Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Νίκησαν τη σχολική βία στο 1ο Γυμνάσιο Ξάνθης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πρωτιά σε εκπαιδευτικό διαγωνισμό.

Το πρώτο βραβείο στον πανελλαδικό διαγωνισμό «Λέμε ΟΧΙ στον σχολικό εκφοβισμό» που διοργάνωσε το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και το Βρετανικό Συμβούλιο στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Σέβομαι τη διαφορετικότητα–Γίνομαι Ενεργός Πολίτης» κέρδισε το πρωί της Δευτέρας το 1ο Γυμνάσιο Ξάνθης.

Η Κορίνα, η Ολίνα και η Λυδία-Θεοδώρα της ομάδας miniosgirls από το 1ο Γυμνάσιο Ξάνθης κέρδισαν το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό που συμμετείχαν όλα τα δημοτικά και γυμνάσια της χώρας, δημιουργώντας το βίντεο με τίτλο «Ποτέ δεν ξέρεις».

Οι μαθητές για δύο ολόκληρους μήνες ανέλυσαν, κατέγραψαν και τελικά μετέτρεψαν σε ταινία μικρού μήκους όλα τα στοιχεία που συγκέντρωσαν για τις παρενέργειες μιας από τις σοβαρότερες ασθένειες της σύγχρονης εκπαιδευτικής διαδικασίας, τον σχολικό εκφοβισμό και την άσκηση βίας μεταξύ των μαθητών στον χώρο των σχολείων.

Από την Ξάνθη το 1ο Γυμνάσιο συμμετείχε με τρεις ομάδες εργασίας, εκ των οποίων η μια, όπως αναφέρθηκε, κατέκτησε το πρώτο βραβείο, ενώ στον ίδιο διαγωνισμό συμμετείχε και το Εσπερινό Γυμνάσιο της πόλης.

Για δύο μήνες οι μαθητές δημοτικών αλλά και γυμνασίων από σχολεία όλης της Ελλάδας ερεύνησαν, ανέλυσαν, κατέγραψαν και τελικά μετέτρεψαν σε «ταινίες» μοναδικής αισθητικής αξίας όλα τα στοιχεία που συγκέντρωσαν σχετικά με τις παρενέργειες μιας από τις σοβαρότερες «ασθένειες» της σύγχρονης εκπαιδευτικής διαδικασίας: του σχολικού εκφοβισμού και της άσκησης βίας μεταξύ μαθητών στο χώρο των σχολείων.

Σε μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή τελετή που διοργανώθηκε το πρωί της Δευτέρας και παρουσίασε ο γνωστός ηθοποιός Γιώργος Καπουτζίδης οι μαθητές βραβεύτηκαν από τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ο οποίος επιβράβευσε τη δημιουργικότητα και την πρωτοτυπία των νικητών.

Το έπαθλο του διαγωνισμού το οποίο κατάφεραν να κερδίσουν οι νεαρές μαθήτριες από την Ξάνθη ήταν ένας πλήρης τεχνολογικός εξοπλισμός τάξης για την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των μαθητών, ο οποίος θα διατεθεί ως δωρεά από συνεργάτες του προγράμματος.

Παράλληλα οι μαθήτριες κερδίζουν από ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, ένα βιβλίο «Σέβομαι τη Διαφορετικότητα», μια συλλεκτική καρφίτσα του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας και μία αθλητική συλλεκτική τσάντα με τους Ολυμπιακούς Κύκλους.

«Τα ζητήματα της βίας, του σχολικού εκφοβισμού, αλλά και του ρατσισμού στα σχολεία μας είναι υπαρκτά και γι' αυτό ανησυχητικά. Πιστεύω ακράδαντα ως εκπαιδευτικός, και μάλιστα δεύτερης γενιάς, ότι η διαμόρφωση της ιδιότητας του πολίτη, του δημοκρατικά συνειδητοποιημένου πολίτη, ξεκινά από το σχολείο. Επομένως δεν παρατηρούμε με απάθεια τις προσπάθειες προσέγγισης των μαθητών και παρεμβάσεων στα σχολεία. Αντίθετα, λαμβάνουμε μέτρα ώστε η δημοκρατική διαπαιδαγώγηση στη βάση των αρχών του Συντάγματος και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να αποτελέσει τον κοινό τόπο στο σχολείο της δημοκρατίας», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο υπουργός, εξηγώντας πως «η θωράκιση των σχολείων και η προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών είναι θωράκιση και προστασία της ίδιας της κοινωνίας. Ο ρόλος του υπουργείου Παιδείας και ιδιαίτερα του σχολείου στη διαμόρφωση της ιδιότητας του πολίτη και στην υπεράσπιση της δημοκρατίας είναι καθοριστικής σημασίας ιδιαίτερα στην περίοδο που διανύουμε. Γι' αυτό ενισχύσαμε το μάθημα της πολιτειακής Παιδείας, για αυτό συστήσαμε το Παρατηρητήριο για την πρόληψη της σχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού!».


Πηγή: http://www.thrakitoday.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.