Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Ναυτίλος»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν, σήμερα, τα εγκαίνια της αρχαιολογικής και εικαστικής έκθεσης «Ναυτίλος: Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα» στο Μουσείο Καλών Τεχνών των Βρυξελλών (Palais des Beaux Arts- BOZAR), παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνου Παναγιωτόπουλου, του πρεσβευτή της Ελλάδας στο Βέλγιο, Κωνσταντίνου Χαλαστάνη, πλήθους δημοσιογράφων και διεθνών ΜΜΕ.

Η έκθεση «Νautilus» θα φιλοξενηθεί στο ΒΟΖΑR ως τις 27 Απριλίου, στο πλαίσιο εξάμηνου αφιερώματος που διοργανώνει το Μουσείο, για τη συμβολή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κληρονομιά και με αφορμή την ελληνική Προεδρία της ΕΕ.

Η έκθεση έχει κεντρικό θέμα τη θάλασσα, τη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Την «παρ' ημίν θάλασσα», σύμφωνα με τον Πλάτωνα. Εξαιρετικό στοιχείο της, σύμφωνα με τους διοργανωτές, είναι ότι κατορθώνει να παντρέψει με μοναδικό τρόπο την αρχαία ελληνική τέχνη με τη σύγχρονη. «Έννοιες όπως η γένεση, η οικολογία, η κινητικότητα, η μετανάστευση, η ηγεμονία, η οικουμένη και η πίστη ορίζουν τους σταθμούς της διαδρομής του επισκέπτη, που εκτείνεται από τον αρχαίο ελληνικό μύθο στο σύγχρονο ευρωπαϊκό παρόν».

Παρουσιάζοντας την έκθεση, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι ο «Ναυτίλος» ενώνει το ιστορικό παρελθόν με το μέλλον, ενώ το αρχαίο και το σύγχρονο συνυπάρχουν. Συνέχισε, λέγοντας ότι τα έργα περιγράφουν το «αιώνιο ταξίδι του ελληνικού πολιτισμού».

Σύμφωνα με την παρουσίαση του κ. Παναγιωτόπουλου, η έκθεση φιλοξενεί πάνω από 90 εκθέματα της αρχαίας Ελλάδας από 30 ελληνικά μουσεία. Τα αρχαιολογικά εκθέματα καλύπτουν χρονικά τις περιόδους από την κυκλαδική τέχνη (3000 πΧ), τη μινωική, τη μυκηναϊκή, την αρχαϊκή, την κλασική ως τα ελληνιστικά χρόνια (200 μΧ).

Παράλληλα, 23 δημιουργίες σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών (πίνακες, γκραβούρες, γλυπτά, φωτογραφίες, video κλπ) παρουσιάζουν με τον δικό τους τρόπο το ελληνικό τοπίο, συνομιλούν με την Αρχαιότητα ή σχολιάζουν την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα.

Οι Έλληνες δημιουργοί, των οποίων τα έργα εκτίθενται στο «Νautilus» είναι ο Νίκος Αλεξίου, η Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, η Λίζη Καλιγά, ο Βλάσης Κανιάρης, ο Γιώργης Γερόλυμπος, ο Στράτος Καλαφάτης, η Κατερίνα Καλούδη, η Αφροδίτη Λίτη, ο Νίκος Μάρκου, ο Σωκράτης Μαυρομάτης, η Αιμιλία Παπαφιλίππου, η Ρένα Παπασπύρου, ο Ευτύχης Πατσουράκης, η Μαίρη Σχοινά, ο Μάριος Σπηλιώπουλος, ο Σπύρος Ταβέρης, ο Λεωνίδας Τούμπανος, ο Στρατής Βογιατζής, ο Μανώλης Ζαχαριουδάκης και η Όπυ Ζούνη.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού και του υπουργείου Εξωτερικών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.