Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Αυτοψία στην Ακρόπολη: Εσείς ξέρατε ότι έχει και ασανσέρ για ΑμεΑ;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«ΤΑ ΝΕΑ» ανέβηκαν στον πιο διάσημο βράχο της υφηλίου, εντόπισαν τι δεν λειτουργεί σωστά και ανακάλυψαν ανέσεις που κανείς δεν είχε φανταστεί.

Βρίσκεται σταθερά στη δεκάδα με τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους παγκοσμίως ανεξαρτήτως από τον φορέα που εκδίδει τον κατάλογο. Δέχεται τις ημέρες αιχμής έως και 17.000 άτομα, που αφήνουν και τα ανάλογα έσοδα. Και αν ακόμη όσοι κατοικούν στην πόλη που την έχει ως σύμβολο δεν έχουν κάνει τον κόπο να ανέβουν στην κορυφή της, περίπου 1,5 εκατ. επισκέπτες κάθε χρόνο, έστω κι αν βρίσκονται για ελάχιστες ώρες στην Αθήνα, θα σπεύσουν να τη δουν από κοντά.

Στέκεται όμως η Ακρόπολη στο ύψος της; Και δεν εννοούμε τα 156 μ. που βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, αλλά αν παρέχει τις αναμενόμενες υπηρεσίες που θα περίμενε κάποιος για ένα από τα διασημότερα μνημεία παγκοσμίως και το πρώτο σε επισκεψιμότητα στην Ελλάδα;

Μια βόλτα ήταν αρκετή για να φέρει στο φως τις αδυναμίες αλλά και τους κρυμμένους άσους που έχει η Ακρόπολη στο μανίκι της και τους οποίους πολλές φορές δεν ρίχνει στο τραπέζι.

ΧΩΡΙΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ. Ολα ξεκινούν από τον σταθμό του μετρό Ακρόπολη. Λίγο πριν από τη σκάλα δύο πινακίδες της Αττικό Μετρό ενημερώνουν τους επιβάτες ποια έξοδος οδηγεί προς την Ακρόπολη και το Μουσείο. Τα κόκκινα βέλη σε εμφανή σημεία δεν αφήνουν αμφιβολία και απαλλάσσουν τους εργαζομένους από τις ενοχλητικές ερωτήσεις.




Και μετά την έξοδο προς τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου τι; Το χάος. Μία πινακίδα καθοδηγεί προς το Μουσείο Ακρόπολης, το Θέατρο Δόρας Στράτου και το Μουσείο Σπύρου Βασιλείου. Προς την Ακρόπολη; Ούτε μία ένδειξη. Ούτε για την είσοδο της Νότιας Κλιτύος - εκεί όπου βρίσκονται το θέατρο του Διονύσου και το ιερό του Ασκληπιού -, η οποία οδηγεί στην κορυφή, ούτε για την «κλασική» είσοδο κοντά στο Ηρώδειο. «Εχουμε μελετήσει τα κατάλληλα σημεία τοποθέτησής τους και το περιεχόμενό τους από το 2012 σε συνεργασία με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων για όλα τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους περιμετρικά και εντός του ιστορικού Κέντρου, αλλά δεν έχουν ακόμη ετοιμαστεί. Δυστυχώς δεν μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας πινακίδες» εξηγεί ο αρχαιολόγος της Α' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θέμης Βάκουλης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.