Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Οι απειλές και οι επιπτώσεις του ηλεκτρονικού εγκλήματος στη χρήση του Διαδικτύου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έρευνα του Ευρωβαρομέτρου για τους χρήστες του ίντερνετ.

Ιδιαίτερα ανήσυχοι για την ασφάλεια του Διαδικτύου είναι οι χρήστες του μέσου αυτού στην ΕΕ, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρομέτρου που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Οι ευρωπαίοι πολίτες, κατά ποσοστό 76%, εκτιμούν ότι ο κίνδυνος να πέσει κανείς θύμα ηλεκτρονικού εγκλήματος αυξήθηκε το 2013 σε σχέση με το 2012. Εξάλλου, το 12% των χρηστών του Διαδικτύου έχει ήδη πέσει θύμα παραβίασης του λογαριασμού τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου. Οι χρήστες του Διαδικτύου στην ΕΕ έχουν, σε ποσοστό 70%, εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για αγορές ή τραπεζικές συναλλαγές, αλλά μόνο το 50% εξ αυτών επιλέγει τελικά να το χρησιμοποιήσει, λόγω των κινδύνων να πέσει θύμα ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Οι δύο κύριες ανησυχίες σχετικά με τέτοιου είδους διαδικτυακές δραστηριότητες σχετίζονται με την κακή χρήση των προσωπικών δεδομένων (37% των ερωτηθέντων) και την ασφάλεια των πληρωμών μέσω του διαδικτύου (35%).

«Η έρευνα αυτή δείχνει τις καταστροφικές επιπτώσεις του ηλεκτρονικού εγκλήματος στη χρήση του Διαδικτύου, καθώς πάρα πολλοί επιλέγουν να μην κάνουν χρήση όλων των δυνατοτήτων που προσφέρει. Αυτό βλάπτει τόσο την ψηφιακή οικονομία όσο και τις διαδικτυακές μας δραστηριότητες. Πρέπει να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή συνεργασία, στηριζόμενοι στο έργο του Ευρωπαϊκού Κέντρου για Εγκλήματα στον Κυβερνοχώρο, ώστε να φθάσουμε στις ρίζες του οργανωμένου ηλεκτρονικού εγκλήματος», δήλωσε η Σεσίλια Μάλμστρεμ, επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων.

Πάντως, σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση, όλο και περισσότεροι πολίτες της ΕΕ αισθάνονται ότι είναι καλά ενημερωμένοι για τους κινδύνους του ηλεκτρονικού εγκλήματος σε σχέση με το 2012 (44% έναντι 38%). Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν συνάγουν πάντα όλα τα αναγκαία συμπεράσματα από τις σχετικές πληροφορίες. Για παράδειγμα, λιγότεροι από τους μισούς χρήστες του διαδικτύου άλλαξαν κωδικό πρόσβασης στο διαδίκτυο κατά το προηγούμενο έτος (48% σε σύγκριση με 45% το 2012).

Η έρευνα του Ευρωβαρομέτρου, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 27.000 άτομα σε όλα τα κράτη μέλη, δείχνει επίσης ότι το 87% των ερωτηθέντων αποφεύγουν να αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα στο διαδίκτυο. Οι περισσότεροι χρήστες εξακολουθούν να μην αισθάνονται καλά ενημερωμένοι σχετικά με τους κινδύνους του ηλεκτρονικού εγκλήματος, ενώ το 7% έχουν πέσει θύμα διαδικτυακής απάτης σε σχέση με την πιστωτική τους κάρτα ή τον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Έχουν αυξηθεί σημαντικά οι χρήστες που έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω smartphone (35% από 24% το προηγούμενο έτος) ή ταμπλέτας (14% από 6%).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.