Παρασκευή, 9 Μαΐου 2014

Επιτρέπονται τα τατουάζ στα σώματα ασφαλείας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ποιους περιορισμούς έθεσε το ΣτΕ με αφορμή τη διαγραφή δύο υποψήφιων ειδικών φρουρών από τους πίνακες επιτυχόντων.

Μπορούν να έχουν τατουάζ στο σώμα τους όσοι υπηρετούν ή εργάζονται στα σώματα ασφαλείας και η ύπαρξη του δεν επιτρέπεται να αποτελεί λόγο ο οποίος θα «μπλοκάρει» την πρόσληψή τους. Αυτό αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο κλήθηκε να κρίνει το θέμα των τατουάζ , με αφορμή την διαγραφή δυο υποψήφιων ειδικών φρουρών από τους πίνακες επιτυχόντων επειδή είχαν τατουάζ στο σώμα τους.

Το δικαστήριο βέβαια έθεσε περιορισμούς καθώς, όπως αναφέρει στην απόφαση του, το τατουάζ δεν πρέπει να είναι σε εμφανές σημείο του σώματος- όταν το πρόσωπο φοράει ρούχα - και το μήνυμα ή η απεικόνιση να είναι συμβατή με την ουδετερότητα που το Σύνταγμα επιβάλλει για τους ένστολους.

Την απόφαση εξέδωσε το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας (1722 και 1723/2014 αποφάσεις) ερμηνεύοντας πως μπορεί το τατουάζ να «συνιστά λόγο αποκλεισμού του υποψηφίου από τον διαγωνισμό για την πρόσληψη ειδικών φρουρών», με την προϋπόθεση όμως «ότι αυτό είναι και με την ενδυμασία εξωτερικά εμφανής και επί πλέον οι σχετικές απεικονίσεις ως εκ του περιεχομένου τους είτε αναιρούν την επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα ουδετερότητα των υπαλλήλων του Δημοσίου είτε προκαλούν κατά τρόπο ο οποίος δεν συνάδει προς την ιδιότητα και τα καθήκοντά τους».
Οι δικαστές θεωρούν δε πως από μόνη της η ύπαρξη τατουάζ «δεν αποτελεί λόγο αποκλεισμού από την σχετική διαδικασία επιλογής», αλλά απαιτείται να συντρέχουν και όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή να είναι με την ενδυμασία εξωτερικά εμφανής, κ.λπ.

Με τις αποφάσεις δικαιώθηκαν δυο υποψήφιοι ειδικοί φρουροί που το 2009 μπήκαν στο πίνακα επιτυχόντων και κόπηκαν γιατί στα αγωνίσματα διαπιστώθηκε ότι έφεραν τατουάζ.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.