Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

«Στις τιμές των φαρμάκων γίνεται παράβαση εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΣΦΕΕ: Το Υπουργείο αγνοεί επανειλημμένως τις σχετικές εισηγήσεις και γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Τιμών.

Εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) αναφερόμενοι στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων του υπουργείου Υγείας με στόχο την έκδοση Διορθωτικού Δελτίου Τιμών, δηλώνουν ότι βρέθηκαν προ εκπλήξεως καθώς:

«Για μια ακόμα φορά το υπουργείο αρνήθηκε να αποδεχθεί την εισήγηση της Επιτροπής για διόρθωση όλων των λαθών τιμολόγησης. Καίτοι έχουν αναγνωριστεί τα υφιστάμενα λάθη, εντούτοις δεν διορθώνονται! Το Υπουργείο αγνοεί επανειλημμένως τις σχετικές εισηγήσεις και γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Τιμών, αυξάνοντας τον κίνδυνο ελλείψεων εις βάρος των Ελλήνων ασθενών».

Ο ΣΦΕΕ σε σημερινή του ανακοίνωση επισημαίνει ότι «η επιτροπή διόρθωσε μόνο ορισμένα αριθμητικά λάθη, ενώ εκκρεμούν περίπου 600 ενστάσεις που αφορούν:

  • Ογδόντα μοναδικά προϊόντα τα οποία θα έπρεπε να έχουν τιμολογηθεί με τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στην ΕΕ, όπως άλλωστε προβλέπει και η νομοθεσία για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν γενόσημα σε κυκλοφορία με την ίδια δραστική ουσία.
  • Περίπου 20 προϊόντα των οποίων η πατέντα λανθασμένα είχε θεωρηθεί λήξασα.
  • Αρκετά προϊόντα τα οποία απουσίαζαν από το προηγούμενο Δελτίο Τιμών και προορίζονται κυρίως για εξαγωγές, αλλά και προϊόντα στα οποία προέκυψαν αναντιστοιχίες στις τιμές των χωρών αναφοράς, είτε στην αναγωγή τους σε περιπτώσεις διαφορετικής συσκευασίας ή νομισματικής διαφοράς.
  • Εγχώρια παραγόμενα προϊόντα τα οποία έχουν τιμολογηθεί με τρόπο που αντιβαίνει την υφιστάμενη νομοθεσία.
  • Αρκετά γενόσημα στα οποία έχουν γίνει λανθασμένες αντιστοιχίσεις και αναγωγές στο ποσοστό τιμής των προϊόντων αναφοράς.
«Το ίδιο το Κράτος φαίνεται να δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά και να ενεργεί με επιλεκτικά κριτήρια, γεγονός που οδηγεί σε σημαντικές στρεβλώσεις της αγοράς, προάγει τις επανεξαγωγές φαρμάκων και θα προκαλέσει περαιτέρω ελλείψεις» αναφέρει ο ΣΦΕΕ.

Μάλιστα, προσθέτει ότι δεδομένης της σοβαρότητας και του αριθμού των ενστάσεων, η βιομηχανία είχε ζητήσει από το υπουργείο να εκδώσει σύσταση να μη λαμβάνονται προσωρινά υπόψη οι τιμές που έχουν αναρτηθεί στο Δελτίο Τιμών, από τις χώρες που χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως χώρα αναφοράς, προκειμένου να μην δημιουργηθούν περαιτέρω ανωμαλίες στις διεθνείς αγορές και σε πολλές περιπτώσεις αναγκαστικές αποσύρσεις προϊόντων από την Ελλάδα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.