Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

ΕΣΑμεΑ: Στη Βουλή για τον ΕΝΦΙΑ ο γ.γ. της ΕΣΑμεΑ Χρήστος Νάστας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανακοίνωση 16.12.13

Στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τον νέο ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων κλήθηκε χθες Κυριακή 15 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης. Τον κ. Βαρδακαστάνη εκπροσώπησε ο γ.γ. της ΕΣΑμεΑ Χρήστος Νάστας, ο οποίος και ανέπτυξε τις θέσεις του αναπηρικού κινήματος για τον νέο φόρο.

Ο νέος ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων, ενώ κάνει αναφορά σε εξαιρέσεις για τα άτομα με αναπηρία, είναι και πάλι ελλιπέστατος και σίγουρα ανεπαρκής, ακόμη και σε σχέση με τις διατάξεις που είχαν εισαχθεί με τον ΕΕΤΑ.

Αντί της άρσης των αδικιών, και παρά το γεγονός ότι η κρίση έχει βαθύνει και η ανεργία αυξάνει (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ Σεπτέμβριος 2013), τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειες που φροντίζουν άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις τιμωρούνται από το υπουργείο Οικονομικών κάθε χρόνο και με πιο δυσβάσταχτο χαράτσι.

Η οικονομική δυσπραγία της πλειονότητας των ατόμων με αναπηρία εξακολουθεί να αποτυπώνεται σε διεθνείς και ευρωπαϊκές στατιστικές μελέτες. Μετά από 3 και πλέον χρόνια εντεινόμενης οικονομικής κρίσης ευνόητο είναι ότι τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους έχουν βιώσει σε πολλαπλάσιο βαθμό τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, αφού επιβαρύνονται με πρόσθετα έξοδα για την αντιμετώπιση των αναγκών της αναπηρίας τους.

Το νέο νομοσχέδιο, για ακόμη μία φορά, δεν λαμβάνει υπόψη του αυτό το επιπλέον κόστος που επιφέρει η αναπηρία στο άτομο και στην οικογένειά του. Τα όρια στο συνολικό φορολογητέο εισόδημα που θέτει είναι επιεικώς απαράδεκτα και αφήνουν εκτός έκπτωσης ή απαλλαγών χιλιάδες άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειες που βαρύνουν, οδηγώντας τους κατευθείαν στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Εκτός μένουν εξαρχής άτομα με βαριές αναπηρίες, ήτοι εγκεφαλική παράλυση, νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες κλπ., με ποσοστό 67% . Προστατεύεται μόνο μια μικρή κατηγορία: άτομα με αναπηρία άνω του 80% και εφόσον πληρούν πολύ χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια.

Η ΕΣΑμεΑ ζητά τουλάχιστον την τροποποίηση του ν/σ με την αλλαγή στην παράγραφο 2 του άρθρου 7, με έκπτωση 100% επί του ΕΝΦΙΑ για όλα τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους με ετήσιο συνολικό πραγματικό εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ και 50% έκπτωση για όσους έχουν εισόδημα από 25.000 ευρώ και άνω.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 125 KB)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.