Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Προστατεύστε τη διαδικτυακή ιδιωτικότητά σας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με ποια εργαλεία μπορείτε να το καταφέρετε.

Από τη στιγμή που ο Έντουαρτ Σνόουντεν αποκάλυψε τα κρυφά μυστικά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA), προτρέπει τους Αμερικανούς να χρησιμοποιούν εργαλεία κρυπτογράφησης, προκειμένου να προστατέψουν τη διαδικτυακή ιδιωτικότητά τους από την… αχαλίνωτη κατασκοπεία.

«Η κρυπτογράφηση λειτουργεί» είχε δηλώσει ο ίδιος μέσω απομακρυσμένης σύνδεσης στο συνέδριο τεχνολογίας SXSW, προσθέτοντας: «Είναι μια άμυνα ενάντια στις σκοτεινές τέχνες της ψηφιακής σφαίρας».

Η ιστοσελίδα ProPublica -γράφει η δημοσιογράφος Julia Angwin- είχε αναφερθεί στις προσπάθειες της NSA να σπάσουν τις τεχνικές κρυπτογράφησης. Ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστό πόσο επιτυχημένη ήταν η προσπάθεια της υπηρεσίας και οι ειδικοί ασφαλείας εξακολουθούν να συστήνουν τη χρήση τους.

Δείτε παρακάτω μερικές τεχνικές κρυπτογράφησης, που θα αυξήσουν την προστασία σας στο Διαδίκτυο:

1. Κρυπτογραφήστε τα δεδομένα που αποθηκεύετε: Με αυτόν τον τρόπο προστατεύετε τα δεδομένα σας, από το να αναγνωστούν από τρίτους, οι οποίοι έχουν πρόσβαση στον υπολογιστή σας.

• Κρυπτογραφήστε το σκληρό σας δίσκο, έτσι ώστε αν χάσετε τον υπολογιστή σας ή πέσετε θύμα χάκερ, τα δεδομένα σας να παραμείνουν ασφαλή. Οι πιο πρόσφατοι υπολογιστές Macintosh της Apple περιέχουν ένα ενσωματωμένο σύστημα κρυπτογράφησης, το FileVault, το οποίο είναι πολύ απλό στη χρήση. Κάποιες εκδόσεις των Windows 7 της Microsoft περιέχουν ένα ενσωματωμένο σύστημα κρυπτογράφησης, που καλείται BitLocker. Μία άλλη πολύ δημοφιλής λύση είναι το ελεύθερο open-source πρόγραμμα TrueCrypt, το οποίο μπορεί να κρυπτογραφήσει είτε ξεχωριστά αρχεία ή ολόκληρα τμήματα του υπολογιστή, ή εξωτερικού σκληρού δίσκου.

• Κρυπτογραφήστε το σκληρό δίσκο του smartphone σας. Το πιο πιθανό είναι στο τηλέφωνό σας να έχετε αποθηκευμένες ίδιες –ή και περισσότερες- ευαίσθητες πληροφορίες όπως στον υπολογιστή σας. Η Apple δεν επιτρέπει την κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου του κινητού σας ή των αρχείων του, παρότι το λειτουργικό σύστημα κρυπτογραφεί τα passwords και κάποια άλλα αρχεία, αν χρησιμοποιείτε passcode στη συσκευή σας. Η Apple επιτρέπει την κρυπτογράφηση των αρχείων που έχετε κάνει backup στο iTunes ή το iCloud. Μπορείτε ακόμη, να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία Find my iPhone, για να διαγράψετε δεδομένα στο iPhone ή το iPad σας αν σας το κλέψουν. Το λειτουργικό σύστημα Android της Google επιτρέπει την κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου των κινητών τηλεφώνων.

• Κρυπτογραφήστε τα δεδομένα που αποθηκεύετε σε cloud. Δοκιμάστε την υπηρεσία κρυπτογράφησης SpiderOak.

2. Κρυπτογραφήστε τα δεδομένα που μεταδίδετε. Οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν έδειξαν ότι οι αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες συγκεντρώνουν όσο περισσότερα μη κρυπτογραφημένα δεδομένα βρίσκουν στο Διαδίκτυο.

• Εισάγετε HTTPS παντού στον Web browser σας. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύεστε από χάκερ και μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες «σκουπίζουν» όλη την μη κρυπτογραφημένη κίνηση του διαδικτύου.

• Χρησιμοποιείστε κρυπτογραφημένες εφαρμογές για ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων με τους φίλους σας, οι οποίοι πρέπει επίσης να τις εγκαταστήσουν στις συσκευές τους. Για τα iPhone τα Silent Circle and Wickr προσφέρουν εφαρμογές για κρυπτογραφημένη ανταλλαγή μηνυμάτων. Στις Android συσκευές δοκιμάστε την εφαρμογή TextSecure.

• Χρησιμοποιείστε το Off-the-Record Messaging protocol για να κρυπτογραφήσετε τις instant-messaging συνομιλίες σας. Στους υπολογιστές Mac το δωρεάν λειτουργικό Adium επιτρέπει OTR chats, ενώ στα Windows μπορείτε να δοκιμάσετε το Pidgin. Αφού ολοκληρώσετε τα βήματα μπορείτε να στέλνετε άμεσα μηνύματα, όπως συνήθως. Τόσο οι δέκτες όσο και οι παραλήπτες πρέπει να χρησιμοποιούν OTR για να λειτουργεί η κρυπτογράφηση.

• Χρησιμοποιείστε το Gnu Privacy Guard για να κρυπτογραφήσετε το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο. Και σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει και οι δύο πλευρές να χρησιμοποιούν το GPG, για να είναι ασφαλείς οι συνομιλίες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.