Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Η ακμή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα, οι νέοι που έχουν έντονα σημάδια ακμής στο πρόσωπό τους θα πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά από ειδικό, καθώς εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας.
Η έρευνα εκτιμά επίσης ότι υπάρχει περίπτωση ο κίνδυνος αυτοκτονιών σε μερικές μόνο περιπτώσεις να αυξάνεται από τη λήψη φαρμάκων κατά της ακμής.

Η δερματική πάθηση ταλαιπωρεί, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, οκτώ στους δέκα εφήβους. Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις παραμορφώνουν το πρόσωπο των νέων, με αποτέλεσμα να αναπτύσσουν πολύ έντονα αρνητικά συναισθήματα για τον εαυτό τους.

Οι ερευνητές του διεθνούς φήμης Ινστιτούτου Καρολίνσκα, υπό τον Άντερς Σάντστρομ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», ανέφεραν ότι φάρμακα, όπως το Roaccutane (isotretinoin), που χορηγούνται για την ακμή, μειώνουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας σε μερικούς νέους, καθώς βελτιώνουν την εμφάνισή τους.
Όμως, σε λίγους ευαίσθητους νέους μπορεί να φέρνουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, ενισχύοντας την τάση αυτοκτονίας.

Μια καναδική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ψυχιατρικό περιοδικό «Journal of Clinical Psychiatry» το 2008, βρήκε ότι το συγκεκριμένο φάρμακο μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Από την άλλη, μια φετινή νορβηγική μελέτη διαπίστωσε ότι τα επίπεδα κατάθλιψης και αυτοκτονικών σκέψεων διπλασιάζονται ή και τριπλασιάζονται ούτως ή άλλως στους νέους με την πιο σοβαρή ακμή, δείχνοντας έτσι ότι το φάρμακο μάλλον δεν σχετίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.