Πέμπτη, 15 Μαΐου 2014

Συρρικνώθηκαν οι τιμές αλλά και τα εισοδήματα στην Ελλάδα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η 23η ακριβότερη χώρα μεταξύ 47 ευρωπαϊκών χωρών και χωρών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) είναι η Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ κατατάσσεται στην 28η θέση με βάση το ετήσιο κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Προγράμματος Σύγκρισης (International Comparison Programme) και η συλλογή των στοιχείων έγινε το 2011. Όλες οι συγκρίσεις έχουν γίνει με βάση την αγοραστική δύναμη.

Τα στοιχεία της έρευνας έρχονται για μία ακόμη φορά να επιβεβαιώσουν ότι μπορεί πλέον η Ελλάδα να μη συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον ακριβών χωρών, αλλά η αίσθηση της ακρίβειας παραμένει έντονη με δεδομένη τη συρρίκνωση των εισοδημάτων με ταχύτερο ρυθμό σε σύγκριση με την υποχώρηση των τιμών.

Το παραπάνω προκύπτει και από την αντιπαραβολή των δύο δεικτών, επιπέδου τιμών και ΑΕΠ. Έτσι, αν και ο δείκτης επιπέδου τιμών είναι 124,3 μονάδες δηλαδή 6,2 μονάδες από τον μέσο όρο των 47 χωρών (130,5) ή χαμηλότερος κατά περίπου 5%, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι κατά 26% χαμηλότερο από τον μέσο όρο. Σύμφωνα με την έρευνα, το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα ανέρχεται σε 26.662 δολάρια, όταν ο μέσος όρος της περιοχής είναι 33.675 δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε χώρες όπως για παράδειγμα η Γερμανία και οι ΗΠΑ, ο δείκτης επιπέδου τιμών είναι ελάχιστα μεγαλύτερος από της Ελλάδας, αλλά η απόκλιση στα εισοδήματα είναι πολύ μεγαλύτερη. Ο δείκτης επιπέδου τιμών στη Γερμανία είναι 139,6 μονάδες και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ 40.990 δολάρια, ενώ στις ΗΠΑ ο δείκτης επιπέδου τιμών είναι 129 μονάδες και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ 49.782 δολάρια.

Από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου φθηνότερη από την Ελλάδα είναι η Πορτογαλία και η Κύπρος, με τη μεν Πορτογαλία να εμφανίζει κατά κεφαλήν ΑΕΠ 25.672 δολάρια και την Κύπρο υψηλότερο από της Ελλάδας, 31.229 δολάρια.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.