Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Η συμβουλή της ημέρας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Tα διατροφικά SOS των γιορτών.
Καθώς το γιορτινό κλίμα βρίσκεται στην κορύφωσή του, είναι σίγουρο ότι τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες και οι λοιπές λιχουδιές κάνουν αισθητή την παρουσία τους σχεδόν σε κάθε σπίτι. Πώς λοιπόν θα καταφέρεις να μην πάρεις κιλά;

Παραδοσιακά, τόσο οι μέρες των Χριστουγέννων όσο και της Πρωτοχρονιάς, έχουν σχετιστεί με πρόσληψη βάρους, η οποία κυμαίνεται από 1-3 κιλά. Έρευνα μάλιστα έδειξε ότι αυτά τα κιλά συνήθως δεν χάνονται μετά τις γιορτές, με αποτέλεσμα να προστίθενται από χρόνο σε χρόνο. Από την άλλη πλευρά, οποιαδήποτε επιλογή σε φαγητά η γλυκά και αν κάνεις, μπορεί να συμπεριληφθεί σε ένα υγιεινό διατροφικό πλάνο.

Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να απολαύσεις με μέτρο τα γιορτινά εδέσματα, καταφέροντας να διατηρήσεις το βάρος σου:

• Προτίμησε ένα ελαφρύ σνακ (φρούτο, γιαούρτι, μπάρα δημητριακών), πριν από το γιορτινό τραπέζι. Μη σκέφτεσαι ότι είναι προτιμότερο να μη φας τίποτα, για να έχεις περιθώριο να φας περισσότερο στο τραπέζι.

• Μη χαλάς την ισορροπία των γευμάτων καθημερινά και κυρίως μην παραλείπεις το πρωινό γεύμα.

• Βάλε άφθονη σαλάτα στο πιάτο σου και ό,τι άλλο θέλεις να δοκιμάσεις, αλλά κράτησε το μέτρο στις ποσότητες.

• Αν είσαι λάτρης των χριστουγεννιάτικων γλυκισμάτων (κουραμπιέδες, μελομακάρονα, δίπλες), καλύτερα να φανείς ψύχραιμος και να μην το παρακάνεις μόνο και μόνο επειδή τα φτιάχνουμε μία φορά το χρόνο!

• Δώσε ιδιαίτερη βαρύτητα στον συνδυασμό ζάχαρης και λίπους που περιέχεται στα γιορτινά γλυκά. Το βούτυρο που χρησιμοποιείται κατά βάση για την παρασκευή των γλυκισμάτων αποτελεί βασική πηγή κορεσμένων λιπαρών, μιας κατηγορίας λίπους που έχει κατηγορηθεί ως επιβαρυντική για την υγεία της καρδιάς. Εάν όμως προτιμήσεις γλυκίσματα που παρασκευάζονται με ελαιόλαδο, πχ μελομακάρονο, ή χρησιμοποιήσεις στους κουραμπιέδες σου μαλακή μαργαρίνη αντί για βούτυρο, τότε έχεις μια υγιεινότερη επιλογή γλυκού. Φυσικά, εκτός από τη θρεπτική σύσταση, θα πρέπει να δώσεις προσοχή και στις ποσότητες που θα καταναλώσεις, δεδομένου ότι 1 μελομακάρονο ή ένας κουραμπιές έχουν περίπου 150-200 θερμίδες, 1 δίπλα 200 θερμίδες, 1 κομμάτι βασιλόπιτα τύπου κέικ 300 θερμίδες και 1 κομμάτι μπακλαβάς περίπου 500 θερμίδες.

Η σημαντικότερη συμβουλή όλων; Φρόντισε να διασκεδάσεις και να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι παρέα με οικογένεια και φίλους χωρίς στερήσεις, αρκεί να θυμάσαι ότι η γιορτινή περίοδος δεν αποτελεί άλλοθι για να το παρακάνεις με τις διατροφικές παρασπονδίες!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.