Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Αγωνία για πιθανό λουκέτο στα εκκλησιαστικά σχολεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το Υπουργείο Παιδείας εξετάζει τη θέσπιση ελάχιστου αριθμού μαθητών για τη λειτουργία των σχολείων.

Αγωνιούν γονείς και μαθητές των εκκλησιαστικών σχολείων της χώρας για το μέλλον των σχολείων τους καθώς το ελάχιστο όριο των 20 μαθητών για τη λειτουργία ενός τμήματος, που μελετά το Υπουργείο Παιδείας σε σχέδιο νόμου θα έχει ως αποτέλεσμα να μπει νέο λουκέτο σε εκκλησιαστικά γυμνάσια και λύκεια. Θυμίζουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει προχωρήσει σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις εκκλησιαστικών σχολείων (εκκλησιαστικά λύκεια Βόλου, Καρπενησίου, Καβάλας, Κιλκίς, Χίου, Κορίνθου) ενώ το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» αντιδράσεις προκάλεσε η εισήγηση της επιτροπής για την αναβάθμιση της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης να μπει λουκέτο στα εκκλησιαστικά γυμνάσια.

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 10 εκκλησιαστικά σχολεία με τα 7 εξ αυτών να είναι Γυμνάσια και Λύκεια ενώ 3 λειτουργούν ως Λύκεια. Επίσης λειτουργούν 3 Ιερατικά Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας σε Κατερίνη, Καρδίτσα, Καλαμάτα.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών του εκκλησιαστικού σχολείου Λαμίας εξέδωσε ανακοίνωση διαμαρτυρίας, στην ιστοσελίδα lamiareport, με την οποία εκφράζει την αγωνία του για τη λειτουργία του σχολείου και αναρωτιέται αν υπάρχουν 120 χριστιανοί ορθόδοξοι μαθητές για να φοιτήσουν στο σχολείο ώστε αυτό να μην κλείσει. Οι Σύλλογος απευθύνει κάλεσμα στους γονείς να στείλουν τα παιδιά τους στο εκκλησιαστικό σχολείο της Λαμίας, τονίζοντας ότι δεν είναι ιερατικό και δεν απευθύνεται μόνο σε ιερείς. Παράλληλα ζητούν τη συνδρομή όλης της κοινωνίας για να συνεχίσει το σχολείο να λειτουργεί.

Ερώτηση για το μέλλον των εκκλησιαστικών σχολείων κατατέθηκε στη βουλή από τους βουλευτές κ. Δημαρά και Αβραμίδη οι οποίοι επισήμαναν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία και τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα να τα απειλούν με λουκέτο.

Χαρακτηριστικά ανέφεραν στο κείμενό τους ότι « τα οικονομικά σχολείων και ακαδημιών βρίσκονται στο κόκκινο και οι εκκλησιαστικές εστίες φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι αδυνατούν να καλύψουν το κόστος σίτισης φοιτητών και μαθητών. Μέσα στις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες, οι πόροι για την ομαλή λειτουργία τους είναι πλέον δυσεύρετοι, με αποτέλεσμα οι 411 στεγαζόμενοι φοιτητές και μαθητές και οι 1.102 που σιτίζονται στις σχολές και στα σχολεία αυτά να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς καμιά παροχή»

Οι δυο βουλευτές, μεταξύ των άλλων, ζητούν από το Υπουργείο Παιδείας να δώσει απαντήσεις σε γονείς και μαθητές για το κατά πόσο είναι δεδομένη και εξασφαλισμένη η λειτουργία της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.