Τετάρτη, 1 Ιανουαρίου 2014

Αυτά που αποφασίζουμε κάθε Πρωτοχρονιά και γιατί δεν τα τηρούμε

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αυτά που αποφασίζουμε κάθε Πρωτοχρονιά και γιατί (δεν) τα τηρούμε.

* Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον πλανήτη θεωρούν την αρχή της νέας χρονιάς ορόσημο για αλλαγές και μεγάλες αποφάσεις

Αυτά που αποφασίζουμε κάθε Πρωτοχρονιά και γιατί (δεν) τα τηρούμε

Μήπως παραμονή Πρωτοχρονιάς ορκιστήκατε ότι ο νέος χρόνος θα σας βρει αλλαγμένους; Μήπως πήρατε μεγάλες αποφάσεις να αδυνατίσετε, να κόψετε το τσιγάρο, να διορθώσετε τα οικονομικά σας; Αν ναι, δεν είστε οι μόνοι, εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη μας παίρνουν ανάλογες μεγάλες αποφάσεις για την αρχή της νέας χρονιάς. Γιατί όμως ειδικά αυτή τη χρονική στιγμή και όχι τον Μάρτιο ή τον Νοέμβριο, για παράδειγμα; Η πρώτη του έτους είναι μια σημαδιακή ημερομηνία όχι μόνο από χρονική αλλά και από ψυχολογική άποψη. Οπως κάθε αρχή ενέχει την προσδοκία του καινούργιου, την ελπίδα του καλύτερου και την υπόσχεση του νέου και διαφορετικού. Από ψυχολογική πλευρά, το τέλος του χρόνου είναι μια καλή στιγμή για να κλείσουν οι λογαριασμοί με τον εαυτό μας και να πάρουμε κάποιες μεγάλες αποφάσεις οι οποίες είναι διαφορετικές από την ελπίδα, που εμπεριέχει ένα στοιχείο παθητικότητας. Οι πρωτοχρονιάτικες αποφάσεις επικεντρώνονται στον εαυτό μας και στόχο έχουν να επιφέρουν υγιείς αλλαγές σε διάφορους τομείς της ζωής του ατόμου.

Αν οι μεγάλες σας αποφάσεις ξεκινούν με «ποτέ δεν θα», «πάντα», «δεν πρόκειται να» και άλλες παρόμοιες λέξεις, οι πιθανότητες είναι ότι δεν θα μπορέσετε να εμμείνετε στις αποφάσεις σας και σύντομα θα τις εγκαταλείψετε. Τα μεγάλα και φιλόδοξα σχέδια που δεν βασίζονται στην πραγματικότητα ή δεν είναι σύμφωνα με την προσωπικότητα και τις ανάγκες σας είναι καταδικασμένα. Μια πρόσφατη έρευνα βρήκε ότι από το 35% των Αμερικανών που πήραν μεγάλες πρωτοχρονιάτικες αποφάσεις για προσωπικές αλλαγές μόνο το 1/3 από αυτούς τις κράτησαν ως το τέλος του χρόνου. Ο λόγος της αποτυχίας των υπολοίπων; Ελλειψη χρόνου ή έλλειψη δύναμης της θέλησης ήταν οι βασικοί λόγοι που ανέφεραν οι ερωτώμενοι ως εμπόδιο στις αποφάσεις τους.

* Το σχέδιο της επιτυχίας

Μικρές αλλαγές. Επιλέξτε λίγους αλλά καλούς στόχους για αλλαγή. Η αλλαγή δεν είναι απαραίτητο να επέλθει σε όλους τους τομείς της ζωής ταυτοχρόνως. Οσο περισσότερους στόχους αλλαγής θέτουμε τόσο αυξάνουμε την πιθανότητα αποτυχίας. Είναι ευκολότερο να θέσουμε στόχους για ένα ή δύο πράγματα που θέλουμε να αλλάξουμε και να αφοσιωθούμε σε αυτά. Οι άνθρωποι είμαστε όντα της συνήθειας και αποζητούμε το γνωστό ενώ αποφεύγουμε το άγνωστο. Η αλλαγή είναι συνώνυμη με το άγνωστο και τείνουμε να την αποφεύγουμε όταν μπορούμε να παραμείνουμε στο γνωστό. Το πρόβλημα είναι βέβαια όταν ακριβώς προσπαθούμε να αλλάξουμε αυτό το γνωστό ­ στο οποίο εμμένουμε ­ αλλά προβληματικό. Αυτό που βοηθάει στην υλοποίηση των σχεδίων είναι η ικανότητα να θέσει κανείς μικρότερους επιμέρους στόχους και να τους κατακτήσει σταδιακά.

Ποσοτικοποίηση. Κατ' αρχήν, ποσοτικοποιήστε την απόφασή σας. Το «θέλω να χάσω κιλά» είναι πολύ γενικό και μπορεί να τεθεί με συγκεκριμένους όρους, όπως πόσα κιλά ακριβώς.

Προθεσμία. Κατά δεύτερο λόγο, θέστε μια συγκεκριμένη ημερομηνία ως προθεσμία επίτευξης του στόχου σας. Αν ξεκινήσετε με «το δυνατόν συντομότερο» πιθανότατα θα παραπέμψετε τον στόχο σας στις καλένδες. Χωρίς μια ημερομηνία να σας πιέζει, ακόμη και το ξεκίνημα είναι δύσκολο.

Ρεαλισμός. Τέλος, χρειάζεται να είμαστε ρεαλιστές. Γενικά το κλίμα της αρχής του χρόνου μας προδιαθέτει ευνοϊκά για όλες τις αλλαγές που θα θέλαμε να κάνουμε στη ζωή μας, αν και συχνά πρόκειται για ανεδαφικές ή ασυνήθιστες αλλαγές. Είναι ευκολότερο να παίρνουμε μεγάλες αποφάσεις από το να τις εκτελούμε. Προτιμότερο είναι να επικεντρωθούμε σε λίγες αλλά εφικτές αλλαγές ώστε να μην έχουμε την επιβάρυνση της αποτυχίας αργότερα.

Οι πιο συχνές αποφάσεις των ανθρώπων

1. Να χάσουν κιλά.

2. Να κάνουν αποταμίευση.

3. Να αθλούνται περισσότερο.

4. Να βρουν μια καινούργια αγάπη.

5. Να κόψουν το τσιγάρο και το ποτό.

* Η σχέση με το Internet

Χρησιμοποιείτε το Διαδίκτυο; Παρακολουθείτε τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις; Με τον καινούργιο αιώνα έχετε την ευκαιρία να πάρετε τη μεγάλη απόφαση και να ξεκινήσετε. Οι παρακάτω είναι μεγάλες αποφάσεις που μπορείτε να πάρετε για να αρχίσετε ή να βελτιώσετε τη σχέση σας με το Διαδίκτυο.1. Πρώτη επαφή* Θα βρω πρόσβαση στο Διαδίκτυο είτε μέσω της εργασίας μου είτε μέσω κάποιου φίλου.

* Θα ζητήσω βοήθεια από κάποιον που ξέρει για να μου δείξει τι ακριβώς πρέπει να κάνω για να ξεκινήσω.

* Θα πάω σε μια από τις μηχανές αναζήτησης και θα ψάξω πληροφορίες για ένα θέμα που με ενδιαφέρει.

* Θα τυπώσω τις πληροφορίες αυτές.

* Αν τίποτε από αυτά δεν γίνει τότε θα κάνω θεραπεία για την κυβερνοχωροφοβία μου!

2. Χρήστης του Διαδικτύου

* Θα αγοράσω κομπιούτερ για το σπίτι με μόντεμ και θα κάνω δώρο στον εαυτό μου μια συνδρομή στο Internet.

* Θα στείλω ηλεκτρονικά μια σελίδα που μου αρέσει σε μια φίλη.

* Θα στείλω ηλεκτρονικά κάρτες σε φίλους.

* Θα ψάξω για τις τελευταίες στατιστικές του χρηματιστηρίου ή τις προβλέψεις των ζωδίων στο Διαδίκτυο.

* Θα ψάξω για μουσεία και για τουριστικές πληροφορίες, για διάφορα αξιοθέατα σε μια πόλη την οποία θέλω ή πρόκειται να επισκεφθώ.

* Ο γάμος και ο έρωτας

Οι μεγάλες αυτές αποφάσεις δεν είναι απαραίτητο να έχουν το στοιχείο του ποτέ ή πάντα ή να εμπεριέχουν κάποια ­ πιθανόν ανεκπλήρωτη ­ υπόσχεση. Κάτι μικρότερο αλλά χειροπιαστό είναι υπεραρκετό στις περισσότερες περιπτώσεις.

* Περισσότερο ποιοτικό χρόνο μαζί.

* Φτιάξτε ένα φωτογραφικό άλμπουμ μαζί.

* Να είστε ανοιχτοί σε αλλαγές.

* Προτού κοιμηθείτε σκεφθείτε ένα καλό στοιχείο που έχει το έτερόν σας ήμισυ.

* Προσέξτε τον τόνο της φωνής σας γιατί φανερώνει την ψυχολογική σας κατάσταση.

* Να έχετε θετική στάση ζωής.

* Να χαμογελάτε συχνότερα.Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.