Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Αφήνουν τους οροθετικούς υπό θεραπεία χωρίς αναπηρικό επίδομα!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έχουν ορίσει το 67% ως ποσοστό αναπηρίας για τη χορήγηση επιδόματος στους οροθετικούς και δεν τους δίνουν ούτε... 50% από τα ΚΕΠΑ!

Όχι μόνον για να εξαιρέσουν τους οροθετικούς, δηλαδή τους φορείς του ιού HIV/AIDS, από τη χορήγηση του σχετικού αναπηρικού επιδόματος, αλλά, πολύ περισσότερο, προκειμένου να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το συνολικό ύψος των αναπηρικών επιδομάτων τα οποία χορηγούνται σε αυτή την κατηγορία ασθενών, ο τότε υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης και η τότε γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα υιοθέτησαν την πλέον αντιεπιστημονική αντίληψη για την κατηγοριοποίηση των οροθετικών και των ασθενών με AIDS και, έτσι, το αναπηρικό επίδομα εχορηγείτο αρχικά μόνο για το... τελικό στάδιο του AIDS, δηλαδή σε ποσοστό αναπηρίας... 80% και άνω!

Η κοινωνική και η επιστημονική κατακραυγή ήταν τέτοιες που υποχρέωσαν τότε τον Γιώργο Κουτρουμάνη και την Αθηνά Δρέττα να "επεκτείνουν" τελικά στο 67% το κατώτατο όριο του ποσοστού αναπηρίας για τη χορήγηση αναπηρικού επιδόματος στους οροθετικούς. Μία θετική απόφαση η οποία, όμως, παρέμεινε προσδεδεμένη στον αντιεπιστημονικό ορισμό των σταδίων εξέλιξης της λοίμωξης. Το αποτέλεσμα είναι οι οροθετικοί υπό φαρμακευτική αντιρετροϊκή θεραπεία, οι οποίοι αξιολογούνται από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) όλης της χώρας, να μην καταφέρνουν να λάβουν καν ποσοστό αναπηρίας... 50% και, έτσι, η πλειονότητά τους εξαιρείται και πάλι από τη χορήγηση του επιδόματος, με πολύ επικίνδυνες συνέπειες για τη συμμόρφωσή τους προς την πολύτιμη για τη ζωή τους φαρμακευτική αντιρετροϊκή θεραπεία τους!

Τόσο οι μη κυβερνητικές οργανώσεις "Θετική Φωνή" και "Κέντρο Ζωής" όσο και η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ), αλλά και το ίδιο το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), έχουν εξηγήσει εγγράφως, αναλυτικά και πολλάκις στον Γιάννη Κουτρουμάνη, αλλά και στον σημερινό υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ότι η σταδιοποίηση της λοίμωξης με βάση τον αριθμό των CD4 λεμφοκυττάρων στον οργανισμό του οροθετικού είναι αντιεπιστημονική και παραπλανητική, καθώς αγνοεί τα θετικά για τον ασθενή αποτελέσματα της φαρμακευτικής αντιρετροϊκής θεραπείας και κατευθύνει τα ΚΕΠΑ να χορηγούν ποσοστά αναπηρίας ακόμη και κάτω του 50% σε οροθετικούς υπό φαρμακευτική αντιρετροϊκή αγωγή οι οποίοι βρίσκονται στο ενδιάμεσο στάδιο της εξέλιξης της λοίμωξης!
Τα CD4 δεν αντικατοπτρίζουν κλινική εικόνα

Οι πρόεδροι της "Θετικής Φωνής" Νίκος Δέδες και του "Κέντρου Ζωής" Λεωνίδας Βακερλής επαναλαμβάνουν στις 20 Ιουνίου 2013, σε κοινή επιστολή τους προς τον Γιάννη Βρούτση, τον υφυπουργό Εργασίας Νίκο Παναγιωτόπουλο, τη γενική γραμματέα Πρόνοιας Ευθυμία Μπέκου και τον διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο, την ανάγκη για τροποποίηση του ενιαίου πίνακα προσδιορισμού ποσοστού αναπηρίας, όσον αφορά το AIDS, (ΦΕΚ 1506/4-5-2012 σελ. 23326 - 23327), και επισημαίνουν για άλλη μια φορά χαρακτηριστικά:

"Η διακοπή της θεραπείας, ως μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση της αντιεπιστημονικής κρίσης και της αδικίας από πλευράς των επιτροπών των ΚΕΠΑ, θα οδηγήσει σε επιδείνωση της υγείας των οροθετικών. Θα οδηγήσει στην αύξηση των πιθανοτήτων νοσηρότητας, την αύξηση του κινδύνου απώλειας της τρέχουσας θεραπείας. Θα πρέπει δε να γνωρίζετε ότι οι διακοπές θεραπείας απαγορεύονται λόγω του κινδύνου δημιουργίας αντοχής στον ιό. Στην περίπτωση αυτή οι γιατροί θα αναγκασθούν να δώσουν αργότερα πολύ ακριβότερες θεραπείες 'διάσωσης'. Τέλος, αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες περαιτέρω μετάδοσης, αφού είναι γνωστό ότι τα οροθετικά άτομα σε επιτυχή θεραπεία δεν είναι μεταδοτικά. Η διακοπή της θεραπείας θα έχει δραματικά αποτελέσματα, τόσο στην υγεία των πολιτών όσο και στην επιβάρυνση του ΕΣΥ".

Οι Νίκος Δέδες και Λεωνίδας Βακερλής συμπληρώνουν στην ίδια επιστολή τους: "Ο κανονισμός αναπηρίας είναι σαφής και θεωρεί τον οροθετικό που έχει υπαχθεί σε φαρμακευτική αγωγή ως άτομο με τουλάχιστον 50% αναπηρία. Το ποσοστό αυτό προσαυξάνεται ανάλογα με τα συμπτώματα και τα κλινικά ευρήματα. Τα CD4 είναι δείκτης που όσοι ασχολούνται με τη νόσο γνωρίζουν ότι δεν αντικατοπτρίζει πλήρως την κλινική κατάσταση των ασθενών ή τη δυνατότητα να εργάζονται. Η φαρμακευτική αγωγή γίνεται ακριβώς γιατί η κατάσταση της υγείας του έχει επιδεινωθεί και τα CD4 έχουν μειωθεί κάτω από το όριο των 500 CD4. Η άνοδος των CD4 μετά την έναρξη της θεραπείας δεν συνεπάγεται την εξαφάνιση των αρνητικών ανοσολογικών επιπτώσεων που έχουν επισυμβεί".

Έτσι, τόσο η "Θετική Φωνή" και το "Κέντρο Ζωής" όσο και το ΚΕΕΛΠΝΟ και η ΕΕΜΑΑ ζητούν να προβλέπεται οι ασυμπτωματικοί οροθετικοί υπό φαρμακευτική αντιρετροϊκή αγωγή να λαμβάνουν από τα ΚΕΠΑ ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον, και όχι 50% όπως ισχύει σήμερα, καθώς και να λαμβάνουν το επίδομα αναπηρίας όλοι οι οροθετικοί υπό φαρμακευτική αντιρετροϊκή αγωγή. Με άλλα λόγια, ζητούν να μειωθεί στο 50%, από 67% που ισχύει σήμερα, το κατώτατο όριο αναπηρίας για τη λήψη του επιδόματος, προκειμένου να μην αποκλείεται από αυτό η συντριπτική πλειονότητα των οροθετικών υπό επιτυχή φαρμακευτική αντιρετροϊκή αγωγή.

Αρνητική εντύπωση προκαλεί, ασφαλώς, η... σιωπή διαρκείας για αυτό το πολύ σοβαρό και ευαίσθητο κοινωνικό και ιατρικό θέμα, την οποία επιδεικνύει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας! Ουδεμία σχετική παρέμβαση έχει εκδηλώσει, καθ' όλο το ως άνω εξεταζόμενο χρονικό διάστημα...



Πηγή: http://www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.