Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Πόσο «ζουν» οι ιοί της γρίπης;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι οι ιοί της γρίπης και του κρυολογήματος μπορούν να μολύνουν αντικείμενα, όπως χερούλια, λαβές και γραφεία.
Για πόσο καιρό, όμως;
Μελέτες έχουν δείξει πως η διάρκεια της επιβίωσης των ιών παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις (από λίγα δευτερόλεπτα έως έξι ημέρες), γεγονός που οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων το είδος του αντικειμένου που μολύνουν, η υγρασία και η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, καθώς και το είδος του ιού.
Οι ιοί της γρίπης και του κρυολογήματος επιβιώνουν περισσότερο σε επιφάνειες χωρίς πόρους, όπως είναι οι μεταλλικές και οι πλαστικές, καθώς και σε «αδρανοποιημένες», όπως αυτές από ψημένο ξύλο. Ωστόσο, οι εν λόγω ιοί ζουν λιγότερο σε πορώδεις επιφάνειες, όπως οι υφασμάτινες και οι χάρτινες.
Πιο συγκεκριμένα, οι περισσότεροι ιοί της γρίπης επιβιώνουν επί μία έως δύο ημέρες στις μη πορώδεις επιφάνειες, ενώ στις πορώδεις αντέχουν από 8 έως 12 ώρες.
Όμως, η διάρκεια της επιβίωσής τους εξαρτάται και από το είδος του ιού της γρίπης. Μελέτη του 2006 έδειξε ότι ο ιός της γρίπης των πτηνών αντέχει έως 6 ημέρες σε διάφορες επιφάνειες.
Αντιθέτως, οι ιοί του κρυολογήματος πεθαίνουν πιο γρήγορα.
Μία μελέτη του 2007 κατέδειξε πως, όταν αντικείμενα σε δωμάτια ξενοδοχείου (λ.χ. διακόπτες, τηλέφωνα) μολύνθηκαν με ιούς κρυολογήματος, το 60% των εθελοντών που τα άγγιξε μία ώρα αργότερα μολύνθηκε.

Έπειτα από 18 ώρες, όμως, το ποσοστό της μόλυνσης μειώθηκε κατά το ήμισυ, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι περισσότεροι ιοί είχαν ήδη πεθάνει.
Στο δέρμα οι ιοί της γρίπης και του κρυολογήματος ζουν λιγότερο από 2 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.