Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Βήματα για την εκτόνωση της κρίσης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Την ώρα που ο διάλογος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με τις πρυτανικές αρχές των οκτώ πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που αφορά το πρόγραμμα της διαθεσιμότητας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο Κων. Αρβανιτόπουλος ανακοίνωσε δέσμη πέντε μέτρων για την εξομάλυνση των σύνθετων προβλημάτων που έχουν προκύψει στην εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Χθες το βράδυ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνη, ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε συγκεκριμένες κινήσεις που θα εκτονώσουν την ένταση και θα άρουν κάποιες από τις αδικίες που διαπιστώθηκαν στην κατάρτιση των πινάκων με τους υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, αλλά και στην εξομάλυνση των όποιων προβλημάτων στην ακαδημαϊκή λειτουργία των πανεπιστημίων και των εργαστηρίων.

Αναλυτικότερα προβλέπεται:

• Εξέταση ενστάσεων υπαλλήλων για ανακριβή στοιχεία

Τις προηγούμενες ημέρες πολλοί διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και άλλων ιδρυμάτων υποστήριξαν ότι οι πίνακες που ανακοινώθηκαν από το ΑΣΕΠ βρίθουν λαθών.

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα ενεργοποιηθεί το Ειδικό Τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο το οποίο θα εξετάσει όλες τις ενστάσεις που θα υποβληθούν για την αποκατάσταση τυχόν αδικιών που προέκυψαν από ανακριβείς δηλώσεις στοιχείων από απογραφόμενους υπαλλήλους, κατά τη διάρκεια της απογραφής τους.

• Επιστρέφουν στην εργασία 172 διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ

Το δεύτερο μέτρο αφορά το αίτημα του πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών για την άρση της πειθαρχικής δίωξης 172 υπαλλήλων που δεν απογράφηκαν και τέθηκαν σε αργία. Με την κίνηση αυτή το ίδρυμα θα αποψιλωνόταν ακόμα περισσότερο από κρίσιμο αριθμό διοικητικών υπαλλήλων. Τελικά, με πρωτοβουλία του Κων. Αρβανιτόπουλου 172 υπάλληλοι που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα θα επιστρέψουν στην εργασία τους και οι ισάριθμοι διοικητικοί που δεν υπέβαλλαν στοιχεία απογραφής θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

• Τεχνική υποστήριξη για την έγκριση των Οργανισμών των Πανεπιστημίων

Το τρίτο μέτρο που ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας είναι η παροχή τεχνικής υποστήριξης στο πανεπιστήμιο Αθηνών και τα υπόλοιπα πανεπιστημιακά ιδρύματα που αφορά το πρόγραμμα της διαθεσιμότητας για τη συνολική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών τους με στόχο την κατάρτιση και έγκριση του Οργανισμού τους. Σε αυτό το πλαίσιο, η όποια υπο-στελέχωση βασικών λειτουργιών προκύψει, θα αντιμετωπιστεί με δια-ιδρυματική κινητικότητα από Διοικητικούς Υπαλλήλους των Πανεπιστημίων, οι οποίοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

• Προσλήψεις 400 μελών ΔΕΠ

Τέταρτο μέτρο είναι η πρόσληψη μέσα στο 2014 400 μελών ΔΕΠ. Αυτά τα μέλη διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού θα προστεθούν στα 454 μέλη που προσλήφθηκαν μέσα σε αυτό το χρόνο αναβαθμίζοντας σημαντικά το ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο των πανεπιστημίων και θέτοντας με αυτό τον τρόπο φραγμό στην «διαρροή επιστημονικού δυναμικού» στο εξωτερικό.

• Τροποποιείται το θεσμικό πλαίσιο για το προσωπικό των εργαστηρίων

Τέλος, το ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2013 η τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου που αφορά στο Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό των Πανεπιστημίων. Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα σε διοικητικούς υπαλλήλους των Πανεπιστημίων, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και κατέχουν τα σχετικά προσόντα, να τοποθετηθούν σε θέσεις ΕΔΙΠ, όπως προβλέπεται από το άρθρο 79 του Ν. 4009.

Τα πανεπιστήμια επιμένουν στα προβλήματα

Το «αγκάθι» της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων Αθηνών, Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Πατρών, Θεσσαλίας, Οικονομικό Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), Κρήτης και Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο φαίνεται ότι είναι αρκετά πιο σύνθετο από ό,τι είχε υπολογιστεί αρχικά. Οι πρυτανικές αρχές υποστηρίζουν ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας αναμένεται να προκαλέσει σοβαρά ζητήματα στην ομαλή λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών αρκετών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Από την μέχρι στιγμής ανάλυση των στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους οι πρυτανικές αρχές των ιδρυμάτων που αφορά το πρόγραμμα της κινητικότητας διαπιστώνεται ότι το πρόγραμμα της κινητικότητας θα πλήξει καίρια δυο σημαντικούς τομείς λειτουργίας, τη φύλαξη και τη μηχανοργάνωση.

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Ιωαννίνων έδωσε στη δημοσιότητα αριθμητικά στοιχεία για τις επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή του προγράμματος κινητικότητας 48 διοικητικών υπαλλήλων στην ομαλή λειτουργία του ιδρύματος.

Σύμφωνα με αυτά «η οριστική διαθεσιμότητα των 48 διοικητικών υπαλλήλων, σε συνδυασμό με την προηγούμενη προ ενός έτους διαθεσιμότητα άλλων 19 υπαλλήλων, πλήττει τις πιο καίριες και απαραίτητες δομές του Πανεπιστημίου, γεγονός που οδηγεί σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας του».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση, με την απομάκρυνση από το ίδρυμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των υπαλλήλων Η/Υ, 15 στους 17 υπάγονται σε διαθεσιμότητα, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, θα βρίσκεται σε αδυναμία να διεκπεραιώσει σημαντικές διοικητικές λειτουργίες, όπως εγγραφές φοιτητών, επιλογές μαθημάτων, διανομή συγγραμμάτων, μισθοδοσίες.

Χωρίς φύλακες το πανεπιστήμιο Πατρών

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Παναγιωτάκης συναντήθηκε την Παρασκευή με τον υπουργό Παιδείας, υπογραμμίζοντας τα σημαντικά προβλήματα που θα προκύψουν από την αποψίλωση του ιδρύματος από φύλακες.

Στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Πάτρας από τους περίπου 110 εργαζόμενους που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα οι 78 θα μπουν σε κινητικότητα, ενώ ο κλάδος της φύλαξης (ο συγκεκριμένος κλάδος των 8 πανεπιστημίων καταργείται) αποψιλώνεται πλήρως και το ίδρυμα θα πρέπει να συνάψει σύμβαση με ιδιωτική εταιρία για τη φύλαξη των εγκαταστάσεων της πανεπιστημιούπολης.

ΟΠΑ: Πλήγμα η διαθεσιμότητα

Για σημαντικό πλήγμα στις διοικητικές υπηρεσίες του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κάνει λόγο ο Σύλλογος υπαλλήλων του ιδρύματος, καθώς θα πρέπει να συνεχίσουν τη λειτουργία τους με 20% λιγότερο προσωπικό, μετά τη διαθεσιμότητα

Αναλυτικά, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων του ΟΠΑ, οι υπηρεσίες που πλήττονται και το αντίστοιχο ποσοστό των υπαλλήλων τους που τίθενται σε διαθεσιμότητα είναι:

1. Κέντρο Υπολογιστών: 90%
2. Τμήμα Εrasmus: 100%
3. Τεχνική Υποστήριξη: 40%
4. Γραμματεία Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής: 60%
5. Γραμματεία Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων: 20%
6. Γραμματεία Οικονομικής Επιστήμης: 20%
7. Γραμματεία Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας: 25%
8. Γραμματεία Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας: 20%
9. Μηχανοργάνωση Γραμματειών: 50%
10. Τμήμα Επιμελητείας: 25%
11. Τμήμα Μισθοδοσίας: 70%
12. Ταμείο: 100%
13. Τμήμα Πρυτανικών Αρχών και Οργάνων: 50%
14. Γραφείο Πρωτοκόλλου: 35%
15. Υγειονομική Υπηρεσία: 100%
16. ΕΛΚΕ ΟΠΑ: 20%
17. Φοιτητική Εστία Αθηνών: 40%

Συνεχίζονται οι συναντήσεις

Σήμερα στις 11 ο υπουργός Παιδείας θα συναντηθεί με τον Πρύτανη Θεσσαλίας Γιάννη Μεσσήνη, ενώ αύριο στη 1 το μεσημέρι με τον Πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλο. Ο πρώτος κύκλος των διερευνητικών επαφών με τις πρυτανικές αρχές των οκτώ πανεπιστημίων θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη στις 12:00 με συνάντηση με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ευριπίδη Στεφάνου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.