Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Οικοδομικές καταστροφές... τρίτου τύπου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μια σειρά από τις χειρότερες καταρρεύσεις οικοδομημάτων της Ιστορίας.

Όταν ένα κτίριο γκρεμίζεται συθέμελα, το τραγικό γεγονός αποδίδεται είτε σε κατασκευαστική ανωμαλία είτε σε συμβολή άλλου παράγοντα (έκρηξη, καιρικά στοιχεία κ.λπ.).

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το αρχιτεκτόνημα θα πάρει μαζί του στον χαμό ανθρώπινες ζωές, με τις απώλειες να λογίζονται ανυπολόγιστες.

Τα φονικότερα μάλιστα από τα συμβάντα αυτά έχουν στερήσει εκατοντάδες (ακόμα και χιλιάδες) ψυχές, με τα κτίρια που γκρεμίζονται μέχρι τα θεμέλιά τους να μένουν για πάντα χαραγμένα στη λαϊκή συνείδηση.

Ας δούμε λοιπόν μερικά από τα καταστροφικότερα σμπαραλιάσματα κτιριακών εγκαταστάσεων της -σχετικά- σύγχρονης Ιστορίας...

Θέατρο Knickerbocker - Ουάσιγκτον, ΗΠΑ (28 Ιανουαρίου 1922)



Η διήμερη χιονόπτωση άφησε το στίγμα της πάνω στο θέατρο: το οικοδόμημα κατέρρευσε κάτω από το βάρος του χιονιού, κατά τη διάρκεια μάλιστα κινηματογραφικής προβολής. Η γκρεμισμένη στέγη στέρησε τη ζωή σε 98 σινεφίλ και άφησε άλλους 133 τραυματίες...

Γέφυρα Yarmouth - Νόρφολκ, Αγγλία (2 Μαΐου 1845)



Η γέφυρα υποχώρησε κάτω από το βάρος εκατοντάδων παιδιών και των γονιών τους: 400 άνθρωποι έπεσαν στα παγωμένα νερά, με 79 από αυτούς να πεθαίνουν (τα 59 ήταν παιδιά)...

Μύλος Pemberton - Μασαχουσέτη, ΗΠΑ (10 Ιανουαρίου 1860)



Το πενταώροφο κτίριο ήταν μόλις 7 ετών όταν λύγισε και κατέρρευσε τελικά χωρίς προειδοποίηση, παίρνοντας μαζί του στον χαμό 145 εργάτες και αφήνοντας άλλους 166 τραυματίες.

Φράγμα South Fork - Πενσιλβάνια, ΗΠΑ (31 Μαΐου 1889)



Μετά την αναπάντεχη κατάρρευση του φράγματος της λίμνης Conemaugh, 20 εκατομμύρια τόνοι νερού (18,2 δισεκατομμύρια λίτρα, αν προτιμάτε) απελευθερώθηκαν.





Η πλημμύρα που προκλήθηκε θα σκότωνε 2.209 ανθρώπους...

Γέφυρα Κεμπέκ - Πόλη του Κεμπέκ, Καναδάς (1907 και 1916)



Η μακρύτερη αρθρωτή γέφυρα του κόσμου (987 μέτρα) έχει καταρρεύσει όχι μία, αλλά δύο φορές: στις 29 Αυγούστου 1907 και στις 11 Σεπτεμβρίου 1916. Έπειτα από 4 χρόνια κατασκευής, ένα κομμάτι από το μέσο περίπου της γέφυρας κατέρρευσε σε μόλις 15 δευτερόλεπτα, σκοτώνοντας 75 εργάτες.



Εννιά χρόνια αργότερα, όταν αποπειράθηκαν να ανασηκώσουν το κεντρικό τμήμα, αυτό επέστρεψε στο ποτάμι σκοτώνοντας άλλους 14 ανθρώπους...

Πύργος Ronan Point - Λονδίνο, Αγγλία (16 Μαΐου 1968)



Ο ολοκαίνουριος πύργος των 22 ορόφων του Ανατολικού Λονδίνου ολοκληρώθηκε στις 11 Μαρτίου 1968.



Λίγο αργότερα θα κατέρρεε μερικώς από έκρηξη, στέλνοντας στον θάνατο 4 ανθρώπους και τραυματίζοντας 17...

Πύργος John Hancock - Βοστόνη, ΗΠΑ (1973)



Η χρήση μπλε ανακλαστικών γυάλινων πάνελ σε χαλύβδινο σκελετό δεν ήταν τελικά καλή ιδέα: τα πάνελ ξεθηλυκώνονταν από τη θέση τους και κατέληγαν με πάταγο στο πεζοδρόμιο. Όταν μάλιστα ο άνεμος γινόταν δυνατός, η αστυνομία ήταν υποχρεωμένη να αποκλείει τους γύρω δρόμους.



Πέντε χρόνια μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του, κάθε παράθυρο είχε αλλαχθεί, με τα γυάλινα πάνελ να αγγίζουν το νούμερο των 10.344 κομματιών!

Φράγμα Teton - Αϊντάχο, ΗΠΑ (5 Ιουνίου 1976)



Με το που ολοκληρώθηκε η κατασκευή του και φιλοξένησε τα πρώτα εκατομμύρια τόνων νερού, το φράγμα υποχώρησε.



Σκοτώνοντας 11 ανθρώπους και 13.000 βοοειδή...

Πολυκατάστημα Sampoong - Σεούλ, Νότια Κορέα (29 Ιουνίου 1995)



Μέχρι την 9η Σεπτεμβρίου, η κατάρρευση του Sampoong ήταν το φονικότερο γκρέμισμα οικήματος της Ιστορίας, ενώ σήμερα πλέον είναι το δεύτερο φονικότερο σμπαράλιασμα που δεν συνδέεται με τρομοκρατικό χτύπημα (μετά την πρόσφατη κατάρρευση του κτιρίου Savar, που αναφέρεται παρακάτω).



Περισσότεροι από 502 άνθρωποι θάφτηκαν στα συντρίμμια και άλλοι 937 ανασύρθηκαν τραυματίες...

Εξαώροφο συγκρότημα κατοικιών - Foggia, Ιταλία (11 Νοεμβρίου 1999)



Όχι λιγότεροι από 71 άνθρωποι κατοικούσαν στο εξαώροφο συγκρότημα κατοικιών της Viale Giotto 120 και μόνο 4 από αυτούς κατάφεραν να επιβιώσουν από την κατάρρευση του οικήματος...

Αίθουσα δεξιώσεων «Βερσαλίες» - Ιερουσαλήμ, Ισραήλ (24 Μαΐου 2001)



Όταν η χαρά μετατράπηκε σε τραγωδία και στέρησε τη ζωή σε 23 ανθρώπους, τραυματίζοντας άλλους 380...

Συγκρότημα κατοικιών - Σανγκάη, Κίνα (27 Ιουνίου 2009)





Το 13 ορόφων οικοδόμημα Lotus Riverside κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, σε ένα κομμάτι...

Κτίριο Savar - Ντάκα, Μπαγκλαντές (24 Απριλίου 2013)



Το 8ώροφο εμπορικό οικοδόμημα, που περιλάμβανε τράπεζα, καταστήματα και διαμερίσματα, είχε εκκενωθεί όταν ρωγμές εμφανίστηκαν στους τοίχους του. Οι βιοτεχνίες ενδυμάτων που λειτουργούσαν στους επάνω ορόφους ωστόσο δεν έκλεισαν: τουλάχιστον 2.500 άνθρωποι βγήκαν από τα συντρίμμια από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των σωστικών συνεργείων, με άλλους 1.127 βέβαια να χάνουν με τραγικό τρόπο τη ζωή τους...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.