Πέμπτη, 15 Μαΐου 2014

Στοιχεία σοκ για τις γυναίκες και την ενδοοικογενειακή βία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πρωτοφανή άνοδο παρουσιάζουν τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας που έχουν ως θύματα γυναίκες. Όπως αναφέρει έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας πάνω από 700 εκατομμύρια γυναίκες είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στη Νότια Ασία και την Αφρική.

«Η βία με βάση το φύλο είναι μια παγκόσμια επιδημία, που πλήττει τις γυναίκες σε όλες τις περιοχές του κόσμου», αναφέρει η σχετική έκθεση.

Σύμφωνα με την έκθεση, σχεδόν μία στις δύο γυναίκες (43 %) στη Νότια Ασία (Ινδία, Πακιστάν) έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία από το σύντροφό τους κατά τη διάρκεια της συνύπαρξής της.

Το ποσοστό αυτό είναι ελαφρά χαμηλότερο στην υποσαχάρια Αφρική και τη Μέση Ανατολή (40 %) και υποχωρεί στο 33% στη Νότια Αμερική και 30% στην περιοχή της Ανατολικής Ασίας - Ειρηνικού Το ποσοστό βίας κατά των γυναικών είναι 21% στη Βόρεια Αμερική. Στην έκθεση δεν αναφέρονται καθόλου στοιχεία για την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα , πολλές νεαρές γυναίκες έχουν επίσης «περιορισμένο έλεγχο» πάνω στο σώμα τους (σεξουαλικότητα , αντισύλληψη) σε όλη την υδρόγειο. Σε ένα μικρότερο δείγμα 33 αναπτυσσόμενων χωρών, η έκθεση εκτιμά ότι το 41% των γυναικών δεν θα τολμούσε να ζητήσει από το σύντροφό τους να χρησιμοποιήσουν προφυλακτικό.

Επίσης, η Παγκόσμια Τράπεζα επισημαίνει εξετάζοντας το πολιτικό πεδίο, ότι οι γυναίκες είναι «υποεκπροσωπούνται» και αντιπροσωπεύουν μόνο το 22% των βουλευτών και το 5% των δημάρχων στον κόσμο.

«Αν ο κόσμος επιθυμεί να καταπολεμήσουμε την ακραία φτώχεια και να διασφαλιστεί ότι η ευημερία είναι κοινή, χρειαζόμαστε την πλήρη και ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών», δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.