Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το Erasmus+ στο ΑΠΘ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές.

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις των φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τη μετακίνησή τους στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ για σπουδές κατά το ακαδ. έτος 2014-2015.

Η περίοδος υποβολής των αιτήσεων ορίζεται από τις 10 Μαρτίου - 21 Μαρτίου 2014 (δείτε εδώ την κατάσταση με τις θέσεις των συνεργαζόμενων πανεπιστημίων για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015), διαθέτει δύο σκέλη:

Πρώτο σκέλος

Την ηλεκτρονική συμπλήρωση και υποβολή της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος την οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τη βρουν εδώ.

Η αίτηση εκδήλωσης πρέπει να συμπληρωθεί με ιδιαίτερη προσοχή και ακρίβεια καθώς τα προσωπικά στοιχεία που θα δηλωθούν θα χρησιμοποιηθούν από το τμήμα τόσο για την επικοινωνία τον ενδιαφερόμενο, όσο και για τη χρηματοδότησή του.

Στην αίτηση δίνεται η δυνατότητα να δηλώσουν οι ενδιαφερόμενοι έως τρεις επιλογές πανεπιστημίων με τα οποία έχει συνάψει διμερή συμφωνία το τμήμα/σχολή τους.

Ως προς το τεχνικό μέρος της συμπλήρωσης της αίτησης, γίνεται γνωστό ότι η πρόσβαση σε αυτή γίνεται μόνο από ηλεκτρονικό υπολογιστή ο οποίος διαθέτει την αρχή πιστοποίησης του Α.Π.Θ..

Η εγκατάσταση της συγκεκριμένης πιστοποίησης μπορεί να γίνει από τον ακόλουθο σύνδεσμοhttp://www.pki.auth.gr/trust.php στον προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή ή διαφορετικά μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επισκεφτούν κάποια από τις νησίδες ηλεκτρονικών υπολογιστών του Α.Π.Θ. προκειμένου να υποβάλουν την αίτησή τους.

Δεύτερο σκέλος

Τη συγκέντρωση όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών και την κατάθεσή τους μαζί με την ηλεκτρονική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε εκτυπωμένη μορφή στο τμήμα Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (1ος όροφος κτιρίου διοίκησης) εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

Τα δικαιολογητικά αυτά είναι:

1. Σύντομο βιογραφικό σημείωμα, βάσει του προσαρμοσμένου υποδείγματος Europass CV.

2. Αντίγραφο (μη επικυρωμένο) του πιστοποιητικού γνώσης ξένης γλώσσας, στην οποία διδάσκονται τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο υποδοχής, ή βεβαίωση παρακολούθησης μαθημάτων ξένης γλώσσας, που να ανταποκρίνονται στο απαιτούμενο από το ίδρυμα υποδοχής επίπεδο γλωσσικής επάρκειας.

3. (Μόνο για μεταπτυχιακούς φοιτητές) Αντίγραφο πτυχίου.

4. (Μόνο για υποψήφιους διδάκτορες) Αντίγραφο πτυχίου και μεταπτυχιακού διπλώματος.

Επισημαίνεται ότι τόσο τη γλώσσα διδασκαλίας, η οποία μπορεί να διαφέρει από την ομιλούμενη γλώσσα στη χώρα υποδοχής, όσο και το απαιτούμενο επίπεδο γνώσης της μπορούν να το αναζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι στις ιστοσελίδες των ιδρυμάτων υποδοχής.

Μετά από τη κατάθεση των παραπάνω εντύπων οι αιτούντες θα πρέπει να επισκέπτονται σε τακτά χρονικά διαστήματα την ιστοσελίδα ή την ιστοσελίδα του τμήματος/σχολής τους, προκειμένου να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της διαδικασίας αξιολόγησης των αιτήσεων.

Διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής των αιτήσεων

Μετά τη λήξη της προθεσμίας κατάθεσης των δικαιολογητικών, οι αιτήσεις συγκεντρώνονται ανά τμήμα και προωθούνται στο Συντονιστή ECTS κάθε τμήματος/σχολής προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής.

Κατά τη διαδικασία αυτή ο συντονιστής ECTS σε συνεργασία με τους υπεύθυνους των διμερών συμφωνιών λαμβάνουν υπόψη τους τη σειρά προτεραιότητας των πανεπιστημίων που έχετε δηλώσει στην αίτησή σας σε συνδυασμό με τα ακόλουθα κριτήρια:

- 50% του συνόλου των πιστωτικών μονάδων μέχρι και το τρέχον εξάμηνο φοίτηση.

- Επαρκής γνώση της γλώσσας του προγράμματος που πρόκειται να παρακολουθήσει ο φοιτητής.

- Επίπεδο σπουδών του φοιτητή (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, διδακτορικό).

- Έτος εισαγωγής. Προτιμούνται οι μη λιμνάζοντες φοιτητές.

- Συνολικός αριθμός πιστωτικών μονάδων των μαθημάτων στα οποία έχει εξετασθεί με επιτυχία ο φοιτητής μέχρι τη στιγμή υποβολής της αίτησης.

- Ακαδημαϊκή επίδοση (μέσος όρος βαθμολογίας των μαθημάτων που έχει περάσει ο φοιτητής μέχρι τη στιγμή υποβολής της αίτησης).

- Βιογραφικό σημείωμα που συμπεριλαμβάνει τα κίνητρα συμμετοχής.

- Βαθμός και διάρκεια κτήσης πτυχίου/μεταπτυχιακού διπλώματος σε περίπτωση μεταπτυχιακού φοιτητή/υποψήφιου διδάκτορα.

Η μοριοδότηση των παραπάνω κριτηρίων για το ακαδ. έτος 2014-2015 θα αναρτηθεί σύντομα.

Η ανάρτηση των αποτελεσμάτων της διαδικασίας αξιολόγησης και επιλογής στην ιστοσελίδα του τμήματος ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλλά και του τμήματος/σχολής γίνεται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την κατάθεση των σχετικών καταστάσεων από τους συντονιστές ECTS κάθε τμήματος/σχολής και τον έλεγχο και την επεξεργασία τους.

Σε περίπτωση οποιουδήποτε λάθους στις αναρτώμενες καταστάσεις των αποτελεσμάτων, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν άμεσα με το τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Στη συνέχεια το τμήμα προχωρεί στην ενημέρωση τόσο του ιδρύματος υποδοχής, όσο και των επιλεγμένων φοιτητών σχετικά με την υποψηφιότητά τους με αυτοματοποιημένο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι η επιλογή τους από το τμήμα/σχολή δεν σημαίνει την αυτόματη και υποχρεωτική επιλογή από το πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Κάθε ίδρυμα υποδοχής θέτει κάθε ακαδημαϊκό έτος τα δικά του κριτήρια επιλογής και βασιζόμενο σε αυτά και στις διμερείς συμφωνίες που έχει συνάψει προχωρά και αυτό με τη σειρά του στην αξιολόγηση της αίτησης που θα στείλουν οι ενδιαφερόμενοι.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.