Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Καμπανάκι" της Κομισιόν για το συνταξιοδοτικό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Να δέχεται, σε ό,τι αφορά τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, επικυρωμένα αντίγραφα εγγράφων που προέρχονται από άλλα κράτη μέλη, ζητά από την Ελλάδα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΕ για την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων, με την αποδοχή αντιγράφων συνταξιοδοτικών μητρώων που είχαν επικυρωθεί από την Κύπρο, λαμβάνοντας υπόψη τις περιόδους ασφάλισης σε άλλα κράτη-μέλη όπου ένα άτομο έχει εργαστεί.

Το αίτημα της Επιτροπής έχει τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης που συνιστά το δεύτερο στάδιο στο πλαίσιο της διαδικασίας παράβασης. Η Ελλάδα διαθέτει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να κοινοποιήσει στην Επιτροπή τα μέτρα που θα λάβει για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Σε αντίθετη περίπτωση, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά το ιστορικό της υπόθεσης, η Επιτροπή ανέφερε, σε σχετική ανακοίνωση, ότι έλαβε καταγγελία από Κύπρια πολίτη, η οποία είχε εργαστεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, σχετικά με την αίτησή της για μερική σύνταξη. Δεδομένου ότι η καταγγέλλουσα διαμένει στην Κύπρο, οι κυπριακές αρχές ανέλαβαν τη διαδικασία υπολογισμού της σύνταξής της, αλλά οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν να δεχθούν αντίγραφο του ελληνικού συνταξιοδοτικού της μητρώου που είχε επικυρωθεί από τις αρχές της Κύπρου ως απόδειξη του χρόνου εργασίας της στην Ελλάδα. Αντίθετα, σύμφωνα με την Κομισιόν, η καταγγέλλουσα καλείται να προσκομίσει τα πρωτότυπα έγγραφα, ως προϋπόθεση για τη διεκπεραίωση της υπόθεσης.

Η Επιτροπή θεωρεί τις πρακτικές αυτές ως εμπόδιο για την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων στο εσωτερικό της ΕΕ, αλλά και αντίθετες προς την αρχή της αναλογικότητας που ορίζεται στον κανονισμό για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλειας. Ο εν λόγω κανονισμός, απαγορεύει διαδικασίες που συνεπάγονται δυσανάλογη επιβάρυνση για τους αιτούντες κατά τη διάρκεια επεξεργασίας εγγράφων.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.