Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

«Αδύνατη η λειτουργία του ΕΚΠΑ»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Επιστολή της Απεργιακής Επιτροπής προς μέλη Συγκλήτου, Πρύτανη, Προέδρους τμημάτων.

Αδύνατη είναι η λειτουργία του Πανεπιστημίου Αθηνών τονίζει η Απεργιακή Επιτροπή Εργαζομένων. Ακόμα και να εφαρμοστεί η απόφαση της Συνόδου για έναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας οι φοιτητές και οι καθηγητές θα κάνουν μάθημα σε κρύες αίθουσες ενώ σε πολλά αμφιθέατρα δεν θα υπάρχει φωτισμός λόγω της ελλιπούς συντήρησης . Επίσης η Απεργιακή Επιτροπή εγείρει και θέμα ασφάλειας των φοιτητών και φοιτητριών λόγω του γεγονότος ότι οι χώροι του Πανεπιστημίου Αθηνών δε φυλάσσονται.

Εκτός όμως από τα παραπάνω οι φοιτητές θα βρουν γραμματείες που θα υπολειτουργούν αφού το ποσοστό της διαθεσιμότητας φθάνει το 67% με ότι αυτό συνεπάγεται για την έκδοση των βαθμολογιών και άλλων εγγράφων που ζητούν κατά καιρούς οι φοιτητές. Επίσης αναφέρουν στην επιτολή τους ότι τα σπουδαστήρια και οι βιβλιοθήκες, με λιγότερο από το μισό προσωπικό τους αδυνατούν να λειτουργήσουν τόσο στην πρωινή όσο και στην απογευματινή βάρδια, όχι μόνο στην εξυπηρέτηση των φοιτητών αλλά και στην παροχή υπηρεσιών προς τα μέλη ΔΕΠ.

Σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε από φοιτητές του τμήματος Φαρμακευτικής επιβεβαιώνονται αρκετά από τα όσα αναφέρονται σχετικά με τις συνθήκες διεξαγωγής των μαθημάτων αφού υπήρξαν προβλήματα φωτισμού και θέρμανσης κατά τη διεξαγωγή τους.

Ακολουθεί το κείμενο της Απεργιακής Επιτροπής στο οποίο μεταξύ των άλλων αναφέρεται ότι ο Υπουργός Παιδείας δεν έχει δώσει ακόμα απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα στα οποία ζήτησαν διευκρινίσεις από το Υπουργείο με επιστολή στις 12/12 .

Ανοικτή Επιστολή της Απεργιακής Επιτροπής Εργαζομένων σχετικά με την έναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο ΕΚΠΑ

Προς

- τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ κ. Θ. Πελεγρίνη
- τα Μέλη της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ
- τους Προέδρους Τμημάτων του ΕΚΠΑ
Αθήνα, 15/12/2013

Κύριε Πρύτανη,

Σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης της 13/12/2013, οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ συνεχίζουμε το δίκαιο αγώνα µας ενάντια στις απολύσεις, τη διαθεσιµότητα, τη θέση συναδέλφων σε αργία και την αποδόµηση - ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθµιας εκπαίδευσης. Έχουμε προκηρύξει δύο 24ωρες απεργίες µε περιφρούρηση των εργασιακών µας χώρων την ∆ευτέρα 16/12/2013 και την Τρίτη 17/12/2013. Σύμφωνα με την απόφασή μας, δεν παρεμποδίζουμε και δεν υποστηρίζουμε την εκπαιδευτική διαδικασία.

Η Σύγκλητος όρισε την Δευτέρα 16η Δεκεμβρίου 2013 ως ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου, καλώντας στο ενδιάμεσο το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να συμβάλει στην επίτευξη της ομαλής λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέσω μιας ουσιαστικής συζήτησης με το επίσημο Πανεπιστήμιο, για την άρση συγκεκριμένων τυπικών και πρακτικών προβλημάτων.

Στις 12/12/2013 αποστείλαμε στο Υπουργείο Παιδείας με κοινοποίηση στην Διοίκηση του Ιδρύματος και στα μέλη της Συγκλήτου, κείμενο με τις παρατηρήσεις μας επί όλων των σημείων της πρότασής του Υπουργείου για την άμβλυνση των συνεπειών του μέτρου της διαθεσιμότητας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ζητώντας να μας απαντήσει στα ερωτήματα αυτά στο πλαίσιο του διαλόγου με τους εργαζόμενους και την ακαδημαϊκή κοινότητα, τον οποίο διάλογο θεωρούμε απαραίτητο, προκειμένου να εξευρεθεί βιώσιμη λύση στο πρόβλημα. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει καμία επίσημη απάντηση.

Στην Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας την Παρασκευή 13/12/2013 παρέστη η κα Καραμαλέγκου, η οποία μας μετέφερε το περιεχόμενο της συνάντησης που είχε η ίδια και ο νομικός κ. Χρυσανθάκης με τον Υπουργό Παιδείας την Πέμπτη 12/12/2013 το απόγευμα. Καταρχάς είναι αρκούντως παράδοξο αυτές οι συζητήσεις να μην γίνονται με την επίσημη Διοίκηση του πανεπιστημίου, δηλαδή τον Πρύτανη. Ακόμη πιο παράδοξο όμως είναι ότι ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ συνεχίζει να διώκεται πειθαρχικά από τον Υπουργό. Από την εν λόγω ενημέρωση διαφάνηκε πως και πάλι δεν προκύπτουν συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις που να αποτελούν εγγύηση για την εφαρμογή των προτάσεων του Υπουργείου Παιδείας. Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις απεργιακές μας κινητοποιήσεις για να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στην εργασία και να προασπίσουμε το δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο.

Με την επιστολή αυτή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ως προς τα εξής.

- Οι φοιτητές καλούνται να ξεκινήσουν μαθήματα σε χώρους στους οποίους δεν τηρούνται οι απαραίτητες συνθήκες ασφαλείας (λόγω της κατάργησης του κλάδου φυλάκων-νυχτοφυλάκων και της διαθεσιμότητας μεγάλου αριθμού του προσωπικού συντήρησης π.χ. ηλεκτρολόγοι, τεχνικοί). Οι χώροι δεν φυλάσσονται ούτε συντηρούνται επαρκώς με ό,τι κινδύνους μπορεί να εγκυμονεί αυτό. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως την προηγούμενη εβδομάδα που έγινε προσπάθεια σε ορισμένα τμήματα να ξεκινήσουν μαθήματα δεν υπήρχε καν φωτισμός σε ορισμένα αμφιθέατρα ούτε στους διαδρόμους και φυσικά ούτε θέρμανση. Με ανακοίνωση του Επόπτη της Παν/πολης στις 13/12/13 διαπιστώνεται ότι υπάρχει αδυναμία συντεταγμένης λειτουργίας των πλευρικών πυλών (νεκροταφείου
Ζωγράφου, Καισαριανής) της Πανεπιστημιόπολης του ΕΚΠΑ, οι οποίες και παραμένουν κλειστές, λόγω της κατάργησης του κλάδου φυλάκων-νυχτοφυλάκων.

- Στις Γραμματείες Τμημάτων, που εξυπηρετούν το σύνολο των φοιτητών τους και όλες τις λειτουργίες των Τμημάτων, ο μέσος όρος απώλειας προσωπικού είναι 67%. Εκτός του ότι ο αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων δεν επαρκεί για την εξυπηρέτηση βασικών λειτουργιών όπως εγγραφών, έκδοσης βαθμολογιών, πιστοποιητικών κ.λ.π., υπενθυμίζουμε πως βάσει γνωμοδότησης από τον εργατολόγο κ. Καλαματιανό: «Οι υπάλληλοι τιθέμενοι σε καθεστώς διαθεσιμότητας με διαπιστωτική πράξη δεν μπορούν να βρίσκονται στην υπηρεσία τους και δεν έχουν το δικαίωμα της υπογραφής. Σε αντίθετη περίπτωση λειτουργούν παράνομα και είναι υπεύθυνοι κυρίως οι ίδιοι για την παράνομη συμπεριφορά τους, αλλά και η διοίκηση (προϊστάμενοι κ.α.). Τα ανωτέρω ισχύουν και για τους τεθέντες σε αργία υπαλλήλους».

- Τα σπουδαστήρια και οι βιβλιοθήκες, με λιγότερο από το μισό προσωπικό τους αδυνατούν να λειτουργήσουν τόσο στην πρωινή όσο και στην απογευματινή βάρδια, όχι μόνο στην εξυπηρέτηση των φοιτητών αλλά και στην παροχή υπηρεσιών προς τα μέλη ΔΕΠ.

Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα προβλήματα με τα οποία θα κληθούν να έρθουν αντιμέτωπα τα τμήματα την επόμενη εβδομάδα κατά την έναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Δυστυχώς η αφερεγγυότητα και η προχειρότητα των λόγων του Υπουργείου Παιδείας όλο αυτό το διάστημα, προκαλεί μεγαλύτερη σύγχυση στους εργαζόμενους, παρά τους διευκολύνει στο να συναινέσουν σε ορθολογικές για εκείνους λύσεις με εγγυήσεις, μέσω εποικοδομητικού διαλόγου. Βασική προϋπόθεση για εμάς είναι να δεσμευθεί το Υπουργείο ότι: α) δεν θα επιβάλλει δίδακτρα στους φοιτητές, β) δεν θα προβεί σε απόλυση εργαζομένων άλλων κλάδων των ιδρυμάτων (π.χ. ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, συμβασιούχων ορισμένου χρόνου) προκειμένου να καλυφθούν οι μισθοί των διαθεσίμων υπαλλήλων, γ) δεν θα επαναπροσλάβει τους διαθέσιμους υπαλλήλους με ελαστικές σχέσεις εργασίας π.χ. με συμβάσεις έργου, ορισμένου χρόνου κ.λ.π. Σε σχετικό ερώτημα που έχουμε απευθύνει εγγράφως στο Υπουργείο, δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση.

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν και χωρίς να έχει υπάρξει καμία ουσιαστική λύση στο θέμα των διαθεσιμοτήτων, κατά των οποίων οι διοικητικοί υπάλληλοι απεργούν εδώ και 3,5 μήνες αναρωτιόμαστε με τι όρους πραγματικά θα διεξαχθεί αυτό το εξάμηνο.

Τονίζουμε προς όλους τους φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας, στους φοιτητές, τους εργαζόμενους και τα μέλη ΔΕΠ όλων των Τμημάτων, ότι η έναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας εν μέσω απεργίας, χωρίς επαρκές προσωπικό, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την ομαλή εξέλιξη του εξαμήνου. Την ευθύνη έχουν αποκλειστικά το Υπουργείο Παιδείας, η Διοίκηση και όσοι καλούν φοιτητές να εισέλθουν στους χώρους του ΕΚΠΑ, χωρίς να έχει ομαλοποιηθεί η τεταμένη κατάσταση.

Τυχόν πιέσεις που θα δεχθούν συνάδελφοι που απεργούν να εργαστούν, όπως επίσης και άλλοι κλάδοι εργαζομένων να αναπληρώσουν τα κενά και να υποστηρίξουν την ακαδημαϊκή λειτουργία του Ιδρύματος ή η πρόσληψη εργολαβικών εργαζομένων στη θέση διαθεσίμων υπαλλήλων, θα οξύνουν περισσότερο τα ήδη υπάρχοντα σοβαρά προβλήματα και πιθανόν να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες για την τύχη του ιδρύματος καταστάσεις.

Καλούμε για άλλη μια φορά την ακαδημαϊκή κοινότητα να συστρατευθεί με τους αγώνες των εργαζομένων και να διεκδικήσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ το δικαίωμα στην εργασία και την Δημόσια Δωρεάν Παιδεία.

Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι υπόθεση όλων μας.

Απεργιακή Επιτροπή Εργαζομένων ΕΚΠΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.