Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Τα ενεργειακά ροφήματα μπορεί να είναι επικίνδυνα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τα δημοφιλή ενεργειακά ροφήματα, όπως προκύπτει από μελέτη, ενδέχεται να περιέχουν περισσότερη καφεΐνη από όσο ένα φλιτζάνι καφέ. Η ποσότητα αυτή της καφεΐνης μπορεί σε συνδυασμό με άλλα συστατικά, όπως είναι το αλκοόλ, να είναι επικίνδυνη για την υγεία μας.

«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ένα κοινό ενεργειακό ρόφημα μπορεί να περιέχει μέχρι ένα τέταρτο φλιτζανιού ζάχαρης και περισσότερη καφεΐνη από όσο ένα φλιτζάνι δυνατού καφέ» εξηγεί ο Τζον Χίγκινς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τέξας, στο Χιούστον, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Mayo Clinic Proceedings».
Η περιεκτικότητα καφεΐνης στα ενεργειακά ροφήματα ποικίλλει: από 70 ως 200 μιλιγκράμ ανά περίπου 450 γραμμάρια.
Ένα φλιτζάνι που περιέχει περίπου 230 γραμμάρια καφέ μπορεί να περιέχει από 40 ως 150 μιλιγκράμ καφεΐνης.

Σημαντική είναι- όπως δήλωσε ο Χίγκινς στο Reuters Health- η αλληλεπίδραση της καφεΐνης με τα συστατικά που δεν αναφέρονται συχνά στη συσκευασία, όπως το φυτικό διεγερτικό γκουαρανά, το αμινοξύ ταυρίνη και άλλα βότανα, βιταμίνες και μέταλλα.

Αυτό που εμπνέει ανησυχία είναι πώς μία τέτοια αλληλεπίδραση μπορεί να επηρεάσει τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση, ακόμη και την ψυχική κατάσταση, ειδικά όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, μαζί με αλκοόλ ή από αθλητές.

Τα ενεργειακά ροφήματα συχνά χρησιμοποιούνται από αθλητές για «επιπλέον ενέργεια».

«Η πιθανότητα αφυδάτωσης και αυξημένης πίεσης καθιστά προτιμότερη την κατανάλωση νερού ή κάποιου ροφήματος για αθλητές, με χαμηλό βαθμό οκτανίων, που περιέχει ηλεκτρολύτες, κάποια μέταλλα και υδρογονάνθρακες» ανέφερε ο Χίγκινς.

Όσοι δεν είναι αθλητές δεν πρέπει να καταναλώνουν πάνω από ένα ενεργειακό ρόφημα την ημέρα.
Όσοι έχουν υπέρταση δεν πρέπει να τα καταναλώνουν καθόλου και όσοι έχουν προβλήματα υγείας, όπως καρδιακά νοσήματα, να συμβουλεύονται τον γιατρό τους προηγουμένως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.