Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

ΕΣΑμεΑ: «Ομιλία του κου Ι. Βαρδακαστάνη στο 5ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα - ‘Άτομα με Αναπηρία & ΜΜΕ - ενσωμάτωση και κρίση στην ψηφιακή εποχή»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 13.03.2014

Ομιλία του Προέδρου της Ε.Σ.Α.μεΑ., του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF) και της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Αναπηρία (IDA) κου Γ. Βαρδακαστάνη, ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων απουσίαζε στις Βρυξέλλες, παρουσίασε σήμερα, 13.03.2014, στο 5ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Άτομα με Αναπηρία & ΜΜΕ - ενσωμάτωση και κρίση στην ψηφιακή εποχή» της Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης, το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Γιάννης Λυμβαίος.

Όπως αναφέρονταν στην ομιλία του κου Γ. Βαρδακαστάνη, η παρουσία της αναπηρίας στα ΜΜΕ, στη διαφήμιση, στις τηλεοπτικές εκπομπές, ακόμη και στον κινηματογράφο, ιδίως σήμερα, λόγω της σκληρής και επώδυνης για την ελληνική κοινωνία, και ιδιαίτερα για τα άτομα με αναπηρία, τα άτομα με χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, θα πρέπει να βασίζεται στη δικαιωματική προσέγγιση, όπως αυτή κατοχυρώνεται με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία του ΟΗΕ, η οποία μέχρι στιγμής έχει υπογραφεί από τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει κυρωθεί από τα 25, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η χώρα μας - η οποία με τον νόμο 4074/2012 κύρωσε παράλληλα και το Προαιρετικό Πρωτόκολλο αυτής.

Επιπρόσθετα, στην ομιλία του κυρίου Βαρδακαστάνη επισημαίνονταν ότι τα δημόσια μέσα ενημέρωσης οφείλουν και πρέπει να πρωταγωνιστήσουν στη διαμόρφωση και προώθηση της νέας εικόνας της αναπηρίας, η οποία έχει πληγεί ιδιαίτερα μετά τη διακοπή της λειτουργίας της ΕΡΤ, αφού χάθηκε οτιδήποτε μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε κατακτηθεί.

Στη ομιλία γίνεται αναφορά:

- στην κοινωνική αδικία που συντελέστηκε στους εργαζόμενους με αναπηρία και τους γονείς των ατόμων με βαριές αναπηρίες της ΕΡΤ, όταν μετά από τη διακοπή της λειτουργίας της και ως εκ τούτου μετά την απόλυσή τους δεν συμπεριλήφθηκε κανένα κριτήριο που θα διευκόλυνε την πρόσληψή τους στον νέο φορέα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

- στην απουσία πρόβλεψης θέσεων παρουσιαστών για δελτία ειδήσεων στη Νοηματική Γλώσσα, αλλά και διερμηνέων της Ελληνικής νοηματικής γλώσσας, γεγονός που καθιστά μη προσβάσιμη τη νέα δημόσια τηλεόραση σε κωφούς και βαρήκοους, βυθίζοντάς τους με αυτόν τον τρόπο σε πλήρη κοινωνική απομόνωση.

Βασικό αίτημα το αναπηρικού κινήματος της χώρας, όπως αναφέρονταν στην ομιλία, είναι να σχεδιαστεί άμεσα, με τη συμμετοχή της Ε.Σ.Α.μεΑ., ένα σχέδιο ένταξης της διάστασης της αναπηρίας και της προσβασιμότητας στη ΝΕΡΙΤ και παράλληλα να συγκροτηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, με τη συμμετοχή και πάλι εκπροσώπων της Ε.Σ.Α.μεΑ., ειδική επιτροπή για την παρακολούθηση του τρόπου παρουσίασης της αναπηρίας και των ατόμων με αναπηρία από το σύνολο των ΜΜΕ της χώρας.

Η ομιλία επισυνάπτεται για την πλήρη ενημέρωσή σας.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δελτίο Τύπου σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 94 KB)
Ομιλία σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 159 KB)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.