Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Απελευθέρωση στα ΑΕΙ για τους πολύτεκνους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ελεύθερες μετεγγραφές στα ΑΕΙ/ΤΕΙ της Αττικής και της Θεσσαλονίκης των παιδιών τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει ως αντισυνταγματικό το προηγούμενο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ των υποψηφίων από τις ειδικές αυτές κατηγορίες, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Οι εκπρόσωποι των πολύτεκνων πανηγυρίζουν - «θεόσταλτο δώρο, ώστε να επανέλθουν οι μετεγγραφές» χαρακτήρισε την απόφαση του ΣτΕ ο πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος κ. Βασίλης Θεοτοκάτος. Από την άλλη, παρότι θεωρείται ότι με την αλλαγή του συστήματος, και την επαναφορά των μετεγγραφών, θα αποφευχθεί η εισαγωγή στα ΑΕΙ υποψηφίων με πολύ χαμηλή βαθμολογία, είναι βέβαιο ότι με την απελευθέρωση των μετεγγραφών τα κεντρικά ΑΕΙ θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα λόγω της αύξησης των φοιτητών τους. «Οι αποφάσεις του υπουργείου πρέπει να μην επιβαρύνουν τα κεντρικά ΑΕΙ με υπέρογκο αριθμό φοιτητών από μετεγγραφές, όπως συνέβη στο παρελθόν» δήλωσε από την πλευρά του ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης.

Ερώτημα αν το υπουργείο θα θέσει ποσοτικό περιορισμό στον αριθμό των φοιτητών που θα μπορούν να πάρουν μετεγγραφή στα περιζήτητα ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Ειδικότερα, έως το 2013 για τα παιδιά τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, καθώς και όσα πληρούν κάποια κοινωνικά κριτήρια, δίνονταν συγκεκριμένες θέσεις στα ΑΕΙ, καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων της γενικής σειράς. Ετησίως συνολικά οι θέσεις αυτές αποτελούσαν έως και το 20% του συνόλου των θέσεων σε ΑΕΙ/ΤΕΙ. Ενδεικτικά πέρυσι από τις 69.288 θέσεις σε ΑΕΙ/ΤΕΙ, οι 11.503 δόθηκαν στους υποψηφίους ειδικών κατηγοριών.

Νομοθετική ρύθμιση

Μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ, η ηγεσία του υπ. Παιδείας θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του θέματος και σύμφωνα με την Καθημερινή σχεδιάζει δύο βήματα:

• Να ορίσει μόνο έναν αριθμό εισακτέων για όλους τους υποψηφίους - φέτος περίπου 82.000 από το άθροισμα των 69.288 και των 11.503 θέσεων πέρυσι.

• Για την εισαγωγή των υποψηφίων των παραπάνω κατηγοριών σχεδιάζει να επεκτείνει το σύστημα που εφαρμόζεται ήδη το 2012 και το 2013 για τις μετεγγραφές των υποψηφίων που πληρούν συγκεκριμένα κοινωνικά (παιδιά από μονογονεϊκές οικογένειες, επιτυχόντες με σοβαρές παθήσεις ή δωρητές οργάνων ή μυελού των οστών σε συγγενείς α΄ ή β΄ βαθμού, επιτυχόντες με γονείς ή κηδεμόνες που ο ένας εκ των δύο ή και οι δύο αθροιστικά έχουν αποδεδειγμένα συμπληρώσει οκτώ μήνες ανεργίας εντός του 2013) και οικονομικά κριτήρια (το κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα των ενδιαφερόμενων να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ ή τις 18.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες).

Μάλιστα, χθες το υπ. Παιδείας ανακοίνωσε τις μετεγγραφές των επιτυχόντων σε ΑΕΙ/ΤΕΙ τα έτη 2010, 2011, 2012 και 2013. Από τους 8.438 δικαιούχους, μετεγγραφή πήραν οι 3.782. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα http://solon.it.minedu.gov.gr. Οι επιτυχόντες οφείλουν να απευθυνθούν από την προσεχή έως και τη Δευτέρα 31 Μαρτίου στη Γραμματεία του Τμήματος υποδοχής τους, για να υποβάλουν αίτηση εγγραφής.

Ερώτημα είναι εάν το υπ. Παιδείας θα θέσει ποσοτικό περιορισμό στον αριθμό των φοιτητών που θα μπορούν να πάρουν μετεγγραφή στα κεντρικά, περιζήτητα ΑΕΙ/ΤΕΙ. Με το ισχύον, ο αριθμός των μετεγγραφών δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά σχολή ή τμήμα.

Τέλος, εξετάζεται η επαναφορά της βάσης του 10 για την εισαγωγή σε ΑΕΙ/ΤΕΙ, χωρίς πάντως να έχει μεγάλες πιθανότητες να υιοθετηθεί, καθώς η εφαρμογή του μέτρου θα πλήξει τα περιφερειακά ιδρύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.