Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

«Ασπίδα» για την καρδιά ο χυμός από παντζάρια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Βρετανική μελέτη δείχνει ότι ο χυμός από παντζάρια μπορεί να αποδειχθεί σωτήριος, καθώς μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Όπως εξηγούν Βρετανοί επιστήμονες στην επιθεώρηση «Hypertension», την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς, ο χυμός με το φωτεινό κόκκινο χρώμα περιέχει νιτρικά άλατα, τα οποία ελαττώνουν σημαντικά την αρτηριακή πίεση, προστατεύοντας έτσι την καρδιαγγειακή υγεία.
Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση 250 ml χυμού παντζαριών φάνηκε να ελαττώνει την πίεση μόλις 24 ώρες αργότερα.
Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Ερευνητικό Ίδρυμα Ουίλιαμ Χάρβεϊ του Πανεπιστημίου Κουίν Μαίρη, στο Λονδίνο, οι οποίοι συνέκριναν εθελοντές οι οποίοι έπιναν κάθε μέρα 250 ml χυμό παντζαριού με εθελοντές οι οποίοι έπαιρναν συμπληρώματα νιτρικών αλάτων.
Κατά την επικεφαλής ερευνήτρια δρ Αμρίτα Αχλουβάλια, καθηγήτρια Αγγειακής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο, «και τα δύο μείωναν εξίσου την αρτηριακή πίεση, γεγονός που υποδηλώνει ότι «τα νιτρικά άλατα που εκ φύσεως υπάρχουν στα παντζάρια είναι υπεύθυνα για την ωφέλιμη δράση τους».
Όπως εξηγεί η δρ Αχλουβάλια, τα νιτρικά άλατα παράγουν στο αίμα νιτρικό οξύ , ένα αέριο το οποίο προκαλεί διαστολή των αρτηριών και μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Η μείωση της πίεσης δεν αποτελεί το μοναδικό όφελος από τα παντζάρια.
Πέρυσι, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ και την Ιατρική Σχολή Πενίνσουλα, είχαν ανακαλύψει ότι ο χυμός από παντζάρια, μπορεί να αυξήσει την αντοχή των ασκουμένων.
Οι επιστήμονες του Έξετερ είχαν χορηγήσει σε υγιείς, νεαρούς άνδρες χυμό παντζαριών, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως με ένα ποτήρι την ημέρα αυξάνεται κατά 16% η αντοχή στην προπόνηση έπειτα από μόλις μία εβδομάδα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.