Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Επίσημη συγγνώμη για τον «σχιζοφρενή διερμηνέα»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η κυβέρνηση της νοτίου Αφρικής απολογήθηκε στην κοινότητα των κωφών.

Επισήμως συγγνώμη ζήτησε σήμερα νοτιοαφρικανική κυβέρνηση από την κοινότητα των κωφών για την επιλογή του διερμηνέα στη νοηματική κατά την επιμνημόσυνη τελετή για τον Νέλσον Μαντέλα.

Η κοινότητα είχε προβεί σε οργισμένη αντίδραση, αφού τα μέλη της δεν κατάλαβαν ούτε λέξη από τις ασυνάρτητες χειρονομίες του άνδρα και κατήγγειλαν πως επρόκειτο για απατεώνα.



«Ζητάμε ειλικρινά συγγνώμη από την κοινότητα των κωφών και από όλους του Νοτιοαφρικανούς που προσεβλήθησαν», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Πολ Μασάτιλ.

Ο Μασάτιλ σημείωσε ότι θα ψηφιστεί «το πιθανότερο στις αρχές του επόμενου έτους» νόμος που θα ορίζει τα προσόντα όσων ασκούν το επάγγελμα αυτό «ώστε να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο».
Επίσημη συγγνώμη για τον «σχιζοφρενή διερμηνέα»

Χθες Πέμπτη, η νοτιαφρικανή υφυπουργός αρμόδια για τα πρόσωπα με αναπηρίες Εντριέτα Μπογκοπάνε-Ζούλου παραδέχθηκε την πιθανότητα να έγινε λάθος στην επιλογή του επίσημου διερμηνέα στη νοηματική.

«Είναι δυνατόν να έγινε λάθος, από τη στιγμή που άλλα πρόσωπα δεν κατάλαβαν τον διερμηνέα», δήλωσε η υφυπουργός.

Ο ίδιος ο διερμηνέας, ο 34χρονος Ταμσάνκα Τζαντζιέ, υποστήριξε μιλώντας στην εφημερίδα Σταρ του Γιοχάνεσμπουργκ πως υπέστη σχιζοφρενικό επεισόδιο στη διάρκεια της τελετής.

Είπε πως άρχισε να ακούει φωνές και να έχει παραισθήσεις ενώ βρισκόταν πάνω στην εξέδρα, με αποτέλεσμα να κάνει τις χειρονομίες που δεν είχαν νόημα και εξόργισαν κωφούς ανθρώπους σ' όλο τον κόσμο.

Η κύρια οργάνωση κωφών της Νότιας Αφρικής επεσήμανε από την πλευρά της ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Τζαντζιέ έχει κάνει ασυνάρτητη διερμηνεία στη νοηματική σε επίσημη τελετή, ενώ πρόσθεσε ότι έχει ήδη σταλεί σχετική έκθεση για τον διερμηνέα αυτόν στην κυβέρνηση.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.