Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Ζητούν την κατάργηση του νόμου που απαγορεύει τους γάμους παιδιών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αίτημα από την ανώτατη θρησκευτική επιτροπή του Πακιστάν.

Η ανώτατη θρησκευτική επιτροπή του Πακιστάν ζήτησε σήμερα από την κυβέρνηση της χώρας να καταργήσει την απαγόρευση για τους γάμους των παιδιών, την οποία θεωρεί ασύμβατη με τη μουσουλμανική θρησκεία, γεγονός που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις πολλών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η επιτροπή ισλαμικής ιδεολογίας, η οποία συμβουλεύει το κοινοβούλιο για τη συμβατότητα των νομοθετικών προτάσεων με το θρησκευτικό νόμο (σαρία), υποστηρίζει επίσης ότι ένας άνδρας δεν χρειάζεται να ζητήσει την άδεια της πρώτης συζύγου του για να παντρευτεί μια δεύτερη.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης της επιτροπής, ένα από τα μέλη της, ο Τάχερ Ασράφι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο νόμος που απαγορεύει να παντρεύονται τα παιδιά αντίκειται στο Ισλάμ. Ο νόμος αυτός θέτει όριο ηλικίας τα 16 χρόνια για τις γυναίκες και τα 18 για τους άνδρες.

«Η σαρία δεν ορίζει μια συγκεκριμένη ηλικία. Λέει ότι ένας άνθρωπος μπορεί να παντρευτεί όταν φτάσει στην ήβη και η εφηβεία δεν καθορίζεται από την ηλικία», υποστήριξε ο Ασράφι. «Οι άνθρωποι μπορούν να παντρεύονται με ένα παιδί εάν πιστεύουν ότι έχει φτάσει στην εφηβεία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ασράφι η επιτροπή έκρινε παράνομο και τον νόμο που απαιτεί από τους άνδρες να ζητούν την άδεια της πρώτης συζύγου τους για να παντρεύονται μια δεύτερη. «Το Ισλάμ επιτρέπει σε έναν άνδρα να έχει τέσσερις συζύγους, χωρίς να θέτει θέμα της συναίνεσης της πρώτης από αυτές», υπογράμμισε.

Εκπρόσωποι οργανώσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσαν το κοινοβούλιο του Πακιστάν να αγνοήσει τις δύο συστάσεις της επιτροπής που, όπως λένε, παραβιάζουν τα δικαιώματα των γυναικών. Η Ζόχρα Γιουσούφ, η πρόεδρος της ανεξάρτητης πακιστανικής Επιτροπής Προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διερωτήθηκε γιατί ο νόμος που απαγορεύει να παντρεύονται οι ανήλικοι, ο οποίος ισχύει εδώ και πολλές δεκαετίες, αμφισβητείται σήμερα. Κατηγόρησε επίσης την επιτροπή ότι θέλει «να ανοίξει ένα νέο μέτωπο σε βάρος των γυναικών» και να ενισχύσει «την πολιορκία του κράτους που ενορχηστρώνουν οι αντάρτες» Ταλιμπάν οι οποίοι ευθύνονται για τους θανάτους χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα την τελευταία δεκαετία.

Τον περασμένο Νοέμβριο η ίδια επιτροπή είχε αμφισβητήσει την εγκυρότητα της εξέτασης DNA στις υποθέσεις βιασμού, επιμένοντας ότι το θύμα θα πρέπει να αποδείξει τον ισχυρισμό του παρουσιάζοντας τέσσερις αυτόπτες μάρτυρες. Το κοινοβούλιο του Πακιστάν ωστόσο δεν ακολούθησε τη συμβουλή της.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.