφασικής Δυναμικής του ΑΠΘ είναι ο αν. καθηγητής Θεόδωρος Καραπάντσιος και μέλη ο δρ Σωτήρης Ευγενίδης και ο δρ Κωνσταντίνος Ζαχαρίας.

Η νόσος αποσυμπίεσης είναι ένα κλινικό σύνδρομο που προκαλείται από τη ραγδαία μείωση της περιβαλλοντικής πίεσης και οδηγεί στο σχηματισμό φυσαλίδων μέσα στους ανθρώπινους ιστούς.

Τα συμπτώματα της νόσου συναντώνται σε ανθρώπους που εργάζονται σε ατμοσφαιρική πίεση πάνω από την κανονική, ποικίλλουν από πόνους στις αρθρώσεις μέχρι μόνιμες αναπηρίες ή ακόμη και το θάνατο.

Κατά την ανάπτυξη της πρωτότυπης ηλεκτρικής τεχνικής εκτελέσθηκαν κατά σειρά πειράματα για την ανίχνευση φυσαλίδων σε πειραματικό βρόχο ροής που προσομοιάζει το ανθρώπινο κυκλοφορικό σύστημα και σε καταδύτες μετά από «ξηρή» κατάδυση σε θάλαμο αποσυμπίεσης, με τη βοήθεια του διευθυντή της Μονάδας Υπερβαρικής Ιατρικής του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Παύλου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρου Μεσημέρη.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.