Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Στο μικροσκόπιο νεά εμβόλια για πνευμονία και μηνιγγίτιδα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ένα πιο αποτελεσματικό εμβόλιο για την πνευμονία και τη μηνιγγίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί στο μέλλον χάρη σε μια νέα ανακάλυψη ερευνητών στη Βρετανία και την Ιρλανδία.

Οι επιστήμονες εντόπισαν έναν νέο τρόπο με τον οποίο ο ανθρώπινος οργανισμός ενεργοποιείται, για να καταπολεμήσει με φυσικό τρόπο το επικίνδυνο βακτήριο του πνευμονιόκοκκου.

Οι ερευνητές Αράς Καδίογλου του Πανεπιστημίου του Λέστερ και Εντ Λαβέλ του Κολεγίου Τρίνιτι του Δουβλίνου, οι οποίοι δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «PLoS Pathogens», έκαναν λόγο για «πρόοδο στην κατανόηση» του πώς το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται στη μόλυνση που προκαλεί ο στρεπτόκοκκος της πνευμονίας (πνευμονιόκοκκος), ο οποίος ευθύνεται για πολλά περιστατικά πνευμονίας και μηνιγγίτιδας.

Η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε νέα φάρμακα και εμβόλια που θα «πυροδοτούν» την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σήμερα, τα εμβόλια κατά των βακτηρίων για αυτές τις παθήσεις προστατεύουν μόνο επτά διαφορετικά στελέχη του πνευμονιόκοκκου.

Η νέα επιστημονική ανακάλυψη, όμως, μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική εναντίον και των 92 στελεχών που υπάρχουν συνολικά.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι μια τοξίνη (πνευμολυσίνη) στα βακτήρια ωφελεί τον οργανισμό, επειδή ενεργοποιεί τις φυσικές άμυνές του.
Η τοξίνη αυτή συγκεκριμένα «πυροδοτεί» μια ομάδα πρωτεϊνών που παρέχουν προστασία από τις μολύνσεις.

«Το ιερό δισκοπότηρο θα είναι να βρούμε ένα εμβόλιο εναντίον όλων των στελεχών» δήλωσε ο κ. Καδίογλου.
Η πνευμονία και η μηνιγγίτιδα σκοτώνουν πάνω από ένα εκατομμύρια μωρά και παιδιά παγκοσμίως κάθε χρόνο, αλλά και αρκετούς ηλικιωμένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.