Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Τα τμήματα με το μεγαλύτερο αριθμό διδακτορικών φοιτητών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στο 73% η αύξηση μέσα σε 10 χρόνια.

Χιλιάδες είναι οι νέοι που επιλέγουν να πραγματοποιήσουν ένα διδακτορικό επιδιώκοντας να αυξήσουν τα προσόντα τους για την κατάκτηση μιας θέσης στην αγορά εργασίας. Από τον πληθωρισμό των μεταπτυχιακών φοιτητών έχουμε περάσει στον πληθωρισμό των διδακτορικών.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το ακαδημαϊκό έτος 2012/13 ο αριθμό των διδακτορικών φοιτητών ανέρχονταν σε 23.887 ενώ δέκα χρόνια πιο πριν, 2002-2003 ο αριθμός τους έφθανε τις 13.816. Μέσα σε μια δεκαετία οι διδακτορικοί φοιτητές αυξήθηκαν κατά 73 ποσοστιαίες μονάδες.

Όσον αφορά τις σχολές των οποίων οι απόφοιτοι επιλέγουν να πραγματοποιήσουν το διδακτορικό τους διαπιστώνουμε ότι τα πρωτεία διαφέρουν από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο. Στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών τα πρωτεία τα έχουν οι απόφοιτοι της νομικής. Σε σύνολο 5321 διδακτορικών φοιτητών στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 25% πραγματοποιεί διδακτορικό στη νομική. Η στροφή των πτυχιούχων της νομικής σε διδακτορικές σπουδές φαίνεται ότι είναι διαχρονική καθώς και το 2002/3 το 30% των διδακτορικών φοιτητών είχε επιλέξει το τμήμα της Νομικής. Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στη 2η θέση ως προς τον αριθμό των διδακτορικών φοιτητών βρίσκεται το τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας με 870 φοιτητές και ακολουθεί το τμήμα Φιλολογίας με 414 φοιτητές.

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης η κατάσταση αλλάζει καθώς στην πρώτη θέση στον αριθμό διδακτορικών φοιτητών βρίσκεται το τμήμα Ιατρικής με 870 φοιτητές σε σύνολο 4.207 φοιτητών και στη δεύτερη θέση το τμήμα Θεολογίας με 768 φοιτητές. Αντίθετα στο τμήμα της Νομικής ο αριθμός των διδακτορικών φοιτητών φθάνει τους 15.

Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης τις δυο πρώτες θέσεις στον αριθμό των διδακτορικών φοιτητών τις έχουν τα τμήματα Ιατρικής και Νομικής. Συγκεκριμένα 559 φοιτητές έχει το τμήμα Ιατρικής και 343 η Νομική. Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 1 στους 2 διδακτορικούς φοιτητές πραγματοποιεί το διδακτορικό του στην Ιατρική. Το ίδιο συμβαίνει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης όπου οι 607 σε σύνολο 1171 διδακτορικών φοιτητών πραγματοποιεί τη διατριβή του στην Ιατρική ενώ και στο Πανεπιστήμιο Πάτρας την πρώτη θέση σε αριθμό διδακτορικών φοιτητών την έχει η Ιατρική (599 σε σύνολο 1899 φοιτητών). Η πρωτιά της Ιατρικής στον αριθμό των διδακτορικών φοιτητών επαναλαμβάνεται και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας καθώς σε αυτή φοιτά το 43,2% του συνολικού αριθμού των υποψηφίων διδακτόρων.

Από τη μελέτη όλων των στοιχείων διαπιστώνουμε ότι η Ιατρική είναι η επιστήμη στην οποία μεγάλος αριθμός νέων επιστημόνων πραγματοποιεί διδακτορικό. Σε απόλυτα νούμερα ο μεγαλύτερος αριθμός διδακτορικών φοιτητών εντοπίζεται στο τμήμα της Νομικής Αθήνας, ακολουθεί το τμήμα Ιατρικής Ιωαννίνων ενώ στην 3η θέση βρίσκεται το τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθήνας.

Τα 20 τμήματα με το μεγαλύτερο αριθμό διδακτορικών φοιτητών σε απόλυτα νούμερα




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.