Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Στήριξη στα θύματα της ακροδεξιάς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η οργάνωση με την επωνυμία Back Up ιδρύθηκε στο Ντόρτμουντ το 2011 και στόχο έχει να στηρίζει θύματα ακροδεξιάς βίας. Μέχρι στιγμής έχει βοηθήσει θύματα και οικογένειες σε 150 περιπτώσεις.

Για πολλά θύματα της ακροδεξιάς βίας η βοήθεια από την οργάνωση Back Up ήρθε πολύ αργά. Η διευθύντρια της οργάνωσης Κλαούντια Λούτσαρ μιλώντας στην Deutsche Welle θυμάται την πρώτη περίπτωση που αντιμετώπισε. Επρόκειτο για δυο νεαρούς τουρκικής καταγωγής, στους οποίους επιτέθηκαν τέσσερις νεοναζί στις 26 Νοεμβρίου του 2011 στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Ντόρντμουντ. Τους έβρισαν και τους χτύπησαν στο κεφάλι.

Τι ακριβώς όμως κάνει η οργάνωση Back Up; «Back Up σημαίνει εξασφάλιση, υποστήριξη. Υποστηρίζουμε θύματα της ακροδεξιάς βίας στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία, όταν τους επιτίθενται ακροδεξιοί. Πηγαίνουμε, τους ακούμε και μετά σκεφτόμαστε μαζί πως μπορούμε να τους βοηθήσουμε. Φροντίζουμε να βρούμε γιατρούς, δικηγόρους και ψυχολόγους και συνοδεύουμε τα θύματα στην αστυνομία, στη δικαιοσύνη σε περίπτωση που γίνει δίκη και τέλος σκεφτόμαστε πως μπορούν να προστατευθούν ώστε η ζωή τους να είναι πιο σίγουρη».

Όπως τονίζει η Κλαούντια Λούτσαρ σημαντικό είναι επίσης να στηρίζονται οι οικογένειες. Μέχρι στιγμής η γερμανική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2011 έχει στηρίξει 150 άτομα. Θύματα είναι κυρίως άνθρωποι με μεταναστευτική προέλευση, που έχουν αντίθετη πολιτική άποψη, εκπρόσωποι της εκκλησίας και των συνδικάτων. Ακόμα άστεγοι, ομοφυλόφιλοι και άνθρωποι με αναπηρία.

Τα θύματα ζητούν δικαίωση

Η οργάνωση ξεκίνησε να λειτουργεί λίγο πριν ξεσκεπαστεί η σειρά των δολοφονιών της ακροδεξιάς οργάνωσης NSU τον Νοέμβριο του 2011, ανάμεσα στα θύματα της οποίας ήταν και ο Έλληνας Θεόδωρος Βουλγαρίδης. Θύμα επίσης ήταν και ο Μεχμέτ Κουμπάσικ, τουρκικής καταγωγής που έμενε στο Ντόρτμουντ. Η οργνάνωση Back Up αναζήτησε αμέσως επαφή με την οικογένεια, όμως η αντίδραση της οικογένειας ήταν «Ήρθατε αργά. Όλο αυτό το διάστημα η γερμανική κοινωνία μας κοιτούσε με καχυποψία». Παρόλα αυτά η οικογένεια παραδέχεται πως είναι σημαντικό να υπάρχουν τέτοιες πρωτοβουλίες και είναι μεγάλη βοήθεια τα θύματα να τυγχάνουν μια τέτοιας στήριξης.«Για τα θύματα είναι εξαιρετικά σημαντικό οι δράστες να συλλαμβάνονται. Πολλά από τα θύματα λένε και ξαναλένε πως αυτό που θέλουν είναι την αλήθεια. Δεν τους ενδιαφέρουν καταρχάς οι αυστηρές ποινές, οι οποίες παίζουν φυσικά σημαντικό ρόλο. Αλλά θέλουμε οι άνθρωποι να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και πολλές φορές τα θύματα περιμένουν μια συγγνώμη.»



Πηγή: http://www.dw.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.