Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Το πένθος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σύμφωνα με νέα αυστραλιανή επιστημονική μελέτη, οι άνθρωποι που πενθούν ένα δικό τους πρόσωπο που έφυγε από τη ζωή πρόσφατα έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν μεταβολές στον ρυθμό της καρδιάς τους.
Οι μεταβολές αυτές μπορεί να τους κάνουν πιο ευάλωτους σε καρδιακά προβλήματα ένα εξάμηνο μετά την απώλεια.   
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ, υπό τον δρα Τόμας Μπάκλεϊ, που παρουσίασαν τη σχετική έρευνα σε αμερικανικό καρδιολογικό συνέδριο, μελέτησαν τις περιπτώσεις 78 πενθούντων συζύγων και γονέων.
Οι Αυστραλιανοί ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να φορούν συσκευές παρακολούθησης των παλμών της καρδιάς καθ’ όλο το 24ωρο.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι στους πενθούντες, ο μέσος ρυθμός των παλμών ήταν 75 ανά λεπτό έναντι 70,7 παλμών ανά λεπτό, που είναι και το φυσιολογικό.
Επιπλέον, οι πενθούντες είχαν σχεδόν διπλάσιο -σε σχέση με τον φυσιολογικό- αριθμό περιόδων ταχυκαρδίας (2,23 επεισόδια τις πρώτες εβδομάδες μετά τον θάνατο έναντι 1,23 επεισόδια που είναι το σύνηθες). Η κατάσταση αυτή προκαλείται συνήθως από το άγχος.
Ο Μπάκλεϊ δήλωσε, «Ενώ την περίοδο του πένθους φυσιολογικά η προσοχή στρέφεται στον άνθρωπο που πέθανε, η υγεία των πενθούντων πρέπει επίσης να αποτελεί παράγοντα ανησυχίας». Ο ίδιος συνέστησε σε όσους είχαν εκ των προτέρων κάποια προβλήματα με την καρδιά τους να επισκεφθούν κάποιο γιατρό κατά την περίοδο του πένθους τους, για να εξεταστούν σχετικά με τα καρδιακά συμπτώματά τους, καθώς πρόκειται για μια περίοδο αυξημένου κινδύνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.