Τι δείχνει νέα έρευνα για την ορμόνη FGF23.
Πάνω από 500 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο και μελέτες δείχνουν ότι συχνά αναπτύσσουν και καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως υψηλή πίεση και αγγειακή ασβεστοποίηση. Όπως εξηγεί ο Reinhold Erben, επικεφαλής της Μονάδας Φυσιολογίας, Παθοφυσιολογίας και Βιοφυσικής στο πανεπιστήμιο Vetmeduni της Βιέννης, «σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο τα επίπεδα των φωσφορικών αλάτων και της FGF23 είναι υψηλά, γεγονός που οδηγεί σε καρδιαγγειακά προβλήματα».
Μέχρι τώρα, η σύνδεση μεταξύ νεφρικής νόσου, συσσώρευσης της ορμόνης FGF23 και καρδιαγγειακής νόσου δεν ήταν σαφής. Όμως, οι ερευνητές βρήκαν ότι η ορμόνη FGF23 ελέγχει την επαναρρόφηση του φιλτραρισμένου νατρίου στα νεφρά και τα πειράματά τους σε ζώα έδειξαν ότι όσα στερούνταν τη συγκεκριμένη ορμόνη είχαν υψηλότερες ποσότητες νατρίου στα ούρα τους και κατά συνέπεια χαμηλή πίεση. Αντίθετα, τα ζώα με υψηλά επίπεδα FGF23 είχαν υψηλά επίπεδα νατρίου στο αίμα και υψηλή αρτηριακή πίεση.
Δεύτερη μελέτη της ομάδας του Erben έδειξε ότι η FGF23 ελέγχει και τα επίπεδα του ασβεστίου, το οποίο διηθείται στους νεφρούς και επαναπορροφάται στο σώμα. Αν η επαναρρόφηση δεν πραγματοποιηθεί, το σώμα χάνει ασβέστιο. Μεγάλες ποσότητες FGF23 οδηγούν σε αυξημένη ανάληψη ασβεστίου από τα νεφρά, οδηγώντας σε αγγειακή ασβεστοποίηση. Η βασική συγγραφέας και των δύο μελετών τόνισε ότι «οι ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο συχνά πάσχουν και από καρδιαγγειακή νόσο, για την οποία ευθύνονται εν μέρει τα αυξημένα επίπεδα FGF23».
Τέλος, ο Erben, εξηγεί ότι η πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων φωσφορικού άλατος μέσω της διατροφής (χρησιμοποιείται ευρέως ως συντηρητικό και σταθεροποιητής στη βιομηχανία τροφίμων) διεγείρεται η παραγωγή της ορμόνης FGF23, η οποία επιδρά αρνητικά στο καρδιαγγειακό σύστημα, γι΄ αυτό και συστήνει προσοχή στο τι βάζουμε στο πιάτο μας.
Πηγή: http://www.vita.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.