Εννιά εργάσιμες ημέρες έχουν στη διάθεσή τους οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ προκειμένου να ξεδιαλέξουν ανάμεσα σε χιλιάδες ανέλεγκτες υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου τις πιο επικίνδυνες για φοροδιαφυγή και να εκδώσουν χειρόγραφες εντολές ελέγχου, προκειμένου να μην παραγραφούν στο τέλος του έτους.
Για όσες υποθέσεις από τις παραγραφόμενες - με τη συμπλήρωση δεκαετίας από την υποβολή δήλωσης ή 15ετίας στην περίπτωση μη υποβολής δήλωσης - εκδοθούν εντολές έως τις 31 Δεκεμβρίου, ο έλεγχος θα μπορεί να γίνει εντός της επόμενης διετίας.
Στο παρά πέντε της παραγραφής χιλιάδων υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου στις 31 Δεκεμβρίου, με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων Χάρη Θεοχάρη, οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ καλούνται να επιλέξουν για έλεγχο εκείνες τις υποθέσεις που παρουσιάζουν φορολογικό ενδιαφέρον, κάνοντας χρήση συγκεκριμένων κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου.
Αν οι υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου υποστηρίζονταν από το σύστημα Elenxis, η επιλογή των πλέον επικίνδυνων για φοροδιαφυγή θα μπορούσε να γίνει σχεδόν αυτοματοποιημένα.
Επειδή οι δηλώσεις της φορολογίας κεφαλαίου δεν υποβάλλονται ηλεκτρονικά, με συνέπεια να μην υπάρχουν τα στοιχεία αυτών στα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών, η επιλογή των προς έλεγχο παραγραφόμενων υποθέσεων θα διενεργηθεί από τον προϊστάμενο της κάθε υπηρεσίας, αντλώντας τις υποθέσεις από τα τηρούμενα βιβλία αυτής, στα οποία είναι καταχωρημένες κατά έτος οι υποθέσεις της φορολογίας κεφαλαίου. Στη συνέχεια οι εντολές θα εκδοθούν χειρόγραφα.
Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με τον τεράστιο όγκο ανέλεγκτων υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου την τελευταία δεκαετία, οδηγεί με σχετική ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι στο τέλος του έτους χιλιάδες ανέλεγκτες υποθέσεις θα παραγραφούν, μεταξύ των οποίων ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να περιλαμβάνονται και υποθέσεις σημαντικής φοροδιαφυγής.
Την επερχόμενη παραγραφή χιλιάδων υποθέσεων άλλωστε αναγνωρίζει και το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών. Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, «επειδή το πλήθος των παραγραφόμενων υποθέσεων είναι πολύ μεγάλο και κατά συνέπεια καθίσταται ανέφικτο από τις υπηρεσίες να ελέγξουν όλες τις υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου του 2013, η κάθε υπηρεσία θα αναθέσει προς έλεγχο τρεις υποθέσεις σε κάθε ελεγκτή».
Προτεραιότητα για έλεγχο, έχουν σύμφωνα με την εγκύκλιο, υποθέσεις φορολογίας:
- Mεταβίβασης ακινήτων με προσωρινή αξία ακινήτου άνω των 80.000 ευρώ.
-Mεταβίβασης ακινήτων για τις οποίες χορηγήθηκε απαλλαγή πρώτης κατοικίας με κριτήριο το ύψος της αξίας του ακινήτου.
- Kληρονομιών - δωρεών - γονικών παροχών, στις οποίες περιλαμβάνονται κινητές αξίες, μετοχές, μερίδια, μερίδες και γενικά επιχειρήσεις (μη εισηγμένες σε χρηματιστήριο).
- Mεγάλης ακίνητης περιουσίας εφόσον στην υποβληθείσα δήλωση έχουν αναγραφεί ενυπόθηκα χρέη από δάνεια ή ο φορολογούμενος επικαλείται απαλλαγή από ΦΑΠ
- Eνιαίου τέλους ακινήτων, εφόσον στην υποβληθείσα δήλωση περιλαμβάνονται ειδικά κτίσματα και δεν έχουν αναγραφεί στοιχεία οικοπέδου ή αγροτεμαχίου καθώς και
- Yποθέσεις ειδικού φόρου επί των ακινήτων οφσόρ εταιρειών, ως προς τα δικαιολογητικά απαλλαγής.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.