Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Γονίδιο υπεύθυνο για την παχυσαρκία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Νέα γενετικά στοιχεία ενισχύουν την πεποίθηση επιστημόνων, που θέλει τα γονίδια να παίζουν άμεσο ρόλο στην πιθανότητα ενός ανθρώπου να γίνει υπέρβαρος ή παχύσαρκος.
Βρετανοί ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι ένα νέο γονίδιο φαίνεται να ρυθμίζει την όρεξη και να επηρεάζει κάποιον σχετικά με το πόσο πεινασμένος νιώθει.
Η μελέτη, υπό την καθηγήτρια Φράνσις Άσκροφτ του Τμήματος Φυσιολογίας και Γενετικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό γενετικής «Nature Genetics», βασίστηκε σε πειράματα με γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, στα οποία είχε προστεθεί το γονίδιο FTO που επηρεάζει την όρεξη και την παχυσαρκία.

Πριν από τρία χρόνια, οι επιστήμονες είχαν βρει ότι παραλλαγές του γονιδίου FTO σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας.
Τα πειράματα της νέας μελέτης έδειξαν ότι τα θηλυκά ποντίκια, που έφεραν δύο πρόσθετα αντίγραφα του γονιδίου, έγιναν κατά 22% παχύτερα.

«Η έρευνα μας κάνει σίγουρους ότι το FTO είναι ένα σημαντικό γονίδιο που συμβάλλει στην παχυσαρκία. Υπερβολική ενεργοποίηση αυτού του γονιδίου μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό φαγητό και σε παραπάνω κιλά» δήλωσε η Άσκροφτ.

Οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι στο μέλλον θα αναπτυχθούν φάρμακα (με τη μορφή χαπιών κατά της παχυσαρκίας), τα οποία θα καταστέλλουν τη δράση του FTO, «φρενάροντας» έτσι την όρεξη.
Οι επιστήμονες διευκρίνισαν, πάντως, ότι θα χρειαστεί χρόνος για κάτι τέτοιο και η επιτυχία δεν είναι εξασφαλισμένη. Όμως η προοπτική είναι πολλά υποσχόμενη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.