Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Guardian: "Eίναι καιρός να επιστρέψουμε τα Ελγίνεια και τα άλλα κλεμμένα"

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Γνωστός αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας εξηγεί τους λόγους για τους οποίους τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι τίθεται θέμα ηθικής ακεραιότητας.

Πρόκειται, συγκεκριμένα για τον αρθρογράφο του The Guardian, Jonathan Glennie, ο οποίος εκτός από την ελληνική περίπτωση, θίγει επίσης και άλλα περιστατικά «δανεισμένων» εκθεμάτων από διάφορες χώρες του κόσμου.

Όπως αναφέρει ο Glennie, οι φτωχές χώρες από τις οποίες έχουν αφαιρεθεί έργα τέχνης μπορεί να είναι απασχολημένες με άλλα πιο επείγοντα και φλέγοντα θέματα, αλλά έχουν ωστόσο να κερδίσουν πολλά από μια επιστροφή των έργων τους.

Μάλιστα, ο αρθρογράφος υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα θέλει δικαιολογημένα την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα , αφού όπως συνεχίζει ο ίδιος «οι συνθήκες κάτω από τις οποίες τα έδωσε στους βρετανούς η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν έχουν καμία θέση στις σύγχρονες διεθνείς σχέσεις και αντιθέτως τις υπονομεύουν».



Στη συνέχεια, ο Glennie αποσαφηνίζει τους λόγους για τους οποίους τάσσεται υπέρ της συγκεκριμένης επιστροφής. Σύμφωνα, λοιπόν, με την άποψή του πρόκειται: α) για αποκατάσταση της δικαιοσύνης. «Καθώς προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε τους δεσμούς μεταξύ των χωρών, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και όχι τη λεηλασία, τι πιο συμβολικό από τη σταδιακή επιστροφή πολλών εκ των μυριάδων αντικειμένων που αφαίρεσαν ταξιδιώτες, κατακτητές και υπάκουοι δημόσιοι υπάλληλοι;», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Γκλένι.

β) για λόγους ηθικής. «Γιατί θα πρέπει οι Βρετανοί να έχουν το προνόμιο να βλέπουν τους θησαυρούς του κόσμου; Δεν είναι καιρός να αναπτυχθούν δημιουργικοί τρόποι για να διασφαλιστεί ότι όλα τα παιδιά μπορούν να μάθουν ό,τι και τα παιδιά στη Βρετανία, που περιπλανούνται στα μουσεία βαριεστημένα και κολλάνε τσίχλες πάνω σε αρχαία γλυπτά;», αναφέρει ο αρθρογράφος. «Ας είμαστε γενναιόδωροι για μια φορά, και ας συμμετάσχουμε στην ανακατανομή του πολιτιστικού πλούτου από μια θέση ηθικής ακεραιότητας», καταλήγει.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.