Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Ανθούν επιχειρήσεις μεταποίησης και διόρθωσης ενδυμάτων στα Χανιά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τα επαγγέλματα του τσαγκάρη και της μοδίστρας παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση.

Προσαρμοσμένες στο πνεύμα της εποχής, «κομμένες» και «ραμμένες» στη σύγχρονη πραγματικότητα, είναι πλέον οι συνήθειες των καταναλωτών στα Χανιά.

Ενώ η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα συνεχώς πέφτει, φθάνοντας το 2013 περίπου στο 20%, την τελευταία τριετία εμφανίζονται όλο και περισσότερες επιχειρήσεις που μεταποιούν και επιδιορθώνουν παπούτσια και ρούχα.
Στα μπαλωματάδικα, όπως θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, προσέρχονται πολλοί πολίτες για να επιδιορθώσουν ρούχα και παπούτσια που είχαν ξεχαστεί στις ντουλάπες, αποφεύγοντας να αγοράσουν καινούργια.

Στην πόλη των Χανίων, τα επαγγέλματα του τσαγκάρη και της μοδίστρας παρουσιάζουν μεγάλη άνθηση, καθώς αυτά τα καταστήματα είναι δεκάδες. Στη μεγάλη πλειοψηφία τους αποτελούν οικογενειακές επιχειρήσεις, ενώ πολλές από αυτές, κυρίως στον τομέα της μεταποίησης ρούχων, λειτουργούν ως εργαστήρια όπου μαθαίνουν τη δουλειά πολλά νέα παιδιά, κυρίως κορίτσια.

Επιγραφές όπως, «Ράβε ξήλωνε», «παπουτσάδικο», «τσαγκάρικο», «ραφτάδικο», υπάρχουν σε πολλά σημεία, κυρίως, στο κέντρο της πόλης. Σε κάποιες από αυτές τις επιχειρήσεις αναλαμβάνουν ακόμα και το ράψιμο νυφικών, με τιμές από 300 έως 800 ευρώ, ακόμα και την προμήθεια σετ βαφτιστικών, από 150 έως 220 ευρώ, ενώ το ράψιμο κουρτινών είναι μία ακόμα από τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Το σόλιασμα, το μπάλωμα, η βαφή ή τα ανοίγματα παπουτσιών, το στένεμα και το φάρδεμα ρούχων, η αλλαγή φερμουάρ και κουμπιών, είναι οι βασικότερες εργασίες, ενώ δεν είναι λίγοι και αυτοί που ράβουν ρούχα, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις κοστίζει λιγότερο από την αγορά καινούργιων. Επίσης, ο πελάτης μπορεί να επιδιορθώσει την τσάντα του, να προμηθευτεί κορδόνια, πάτους, και να βρει διάφορα αξεσουάρ. Στα τσαγκάρικα, μία εργασία μπορεί να στοιχίσει από δύο ευρώ, ενώ ένα σόλιασμα σε καλά άρβυλα φθάνει μέχρι και τα 50 ευρώ.

Η Ελένη Καλαθάκη διατηρεί ένα από αυτά τα καταστήματα στα Χανιά. Μάστορας είναι ο σύζυγός της και, όπως λέει, εδώ και πέντε χρόνια που λειτουργεί η επιχείρηση, οι δουλειές πάνε καλά, κυρίως, την τελευταία τριετία. «Υπάρχουν, όπως σε όλες τις επιχειρήσεις, καλοί και κακοί μήνες, όμως ο κόσμος έρχεται. Οι επιδιορθώσεις σε υποδήματα είναι το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς μας» τονίζει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.