Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Προβλήματα προσβασιμότητας για ΑμΕΑ σε δημόσιους χώρους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η θέσπιση πολεοδομικών προδιαγραφών πολλές φορές υπάρχει, αλλά αυτό που δεν υπάρχει είναι η τήρησή τους.

Ένα θέμα που ταλανίζει πολλούς ανθρώπους στην καθημερινότητά τους, είναι και αυτό της προσβασιμότητας σε διάφορους δημόσιους χώρους.

Σε κάθε σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να εξασφαλίζεται η πρόσβαση όλων των ανθρώπων, όχι μόνο σε δημόσιους χώρους, αλλά και σε ιδιωτικούς.

Η προσβασιμότητα είναι ένα ζήτημα που δεν απασχολεί μόνο τα άτομα που έχουν μόνιμα κινητικά προβλήματα, αλλά και τα άτομα που εντελώς τυχαία ή/και περιστασιακά βρέθηκαν αντιμέτωπα με κινητικά προβλήματα, λόγω π.χ ενός ατυχήματος ή οι έγκυες γυναίκες που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, θα πρέπει να προσέχουν πώς κινούνται.

Επίσης, είναι σύνηθες να υπάρχουν προβλήματα στην κίνηση και σε άλλα άτομα, όπως στους ταξιδιώτες που μεταφέρουν μία βαλίτσα ή στους γονείς που μεταφέρουν το παιδί τους με ένα καρότσι.

Λαμβανομένου υπόψη ότι τα ποσοστά των χρηστών του δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος που χρήζουν προσβάσιμων υποδομών και υπηρεσιών αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς, οι πληθυσμιακές αυτές ομάδες (άτομα με αναπηρία και ηλικιωμένοι) ή και άτομα χρήζοντα προσωρινά τέτοιων υποδομών, (π.χ εγκυμονούσες γυναίκες) αναδεικνύονται σε σημαντικούς παράγοντες του κατασκευαστικού κλάδου.

Η πολιτεία θα πρέπει σαφέστατα μέσω εξειδικευμένων νόμων και κανονισμών να διασφαλίζει την προσβασιμότητα όλων των ανθρώπων και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) οφείλει να ελέγχει τις συνθήκες και προδιαγραφές προκειμένου να επιτευχθεί ομαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση όλων τόσο σε δημόσιους, όσο και ιδιωτικούς χώρους στην κάθε πόλη.

Η θέσπιση πολεοδομικών προδιαγραφών πολλές φορές υπάρχει, αλλά αυτό που δεν υπάρχει είναι η τήρησή τους. Εν τέλει, η απρόσκοπτη πρόσβαση στους διάφορους χώρους, δεν είναι μόνο θέμα τεχνικών-πολεοδομικών προδιαγραφών, αλλά είναι και θέμα παιδείας και κουλτούρας της κοινωνίας μας. Η θέσπιση και επιβολή ποινών και προστίμων για τους παραβάτες αυτών των προδιαγραφών δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις αρκετές προκειμένου να εκλείψουν οι καθημερινές δυσκολίες πρόσβασης. Θα χρειαστεί χρόνος αφιερωμένος στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών τόσο με τη βοήθεια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης όσο και μέσω της εκπαίδευσης των παιδιών - των μελλοντικών πολιτών- στα σχολεία κάθε βαθμίδας.

Βέβαια σε πιο εξειδικευμένο επίπεδο, η ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση θα πρέπει οπωσδήποτε να υφίσταται στις καθ’ ύλην αρμόδιες εκπαιδευτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως στις αρχιτεκτονικές σχολές, όπου θα περίμενε κανείς τα μαθήματα σπουδών να έχουν μαθήματα σχετικά με την προσβασιμότητα από αρχιτεκτονικής πλευράς. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα και στη Ρουμανία δεν υπάρχουν τέτοια μαθήματα στις καθ’ ύλην αρμόδιες σχολές.

Προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που άπτονται της προσβασιμότητας, αποφασίσθηκε η δημιουργία ενός ενιαίου εκπαιδευτικού εργαλείου, μίας πολύγλωσσης διαδικτυακής πλατφόρμας εκπαίδευσης που εστιάζει στο θέμα «Πόλη Προσβάσιμη για Όλους» και προορίζεται για την εκπαίδευση των αρχιτεκτόνων, των επαγγελματιών που ασχολούνται με τη μελέτη, το σχεδιασμό των δημόσιων χώρων καθώς και την δημιουργία τεχνικών υπηρεσιών των δήμων που είναι σχετικές με αυτά τα θέματα.

Σε όλες αυτές τις προσπάθειες, η κοινωνική ευαισθητοποίηση θα ενεργοποιηθεί και πάλι ενώ είναι μία καλή ευκαιρία για τους αρμόδιους δημόσιους φορείς να συνεργαστούν με σκοπό την βελτίωση των τεχνικών υποδομών πρόσβασης, ιδίως στους δημόσιους χώρους, όπου το πρόβλημα είναι και πιο αισθητό.



Πηγή: http://www.news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.