Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Πώς να καταλάβετε ότι κάποιος σας λέει ψέματα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι διαπίστωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northwestern.
Μπορεί ορισμένοι άνθρωποι να είναι καλύτεροι στο ψέμα από κάποιους άλλους, αποδεικνύεται όμως ότι ο καθένας μπορεί να εκπαιδευτεί στην τέχνη του ψέματος!

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northwestern διαπίστωσαν ότι 20 λεπτά άσκησης αρκούν για να πει κανείς ένα ψέμα τόσο εύκολα όσο για να πει αλήθεια.

Σε μια μικρή μελέτη 32 συμμετεχόντων, οι ερευνητές ζήτησαν από τους μισούς να πουν τρία ψεύτικα γεγονότα σχετικά με την ταυτότητά τους: ένα διαφορετικό όνομα, νέα ημερομηνία γέννησης και άλλη πατρίδα. Οι ερευνητές στη συνέχεια ζήτησαν από εθελοντές να απαντήσουν στο ερώτημα «Είναι αλήθεια αυτό για σένα;» για διάφορα περιστατικά και να πατήσουν ένα κουμπί «ναι» ή «όχι» ως απάντηση. Οι συμμετέχοντες με τη ψεύτικη ταυτότητα κλήθηκαν να πουν ψέματα, επιλέγοντας «ναι» για τα νέα δεδομένα. Ερευνητές μέτρησαν το χρόνο απόκρισης και για την ακρίβεια μετά από 270 δοκιμές ή 20 λεπτά εξάσκησης έλεγαν τα ψέματα με τόση μεγάλη ευκολία σαν να έλεγαν την αλήθεια.

Γιατί όμως χρειάζεται εκπαίδευση για να γίνει κανείς καλός στο ψέμα; Ενδεχομένως ίσως επειδή όταν λέμε ψέματα πρέπει να έχουμε δύο αντικρουόμενες απαντήσεις στο μυαλό μας και να καταστείλουμε την αληθινή. Ωστόσο 20 λεπτά είναι αρκετός χρόνος για να απομνημονεύσουμε το ψέμα εντελώς, κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητη καμία επιπλέον σκέψη.

Ευτυχώς όμως δεν είναι όλοι τόσο καλοί στα ψέματα. Πώς μπορείτε λοιπόν να καταλάβετε πότε κάποιος λέει ψέματα;

Όταν χρειάζεται χρόνο για να ανταποκριθεί

Αν κάποιος χρειάζεται πολύ ώρα για αν απαντήσει σε μια απλή ερώτηση, τότε πρέπει να σας φανεί ύποπτο. Υπάρχουν βέβαια δύο τύποι ερωτήσεων: αυτές στις οποίες οι απαντήσεις έρχονται αυτόματα και κάποιες άλλες ερωτήσεις που χρειάζεται χρόνος για την απάντηση. Συνήθως στο δεύτερο είδος ερώτησης χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Έτσι αν κάποιος σας ζητήσει να πείτε το αγαπημένο σας χρώμα και το έτος που γεννηθήκατε, ο χρόνος απόκρισης θα πρέπει να είναι περίπου ο ίδιος. Σε περίπτωση καθυστέρησης όμως, τον/την βάζετε σε σκέψεις για την ειλικρίνεια της απάντησής σας.

Οι κόρες των ματιών που μεγαλώνουν

Αν έχετε οπτική επαφή με εκείνον που πιστεύετε ότι σας λέει ψέματα, παρατηρήστε τις κόρες των ματιών του. Αν μεγαλώνουν τότε μη τον πιστέψετε εύκολα.

Όταν αυτά που σας λένε δεν βγάζουν νόημα

Αν δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνοχή της ιστορίας που σας λέει κάποιος ή έχετε λιγότερες οπτικές και ακουστικές λεπτομέρειες από αυτές που θα θέλατε, τότε είναι λογικό να δημιουργούνται ερωτηματικά. Αν ο φίλος σας για παράδειγμα σας λέει συνήθως όλα όσα άκουσε ή είδε αλλά σε μια συγκεκριμένη ιστορία δεν μπορεί να θυμηθεί το όνομα του μπαρ όπου διασκέδαζε με τον Brand Pitt, είναι λογικό να έχετε αμφιβολίες.

Η στάση του σώματος

Οι απότομες και βαθιές εισπνοές ή οι εκπνοές με ξεφύσημα και ήχο, φανερώνουν ψέμα! Καθώς σε κάθε ψέμα αυξάνονται οι καρδιακοί παλμοί, η αναπνοή γίνεται άρρυθμη, ρηχή και γρήγορη. O ψεύτης παίρνει βαθιά ανάσα, γιατί νιώθει ότι πνίγεται. Επίσης παρουσιάζεται νευρικότητα σε όλο το σώμα που μπορεί να εμφανιστεί με πολλούς τρόπους όπως να πηγαίνει μπρος πίσω ο άλλος, να κινεί σπασμωδικά ή χωρίς νόημα τα άκρα του, να στρέφει τα πέλματα μακριά κ.α.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.