Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013

ΕΣΑμεΑ: Ο ΕΝΦΙΑ καταδικάζει τα άτομα με αναπηρία στη φτώχεια!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 13.12.2013

Με επιστολή της η Ε.Σ.Α.μεΑ. κατέθεσε τις προτάσεις στον νέο ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων όπως είχε κάνει και με το προηγούμενο προσχέδιο νόμου, όταν το αναπηρικό κίνημα διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε ούτε μία πρόβλεψη για εξαίρεση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους. 


Ο νέος ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων που κατατέθηκε χθες (12/12/2013) στη Βουλή, ενώ έχει αναφορά σε εξαιρέσεις για τα άτομα με αναπηρία, είναι και πάλι ελλιπέστατος και σίγουρα ανεπαρκής, ακόμη και σε σχέση με τις διατάξεις που είχαν εισαχθεί με τον ΕΕΤΑ.
Αντί της άρσης των αδικιών, και παρά το γεγονός ότι η κρίση έχει βαθύνει και η ανεργία αυξάνει (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ Σεπτέμβριος 2013), τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειες που φροντίζουν άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις τιμωρούνται από το υπουργείο Οικονομικών κάθε χρόνο και με πιο δυσβάσταχτο χαράτσι! 


Η οικονομική δυσπραγία της πλειονότητας των ατόμων με αναπηρία εξακολουθεί να αποτυπώνεται σε διεθνείς και ευρωπαϊκές στατιστικές μελέτες. Μετά από 3 και πλέον χρόνια εντεινόμενης οικονομικής κρίσης ευνόητο είναι ότι τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους έχουν βιώσει σε πολλαπλάσιο βαθμό τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, αφού επιβαρύνονται με πρόσθετα έξοδα για την αντιμετώπιση των αναγκών της αναπηρίας τους. 


Το νέο νομοσχέδιο, για ακόμη μία φορά, δεν λαμβάνει υπόψη του αυτό το επιπλέον κόστος που επιφέρει η αναπηρία στο άτομο και στην οικογένειά του. Τα όρια στο συνολικό φορολογητέο εισόδημα που θέτει είναι επιεικώς απαράδεκτα και αφήνουν εκτός έκπτωσης ή απαλλαγών χιλιάδες άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειες που βαρύνουν, οδηγώντας τους κατευθείαν στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Εκτός μένουν εξαρχής άτομα με βαριές αναπηρίες, ήτοι εγκεφαλική παράλυση, νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες κλπ., με ποσοστό 67% . Προστατεύεται μόνο μια μικρή κατηγορία: άτομα με αναπηρία άνω του 80% και εφόσον πληρούν πολύ χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια. 


Η ΕΣΑμεΑ ζητά τουλάχιστον την τροποποίηση του ν/σ με την αλλαγή στην παράγραφο 2 του άρθρου 7 , με έκπτωση 100% επί του ΕΝΦΙΑ για όλα τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους με ετήσιο συνολικό πραγματικό εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ και 50% έκπτωση για όσους έχουν εισόδημα από 25.000 ευρώ και άνω.
Η επιστολή επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 127 KB)
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 98 KB)Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.